Ege CHP neyi değiştirerek yeni bir CHP?olacak?

CHP neyi değiştirerek yeni bir CHP?olacak?

07.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

HAFTALIK’ta tartışılan konularla ilgili görüşlerinizi yazın, her perşembe yayınlayalım

CHP neyi değiştirerek yeni bir CHPolacak

NURETTİN GELMEZ: Gürsel Tekin, partisinde önseçim delegelerinin olmadığını nasıl söylüyor, anlayamadım. İlçe seçimlerinde yapılan listelerde kongre delegeleriyle önseçim delegeleri beraber belirlenir. Sayın Tekin’in söylediği gibi bunlar Genel Merkeze bildirilmemişse, bu parti suçu olmaz mı? Kaldı ki, Gürsel Tekin o dönemde İstanbul İl Başkanı değil miydi? İstanbul’da önseçim delegeleri olmadan mı kongre yapıldı? Kongrede belirlenen önseçim delegelerini Tekin de Genel Merkeze bildirmedi mi? Eğer, İstanbul’da ön seçim delegeleri varsa ve Tekin, Genel Merkez’e bildirdiyse İstanbul’da önseçim neden yapılmadı?

Listeleri talep edebilirdi

Gürsel Tekin, Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı değil mi? Eğer ön seçimde samimiyse, örgütlere talimat vererek önseçim delege listelerini talep edebilirdi. Ayrıca parti kamuoyunun talebi, İzmir’de ve Türkiye’de tüm üyelerle yapılacak bir önseçimdi. Tekin kamuoyu araştırmalarına “teneke” demiyor mu? Peki, milletvekili adaylarını belirleme sürecinde neden kamuoyu araştırma şirketlerine bıraktı bu işi? Genel Merkez’in tuttuğu araştırma şirketlerine baskı yapılmayacağı veya şirketlerin ne kadar adil ya da gerçekçi olacağı şüphelidir. CHP neyi değiştirerek yeni CHP olacak? ‘Altı Ok’un hangisinden vazgeçerek yeni CHP olacak?

Partide demokrasi rafa kalktı

Yönetimsel olarak partide ne değişti bilemiyorum. Bence, eski hamam, eski tas. Yine demokrasi rafa kalktı.
Sonuçta, İl Başkanı ve yönetiminin belirlenmesinde olduğu gibi, milletvekili adaylarının belirlenmesinde de Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu’nun referansları ve tayinleri etkili olacaktır.

İzmir’i tanıyan adaylar bekliyoruz

BER­RİN TAŞ­KIN KU­LA­LI: Gür­sel Te­kin’in açık­la­ma­la­rın­dan ne ka­dar umut­lu ol­du­ğu­nu his­set­tim. Ay­nı duy­gu­la­rın ül­ke ça­pın­da ya­şan­ma­sı­nı di­li­yo­rum. Tür­ki­ye ar­tık ger­çek de­mok­ra­si an­la­mın­da ken­di­ni ye­ni­le­me­li ve bu­gün her şey olum­luy­muş gi­bi gös­te­ri­len tab­lo­la­rın ne ka­dar ger­çek ol­du­ğu ser­gi­len­me­li­dir. CHP’nin se­çim­ler­de 180 ada­yı az gör­me­si, ken­di seç­me­ni­ne de fark­lı mo­ral ve mo­ti­vas­yon ta­şı­mak­ta­dır. An­cak bu­ra­da aday­lar çok önem­li­dir. Yi­ne bu­gü­ne ka­dar ve­ri­len söz­ler ge­re­ği, her şe­hir­de in­sa­nı­nı, ken­tin sı­kın­tı­la­rı­nı, bek­len­ti­le­ri­ni bi­len ki­şi­le­rin aday gös­te­ril­me­si ve kon­ten­jan, ge­nel mer­kez is­te­mi gi­bi ma­ze­ret­ler­le An­ka­ra’dan in­san ge­ti­ril­me­me­li­dir.

Söz­ler tu­tul­ma­lı

İz­mir, bu ta­lih­siz­li­ği hep ya­şa­mış, ya­şa­tıl­mış­tır. İz­mir oy­la­rı ga­ran­ti gö­rül­müş, ge­nel baş­kan­lar ken­di­ne en ya­kın isim­le­ri ve­ya söz ve­ri­len­le­ri ilk sı­ra­la­ra yer­leş­tir­miş­tir. Bu ki­şi­ler ka­zan­mış ama son­ra­dan hiç İz­mir’e uğ­ra­ma­dık­la­rı, il­gi­len­me­dik­le­ri için de bu­gün­le­re ka­dar ge­lin­miş­tir. CHP’nin İz­mir­li­le­re, genç­le­re ve ka­dın­la­ra ver­dik­le­ri sö­zün ne ka­dar doğ­ru ol­du­ğu­nu önü­müz­de­ki haf­ta gö­re­ce­ğiz. Hiç­bir ma­ze­re­tin ka­bul edil­me­ye­ce­ği­ni de şim­di­den bil­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum.


