Ege D vitaminine dikkat

D vitaminine dikkat

25.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özel İzmir Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şükrü Alper Aygen, D vitamini eksikliğinin ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

D vitaminine dikkat

 Doktor önerisi olmadan D vitamini kullanımının zararlı olabileceğini söyleyen Aygen, şöyle konuştu:
“D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir. Haftada 2-3 kez el, yüz ve kolların 15-30 dakika güneşe tutulması, vücudun D vitamini eksikliğini karşılayabilir. D vitamini eksikliği kalp yetmezliği, hipertansiyon, obezite, diyabet, kanser, otoinmüm hastalıklar ve cilt hastalıkları riskini artırabilir. Süt, yoğurt, tereyağı, balık, karaciğer, yumurta sarısı ve portakal suyu, D vitamini açısından zengin besinler olarak sıralanabilir.” 
D vitamini eksikliğinin çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi şeklinde kemik mineral bozukluklarına neden olabildiğini sözlerine ekleyen Aygen, “Yaşlı erişkinlerde osteoporoz riskini en aza indirmek için D vitamini düzeyinin minimum 30 ng/ml olması gerektiği savunulmaktadır. Ancak 50 ng/ml üzerindeki D vitamin düzeylerinde yaşlılarda kırık riskinde artma ve yine pankreas ve prostat kanser riskinde de artma olabileceği bildirilmiştir. Aşırı dozda D vitamini kullanımı kanda kalsiyum yükselmesine ve böbrek hastalıklarına da neden olabilir” dedi.