Ege Çiçek gibi statta muhteşem turnuva

Çiçek gibi statta muhteşem turnuva

04.08.2018 - 22:56 | Son Güncellenme:

46. Folkart TSYD Ege Kupası Tire Tayfur Çiçek Stad’ında muhteşem görüntülere eşlik etti. 4 takımın kıyasıya yarıştığı kupada final bugün Altay ile Menemen Belediyespor arasında oynanacak. Usta kalemlerimiz sezon öncesi son provalarını yapan takımlarımız hakkında görüşlerini bildirdi.

Çiçek gibi statta muhteşem turnuva

Yeni sezon öncesi hazırlık niteliği de taşıyan 46. Folkart TSYD Ege Kupası’na katılan 4 Ege takımı kozlarını paylaştı. Futbol adına güzel anlara ve takımların sezon öncesi son durumlarını görmelerini sağlayan turnuva, Tayfur Çiçek Tire Stadı’nda gerçekleşti. Milliyet Ege Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş bu prestijli turnuvayı yazarlarımız Bülent Buda ve Fatih Tanfer ile birlikte yerinde izledi ve Usta kalemlerin görüşlerini aldı. Muhteşem Tire Tayfur Çiçek Stadı’na hayran kalan yazarlarımız, İzmir kulüplerinin bu görkemli stadı kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

- Folkart TSYD Kupası’nın oynandığı Tire Stadı’nı nasıl buldunuz, izlenimleriniz neler?

Bülent Buda: Mükemmel planlanmış, mimarisi harika, yöresel bir stadyum. Burada umalım ki Tireli ve çevresindeki sporseverler bu güzel yapıyı varlıklarıyla onurlandırsınlar ve güzelleştirsinler. Bu güzel yapının varoluşunda kuşkusuz sevgili başkan Tayfur Çiçek’in büyük emeği var. Aslında bu yapının oluşmasında da sevgili Çiçek’in spora olan sevgisinin, büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Yine bu stadın yapımında katkılarını esirgemeyen İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tüm sporseverler teşekkür etmeli.
Fatih Tanfer: Yeni Tire Stadı muhteşemdi. Ama daha güzel olan tarafı Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Tire 1922 Başkanı Mutlu Sarayköylü’nün, Tire halkı adına yaptıkları örnek gösterilecek misafirlerine gösterdiği nezaket. liderlik; ileri görüşlülük, girişimci yapı ve akıllı olmaktır. Tayfur Bey turnuvada her karşılaşmadan en az 1 saat öncesinden statta yerini aldı. Misafir gelen her takım ve yöneticileriyle tek tek ilgilendi. Başkan Mutlu Bey ise takımlar stadı terkedene kadar yanlarındaydı. Kısacası futbol adına bir aile ortamı yarattılar. Bunu turnuvanın tüm maçlarını izlemiş biri olarak bizzat gördüm. Futbol ailesi’nin Tire’yi yönetenlerin bu davranışlarından örnek almalarını da temenni ederim.

Haberin Devamı

- Turnuvanın ilk karşılaşmasında Menemenspor’a mağlup olan Altınordu hakkında yorumlarınız neler?

Bülent Buda: Şimdi bakınız bu Altınordu’yu yorumlarken çok dikkatli olmalıyız. Altınordu’nun tesislerine ve alt yapısına bakarak neden şampiyon olmuyor ve neden yabancı oyuncu oynatmıyor gibi eleştiriler geliyor. Bu ilkesel bir duruştur. Bu eleştiriler de yersiz ve gereksizdir. 6 yılda yapılanlar önümüzde dururken alt yapıdan gelmiş 2 oyuncusu yurdışında top koştururken yine alt yapıdan gelmiş 2 futbolcusunu Fenerbahçe’ye vermişken Altınordu’yu kısır çekişmeler içine çekerek, eleştiremeyiz. Bir kere eleştirebilmemiz için orada (Altınordu’da) olan bitenin tam farkında olabilmeli ve onları açıklayabilme birikimimiz olmalı. 6 yıldır koyu taraftarıyım. Taraftar olmayada devam edeceğim.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Altınordu adına elbette yeni sezon kolay geçmeyecek. Bilhassa sezon başındaki yeni kadronun oluşumu esnasında uyum ve güçlü oyuncu sıkıntısı olduğu bir gerçek. Altınordu’nun geçen yıl hücumdaki 3 etkili oyuncusu Barış, Erdoğan, Mirkan ile Kerim Avcı, Serkan Göksu ve Uğur Arslan gibi takıma büyük katkı veren oyuncuları takımdan ayrıldı. Altınordu iyi çalışan ve sistemi olan bir takım. Ancak başarıda güçlü oyunculara ihtiyaç olduğu bir gerçek. Menemen maçında buna bir örnek, Karşıyaka’dan alınan Erhan Erentürk’ü seyrettik. Harika kurtarışlar yaptı. Yeni transferler Anıl Koç ve Muhammet ilerisi için umut verdi. Menemen maçı sonrası Sefa Yılmaz gibi etkili ve güçlü bir hücumcunun alınması bir avantaj. Kişisel düşüncem, en az 3 oyuncunun daha takviye edilmesi şart.