Gürsel Tekin ile Alaattin Yüksel’in arası açık mı?

HASAN ALAKUŞ: CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile yaptığınız röportaj için İzmir’i değil de, İstanbul’u tercih etmenizin nedenini anlamamış bir Milliyet okuru olarak, bunu daha rahat çalışma ve özel görüşme ortamı olarak değerlendiriyorum. Sayın Tekin, partisi için seçim öncesinde büyük hedef koymuş. Allah utandırmasın. Ama biz çalışmaları son derece yetersiz görüyoruz.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek kişilik ordu gibi mücadele ettiğini ama Genel Başkan yardımcılarının yanında yer almadığı görüşleri çok yaygın. Son aylarda Gürsel Tekin ile birlikte Süheyl Batum, Hurşit Güneş, Alaattin Yüksel, hiç bir arada görünmediler. Hele İzmirli Alaattin Yüksel ile Gürsel Tekin’in aralarının çok iyi olmadığı ve karşı cephe oluşturduğu iddiaları var. Keşke bu konuları da sorsaydınız. Bu konuyu, birlik olmayı bilemeyen kadroların partiyi nereye kadar götüreceğinden emin olmak için merak ediyoruz.

Keşke İzmir’de de önseçim yapılsaydı

TE­KİN AK­MAN: CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­sel Te­kin’in açık­la­ma­la­rı­nı me­rak ve ti­tiz­lik­le oku­dum. Ba­zı açık­la­ma­la­rı­na çok şa­şır­dım. Bun­la­rın ba­şın­da, par­ti­nin sü­rek­li ön­se­çim­den söz edip, ön­se­çim de­le­ge­le­ri­ni bu­gü­ne ka­dar be­lir­le­me­me­si­dir. Yi­ne Te­kin’in ifa­de­si­ne gö­re, geç­miş yö­ne­tim za­ma­nın­da Ge­nel Sek­re­ter Ön­der Sav, il ör­güt­le­ri­ne üç kez yaz­ma­sı­na rağ­men ön­se­çim de­le­ge se­çim­le­ri­ni yap­tı­ra­ma­mış. De­mek ki bu sü­reç için­de cid­di za­fi­yet­ler oluş­muş. Par­ti yö­ne­ti­mi, ön se­çim yap­tı­ra­mı­yor.
CHP’nin ne­den ör­güt des­te­ğin­den yok­sun ol­du­ğu­na en gü­zel ka­nıt bu olay­dır. İn­şal­lah, önü­müz­de­ki yıl­lar­da hal­kın ka­tı­lı­mıy­la ve­ya böl­ge­sel ka­yıt­lı üye­le­rin hep­si­nin ka­tı­la­ca­ğı dar çev­re­li se­çim­ler­le aday­lar be­lir­le­nir. De­mok­ra­si­mi­zin te­mel ta­şı CHP’ye de bu ya­kı­şır. Keş­ke bu dö­nem­de de İz­mir baş­ta ol­mak üze­re tüm il­le­ri­miz­de ön­se­çim ya­pıl­say­dı.


Sahte oylara dikkat

BURCU ÖZENSOY: CHP’nin internet sitesinde (http://intranet.chp.org.tr/HaneSorgulama.aspx) yaptığı güzel bir uygulama var. Bu siteye girip, 12 Haziran seçimlerinde nerede oy kullanabileceğinizi gösteren bölümü tıklayıp, TC kimlik numaranızı girdiğinizde hem sizinle oy kullanacak aile bireylerinizi görebiliyor, hem de aynı binada oturan komşularınız listeleniyor. Sizin dairenizde veya oturduğunuz binada mükerrer oy kullanma amaçlı kişilerin var olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Eğer bu şekilde tanımadığınız kişilere rastlarsanız, lütfen hemen muhtarlıklara başvurup, iptal edilmelerini sağlayın. Haftalık yazarlarının bu konuyu kamuoyuna duyurmalarını ve duyarlılık göstermelerini rica ediyorum.