Ege Bu zamlar sevindirdi

Bu zamlar sevindirdi

02.02.2022 - 00:25 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nde toplu iş sözleşmesi yüzde 80 zamla sonuçlandı. Bergama Belediyesi de ek protokolle yüzde 30-40-50 oranlarında maaş artışı yaptı. İşçiler, “19 yıldır böyle zam almadık” dedi.

Bu zamlar sevindirdi

İzmir Büyükşehir ile Bergama belediyeleri, rekor maaş zamlarına imza attı. Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Dev Turizm-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi süreci yüzde 80 zam oranıyla sonuçlandı. Bergama Belediyesi de yürürlükteki toplu iş sözleşmesine ek protokol yaparak belediye şirketlerinden Bakırçay işçilerine yüzde 50, Beta işçilerine yüzde 40, kadrolu işçilere de yüzde 30 zam yaptı.

Haberin Devamı

İki yılı kapsayan ve 82 sendikalı personeli ilgilendiren sözleşmeyi Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ile imzalayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “En sıkıntılı olduğumuz anda bu sözleşmeyi yapıyoruz. Ama biliyoruz ki biz aynı gemideyiz. Birimiz işveren görünüyor, birimiz işçi görünüyor ama hep birlikte bu memlekete iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizi daha iyi günlere taşıyacağımızı biliyor ve sözleşmenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

İki madde önemli

En düşük işçi maaşı 6 bin 40 lira oldu. İkramiye ve sosyal haklarla birlikte kazanç 8 bin 500 liraya çıktı. Toplu İş Sözleşmesi’nde İstanbul Sözleşmesi’ne atıfta bulunan bir madde de yer aldı. Bir erkek çalışan işyerinde bir kadın çalışana şiddet uyguladığında ya da taciz söz konusu olduğunda, erkek çalışan ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılacak. Sözleşmede Halkın Bakkalı’nda kullanılmak üzere gıda kartı, risk primi ve personele İZELMAN kreşlerinde yüzde 50 indirim maddeleri de yer aldı. 

Haberin Devamı

Ek protokol yaptı

Asgari ücrete gelen zammın ardından çalışanlarını enflasyona ezdirmeyen Bergama Belediyesi’nde de kadrolu işçilerin en düşük maaşı 8 bin 298 lira, Beta şirketi işçilerinin en düşük maaşı 6 bin 960 lira ve Bakırçay şirketi işçilerinin en düşük maaşı 5 bin 340 lira oldu. Hizmet-İş Sendikası’yla imzaları atan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Emekçinin, alın teriyle kazananın, çalışanın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Rekor zamlarla sevinen işçiler de Başkan Koştu için ‘En büyük başkan bizim başkan’, ‘Adam gibi adam’ tezahüratları yaptı. Bakırçay şirketinde 19 yıldır çalışan bir işçi, “İlk defa böylesi güzel bir zam oranı gördük” diye konuştu. “Emeklerinizin karşılığını güle güle harcayın” diyen Başkan Koştu, şöyle konuştu:

“Ücret adaletsizliğini bitireceğimizin sözünü vermiştik. Sahada olan, Bergamamızın çöpünü, parkını temizleyen, yağmur çamur demeden, dinlenmeden hizmet üreten işçimizin alın terlerini yerde bırakmamak için elimizden geleni yaptık. Gelecekte çok daha iyi toplu sözleşmeler yapacağımıza inanıyorum.”