Ege ‘Bahar alerjisi sorun olmasın’

‘Bahar alerjisi sorun olmasın’

25.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atagöz Tıp Merkezi KBB Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan, bahar aylarında sık görülen mevsimsel alerjik rinite ilişkin bilgi verdi, “Tedavi edilmediğinde çocuklarda okul başarısında düşüklük ve dikkat eksikliğine neden olabilir. Erişkinlerde ise iş performansı düşüklüğü ve depresyona kadar giden süreç yaşanabilir. Ruh halinde bozulmalara neden olabilir. Tedavi edilmeyen alerjik rinit, alt solunum yolunu etkileyip astıma da neden olabilir” uyarısında bulundu.

‘Bahar alerjisi sorun olmasın’

Op. Dr. Bahattin Mercan, bahar aylarıyla birlikte artış gösteren mevsimsel alerjiye dikkat çekti. Alerjinin tedavi edilmemesinin kişilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü belirten Mercan, “Baharla birlikte çevrenin yeşermesi, çiçeklerin açması, alerjisi olan hastalarda burun akıntısı ve hapşırma başlatmaktadır. Halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit, bağışıklık sisteminin solunum yoluyla vücuda giren maddelere aşırı tepki vermesiyle gelişen bir reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Alerjik rinit belirtilerini burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, gözde yaşarma, kuru öksürük olarak sıralayabiliriz. Mevsimsel alerjik rinitin nedenleri genellikle polenlerdir. Alerjik rinit, ‘mevsimsel’ ve ‘tüm yıl boyunca devam eden’ olarak 2’ye ayrılmaktadır. Bahar aylarında ortaya çıkan mevsimsel alerjik rinit, nezleyle birbirine çok benzerdir. Nezle; ateş, 4-5 gün sürmesi ve halsizlik halleri ile alerjik rinitten ayrılabilir” dedi.
Alerjik rinitin ilaçla tedavi edildiğini belirten Mercan, şunu vurguladı: “Bunun yanı sıra aşı, seçilmiş hastalarda cerrahi ve fototerapi yöntemleri uygulanabilir. Son yıllarda yeni bir tedavi yöntemi olan rhinoligt ya da diğer adıyla fototerapide hastaya 6-8 seans ışık tedavisi verilir. Ağrısız, acısız olan her bir seans 2-3 dakika arasında biter.”
Alerjisi olanların kurutulmuş ısırgan otu ve öksürük otu tüketebileceğini kaydeden Op. Dr. Mercan, “Quercetin maddesi bulunan soğan, elma ve siyah çay tüketimi de alerjik reaksiyonu azalttığı için tavsiye edilir. Polenin yoğun olduğu sabah saatlerinde de dışarıda olmamaya özen gösterilebilir, şapka ve gözlük kullanılmalıdır. Dışarıdan gelince, saçlardaki poleni gidermek için saç yıkanmalıdır” dedi.