Ege Devler İzmir’e gelmek istiyor

Devler İzmir’e gelmek istiyor

16.09.2022 - 04:09 | Son Güncellenme:

“Devler Ormanda” sergisi şimdiye kadar gördüğümüz sergilerden farklı. 30’dan fazla animatronik figürün yer aldığı sergiyi gezerken Devler Krallığı’nın hikâyesini, Türkiye’nin en ünlü sesleri aracılığıyla devlerin ağzından dinliyorsunuz. 

Devler İzmir’e gelmek istiyor

NİHAN YARKENT İNCE - Boyları sekiz metreyi bulan 30’dan fazla dev, İzmir’e gelmek için can atıyor. İyi ve kötü devlerin yanısıra; Sisler Vadisi efsanesindeki peri masalı karakterleri ve Grojut adında bir asiden oluşan devler, davet olduğu takdirde koşa koşa İzmir’e gelecek. Çocuklar kadar büyüklerinde ilgisini çeken devlerle İstanbul Life Park’da bir araya geldik. “Devler Ormanda” sergisinin Direktörü Denis Pogororelko ile konuştuk. Pogororelko, “Türkiye’de en sevdiğim şehir İzmir. Devler de İzmir’e gelmeyi çok istiyor. Eğer İzmir de isterse seve seve geliriz” diyor.

Haberin Devamı

Nasıl doğdu bu sergi?

Bu projeyi oluşturmak bir yılımızı aldı. Daha önce Ukrayna ve Baltık ülkelerinde büyük başarı elde etmişti. Biz hikâye oluşturduk, bir kitap yazdık, heykeltraşlarla çalıştık. Tasarımcılardan ve fikir insanlarından oluşan yaklaşık 50 kişilik bir ekip çalıştı. Şimdiye kadar ki tüm sergilerden farklı.

Devlerin arkasında “DEV” bir ekip mi var?

Aynen öyle. Sergi, İstanbul’a 12 TIR ekipmanla geldi. Hazırlıklar 20 günden fazla sürdü. Devleri yerleştirmek için aynı anda 8 adet vinç çalıştı. Serginin karakterlerine toplamda 30 sanatçı sesiyle hayat verdi. Gece gündüz demeden heyecanla çalıştık. İstanbul Ukrayna Başkonsolosluğu’nun öncülüğünde İstanbul’a getirdik.

Böyle sergi görülmedi

Haberin Devamı

Bu sergiyi görmeye gelenleri hangi sürprizler bekliyor?

Öncelikle bu projenin Avrupa’da henüz benzeri olmayan bir proje olduğunu söylemeliyim. Klasik sergilerden çok farklı. Amacımız çocuk, büyük gelen tüm ziyaretçileri içine çekebilecek gerçek bir hikâye yaratmaktı. Başardık. Üstelik sadece çocukları değil büyükleri de ağırlıyoruz. Ailecek ortak bir göreve katılıyor, gizemli devler dünyasının tarihini öğreniyor, Gastronomi Turizmi Derneği’nin katkısıyla hayata geçirdiğimiz özel Gastro Köyümüzü geziyorlar.

Devler İzmir’e gelmek istiyor

Sanki hayal dünyasındayım..

Peri masalı gibi bir kitap hazırladık. Bu kitabın her sayfasında bir yaşam, hareket var. Sonra o kitap üzerinde enstelasyon yaptık. Bu sadece bir sergi değil, hayal de değil, iyi ve kötünün mücadelesinin olduğu, kendi tarihi olan gerçek bir dünya. Gelen ziyaretçiler devlerle gerçek bir dünyada gerçek bir iletişim kuruyor. Sergimizi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği de bu.

İletişim demişken, sergide çok tanıdık sesler var..

Her karakterin özelliğine büyük anlamlar yükledik. Türkiye’de de bu dünyamızın kahramanlarıyla ilişki kurabilecek insanlarla iletişime geçtik. Hikâyeleri anlatmak için ekibimiz ile 30 kişilik bir seslendirme grubu oluşturduk. Sergide iyi ve kötü devlerin yanısıra Sisler Vadisi efsanesindeki peri masalı karakterleri ve Grojut adında bir asiden oluşan serginin ana karakteri ziyaretçilere ilginç hikayelerini anlatıyor. Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem Hükümdar Grudurund karakterine, Emre Karayel ise Dev Zhurnh karakterine sesiyle hayat veriyor.

Haberin Devamı

Devler İzmir’e gelmek istiyor

Şimdiye kadar kaç kişiyi ağırladınız?

Farklı şehirlerden, hatta dünyanın farklı ülkelerinden binlerce ziyaretçi ağırladık. Gördüğümüz ilgiden çok memnunuz. Anladık ki doğru yoldayız.

Ne zamana kadar sürecek bu sergi?

İlgi çok yüksek. Gelen çocuklar da büyükler de gitmek istemiyor. Devlerimiz de bu durumdan çok memnun. O yüzden Ekim ayı sonuna kadar İstanbul’dayız.

Devler İzmir’e gelmek ister mi?

İzmir, benim Türkiye’de en çok sevdiğim şehir. Aslına bakarsanız devler de İzmir’e gelmeyi çok istiyor. Eğer İzmir de isterse inanın seve seve geliriz.

Bunun için ne gerekiyor?

Devlerimiz çok kibardır. Eğer İzmir, isterse bunu geri çevirmezler. Yeter ki İzmir bizi çağırsın.