- Altınordu’yu mağlup eden Menemenspor hakkında görüşleriniz neler?

Bülent Buda: İlk maçlarında ilk izlediğimiz ciddi bir maçta Menemenspor’u etkileyici buldum. Geçen yıla göre daha çok kazanma isteğiyle yüklü davranışlar ile Altınordu’yu hissedilir bir biçimde zorladılar. Kaleci Erhan’ın müthiş kurtarışları olmasa, oyun penaltılara kalmadan farklı skorlu bitebilirdi. Menemenspor’u artık bu yıl hiç Play Off’a bulaşmadan doğrudan şampiyon olmasını umuyor ve de bekliyoruz. Her zaman olduğu gibi gönlümüz onlarla...

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Altınordu karşısında 2. Lig’de maçların 2 Eylül’de başlayacak olmasına rağmen hücumdan itibaren pres yapan, orta alanda Taşkın, Deniz ve Samet ile topa sahip olan, oyunun hakimi olan bir Menemenspor izledik. Kalede Amir, güven verdi. Taşkın kilo vermiş ve çok çalıştı. Mustafa Şen, yine gençlere örnek olmaya devam ediyor. Semih ile beraber yaptıkları bindirmeyle çok önemli pozisyonlar yakaladılar. Alberk daha iyi olmalı. Veli’nin yokluğunda defans merkezinde oynayan Murat görevini başarıyla yaparken, diğer stoper Mert Kula’nın futbolunda büyük gelişme gördüm. Yeni Transfer Umut Pusat çok etkiliydi. Oyunun temposunu ayarladı. Hücumda Menemen’in etkili olmasının en büyük nedeniydi. Rakip kaleye 4 şut attı ve bunların hepside başarılı kaleci Erhan tarafından kurtarıldı. İkinci yarı oyuna giren Ali’nin maç eksiğinin olduğu görüldü, ancak güçlü fiziğiyle takıma pozitif katkısı olacağı gerçek. Menemen’in oyun anlayışındaki en önemli özelliklerinden biri takım halinde iyi savunma yaptılar. Gelecek için umut verdiler.

Haberin Devamı

- TFF 1. Lig’e yükselen Altay’ın yeni transferleriyle sahaya ilk kez çıktığı Balıkesirspor karşısındaki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bülent Buda: Şampiyon olan kadrodan seçilmiş kalanlarla belli ki özenli bir transfer politikasıyla takım yerli yabancı karışımıyla Spor Toto 1. Lig ortamının koşullarını göğüsleyebilecek ve ligin içerisinde yarışmacı kalabilecek bir takım oluşturulmuş. Takım kaleden başlayarak, savunması, orta alanı ve gol bölgeleriyle karşı kaleye hızlı çıkışları, savunma arkası koşuları, pozisyon üretiminde ve final vuruşlarındaki becerileriyle siyah beyazlılar Spor Toto 1. Lig’e hem isimleriyle hem de güçlü yapılarıyla kuşkusuz renk katacak.

