Ege Çok hasta bak çok kazan!

Çok hasta bak çok kazan!

02.11.2008 - 00:18 | Son Güncellenme:

Devlet hastanesinde doktorlara karne verilip aylık icraatları döküldü. Kimin kaç hastaya baktığı, ameliyatta kaç paralık malzeme kullanıldığı rapor edildi. Başhekim, “Ne kadar kazanıyoruz ya da kaybediyoruz, görmek istedik” dedi

Çok hasta bak çok kazan

İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde görevli 138 doktorun; baktığı hastalardan istediği tetkik sayısına, hastasının kaç günde taburcu olduğuna kadar her çalışması analiz edildi. Ortaya çıkan ‘icraat raporları’, herkesin görmesi için panoya asıldı. Hastanenin kar ve zararının hesaplanacağı, çok tetkik isteyerek hastaneyi zarara uğratanların belirleneceği öne sürüldü. Beş doktorun, meslektaşlarından çok fazla tetkik istediği ortaya çıkarken, Başhekim Opr. Dr. Semih Uşaklıoğlu, “Biri bin hasta bakarken, diğerinin 400 hasta bakması anlamlı. Herkes kimin ne yaptığını görsün diye böyle bir çalışma yaptık” diye konuştu.

Kar - zarar hesabı yapılıyor
Uşaklıoğlu, şöyle devam etti: “Bir doktor bir ay boyunca ne kadar hasta bakmış, ne kadar tetkik istemiş, ne kadar ameliyat yapmış? Kendimizi görelim istedik. Acaba polikliğe gelen hastalardan ne kadar para kazanıyoruz ya da kaybediyoruz, bunu görmek istedik. Beş arkadaşımız negatifte gözüküyor. Gelen hastalardan, çok fazla tetkik istemişler. Örneğin, aynı branşta bir doktor bin hasta, diğeri 400 hasta bakmış. Neden bu kadar fark var, bunu öğrenmek istiyoruz. Hekimler, girdikleri ameliyatlar, ameliyatta kullandıkları malzemeler açısından da analiz ediliyor. Doktorun kaç hasta muayene edip kaçını yatırdığı, cerrahın kaç hasta bakıp kaçını ameliyat ettiği, ameliyat ettiği hastasının kaç günde taburcu olduğu, kaç hasta sevk ettiğine kadar detaylı analiz yaptırdık. Yine doktorun icapçı olduğunda kaç kez acile geldiği, kaç acil ameliyat yaptığı da incelenen noktalardan.”
Tetkiklerin, maliyeti kurtarmaması yüzünden Ege ve Dokuz Eylül üniversite hastaneleriyle özel hastane ve polikliniklerin, hastalarını, “Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde tetkikinizi yaptırın, röntgeninizi çektirin” diyerek kendilerine gönderdiğini iddia eden Uşaklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok tetkik isteyen olursa hastane kar edemez tabii. Biz poliklinikte 26 YTL alıyoruz ama 200 YTL’ye mal ediyoruz. Diğer hastanelerde de bu tetkikler yapılabiliyor ama yapmıyorlar.”

Ne kadar hasta, o kadar para!
İsmini açıklamak istemeyen doktorlardan biri ise, durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Performans uygulaması, doktorların ne kadar çok hasta bakarsa, ne kadar fazla ameliyat yaparsa o kadar çok para aldığı bir uygulama. Ama bir büyük, riskli ameliyat yerine üç küçük operasyon daha kazançlı. Ya da küçük müdahaleler yapıp, sürümden kazanma var. Yani sistem, doktora, ‘kısa sürede çok hasta bak, çok kazan’ mesajı veriyor. Öte yanda da paket fiyat uygulaması var. Bu yüzden doktorun tetkik isterken dikkatli olması gerek. Çünkü maliyet artıyor, hastane zarar ediyor. Bakanlık, başhekimlerin, hastanelerini işletme gibi görmelerini istiyor. Böyle olunca da yöneticiler; kısarak, sıkarak hizmet vermek istiyorlar. Tüm hastaneler bu kar-zarar hesaplarını yapmak zorunda. Açık açık söylenmese de fazla tetkik isteyen, ameliyatta bol malzeme kullanan ya da hastası uzun süre hastanede kalan doktorlardan, hizmetlerinde daha özenli olmaları istenecek. Doktorun mesleki özgürlüğünü kullanıp kullanamadığı tartışılır hale geldi.”