Ege Daha güvenli tedavi: PRP

Daha güvenli tedavi: PRP

14.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Yağdı Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisinin insan vücudunun hastalıkları iyileştirme potansiyelinin bir ürünü olduğunu söyledi.

Daha güvenli tedavi: PRP

Ekol Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Yağdı Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisinin insan vücudunun hastalıkları iyileştirme potansiyelinin bir ürünü olduğunu söyledi. Kişinin kendi kanıyla iyileşmeye imkan veren PRP enjeksiyonun başlangıçta dişçilikte kemik kaynamasına destek vermek için kullanıldığını belirten Opr. Dr. Yağdı, “Son 10 senelik süreçte PRP’nin insanlarda özellikle kas - iskelet sistemi hastalıklarındaki iyileştirici etkisi gözlemlendi. Önemli merkezlerde yapılmış çok sayıda çalışmada PRP’nin kronik tendon yaralanmalarını tedavi ettiği, hasarlı kas ve ligamanları tamir ettiği, kireçlenme ağrısını azalttığı belirlendi” dedi.

Haberin Devamı

Fizik tedavi desteği

Yağdı, PRP tedavisinin; kronik tendinopatilerde (tenisçi dirseği, aşil tendiniti, topuk dikeni, omuz tendinopatileri), diz kireçlenmelerinde, diz kıkırdak hasarlanmalarında ve aşınmalarında, menisküs yaralanmalarında, akut ve kronik kas yırtıkları ve zorlanmalarında; akut ve kronik bağ yaralanmalarında kullanılabildiğini söyledi.
PRP’nin uygulama sıklığının tedaviye göre değişiklikler gösterebildiğini belirten Opr. Dr. Yağdı, “Genellikle minimum 10 gün süre içinde non-steroid antienflamatuar ilaçlar yasaklanır. Özellikle diz kireçlenmesinde PRP enjeksiyonu sonrası ağrı yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer. PRP tedavisi mutlaka diz egzersizleri ve kilo verme programları ile desteklenmelidir” diye konuştu.