Fatih Tanfer: Altay rakibi Balıkesirspor karşısında akıllı oynadı. Geçtiğimiz yıl ki takımdan ilk 11’de sadece iki oyuncu oynamasına rağmen, başta yeni transferleri yabancı oyuncularının vermiş olduğu katkılarıyla lige hazır olduğunu gösterdi. Kalede genç Emre’ye fazla bir iş düşmezken, sağda Yasin Palaz akıllı ve kademeli bir oyun anlayışı sergilerken defansın solunda Özgür Özkaya iki yönlü oynadı. Güçlü ve hızlıydı. (İkinci yarıda oyuna giren Serkan ise geçen seneki formunu aynen devam ettirdi) İbrahim Öztürk ve Gencer güçlü fizikleriyle Balıkesir’in santrforları, önce Beleck’e daha sonra Abdülkadir’e nefes aldırmadılar. Oyunu geriden iyi kurdular, ayrıca duran toplarda Balıkesirspor karşısında etkiliydiler. Kazandıkları duran toplarda rakip kalede çok etkili oldular. Orta alanda Metin Yüksel, Altay’ın oyun ritmini belirledi. Ferhat ikili mücadeleleri kazandı. Sonradan oyuna giren geçen yılın güçlü oyuncuları Furkan, Atakan gayretli ve çalışkanken, büyük usta İbrahim Akın yine ustalığını gösterdi. Hızlı ve yaratıcıydı. Bunun meyvesini de muhteşem bir golle süsledi. Altay’ın yabancılarına gelince, bu maçtaki görüntüleriyle hepsi de doğru ve nokta transferler. 7 numaralı Pedro yetenekli ve oyun aklı üst düzeyde. 19 numaralı Lopez, çevresini iyi kontrol eden ve fırsatçı, cezaalanı içerisinde yaratıcı ve attığı golde bunun en güzel örneğiydi. 10 numaralı Adanovic, oyun içerisinde kendini iyi saklıyor ve pas alışverişlerinde takımı adına pozitif katkı sağlıyor. Denizlispor’dan tanıdığımız Kappel’in ise ileride çok daha iyi olacağına inanıyorum. Balıkesirspor maçındaki Altay, disiplinli oynayan, iyi pas yapan, fizik olarak güçlü ve takım olma yolunda büyük kat etmiş bir ekip olarak izledik.

- Transfer yasağı bulunan ve geçtiğimiz sezonun kadrosunu büyük oranda koruyan Balıkesirspor’u nasıl buldunuz?

Bülent Buda: Balıkesirspor avantajı iki kayıpla geçen yıl ki kadro ve teknik birim istikrarını korumuş olmaları. Bunu çok iyi biliyoruz ki bu kadro geçen yıl Spor Toto 1. Liginde iyi işler yaptı. Ancak kendi alanında yitirdiği puanlar ile yaşanan talihsiz sakatlıklar ve takım içerisindeki gelgitler nedeniyle Play Off’a kalamadı. İlk ciddi yarışma olan Altay karşısında Altay’ın istekli futbol karakterinin üstesinden gelecek girişimleri ve de eylemleri yapamadılar. Ancak ilerleyen haftalarda böylesine güçlü ve yetenekli isimlerden oluşan Balıkesirspor’un lige ağırlığını koyacağını ve yarışmacı bir kimlik öne çıkartacağını düşünmek hiç hayalcilik olmaz.

Fatih Tanfer: Transfer yasağı nedeniyle geçen seneki kadrosuyla devam eden Balıkesirspor’un oyun planında en önemli özelliği, rakibini hücumdaki Beleck ve Otoo önde basma anlayışıydı. Tempolu başladığı oyunda orta alanda Cumali, Furkan ve Nizamettin ile zaman zaman geriye destek veren Sedat Şahintürk ile oyunu kontrol altına almayı düşündü. Topu kazandığı anda hücumda hareketli ve doğru koşular yaparak etkili olmaya çalıştılar. Ancak başta Nizamettin olmak üzere bu tempoyu devam ettiremediler. Altay’ın bilhassa ikinci yarıdaki etkili oyununa karşın defansta oynayan Oğuz Yılmaz ve Cüneyt’le başlayan yerleşim hataları yaptılar. Defansın büyük hatası sonrası yenilen ilk gol, takımı oyundan düşürdü. Takım oyununun yerine bireysel bir oyun tarzı benimsendi. Balıkesir adına en olumsuz nokta defans arkasında bıraktığı boşluklar ve hücumda etkisizliğiydi. Elbette bunu sezon öncesi ağır çalışmalara bağlıyorum. Balıkesir’in ne kadar yetenekli oyunculardan kurulu olduğunu bildiğim için bu hazırlık maçından önemli dersler çıkaracağına inanıyorum.

Kupa sahibini buluyor

Folkart sponsorluğunda 46. kez düzenen TSYD Ege Kupası’nda bugün final heyecanı yaşanacak. Altınordu’yu 5-4 yenmeyi başaran Menemen Belediyespor ile Balıkesirspor’u 2-0’la geçen Altay, kupayı müzesine götürmek için sahaya çıkacak. Tire Tayfur Çiçek Stadı’nda oynanacak müsabakanın başlama düdüğü saat 21.15’te çalacak. Altınordu ve Balıkesirspor ise üçüncülük kürsüsüne çıkmak için kozlarını paylaşacak. Aynı statta oynanacak karşılaşma 18.45’te start alacak.