Ege Dışkılamada kan varsa dikkat

Dışkılamada kan varsa dikkat

25.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anal bölge (makat) ve çevresindeki şikayetler, ciddi sıkıntılar yaratabildiği gibi önemli hastalıkların da habercisi olabiliyor.

Dışkılamada kan varsa dikkat

Proktoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof .Dr. Cem Terzi, “Hastalar bu sorunlarını pek konuşmak istemedikleri ve utandıkları için çoğu kez doktora geç müracaat ederler. Toplumumuzda sık gözlenen makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıklar da buna eşlik edebilir. Hastaların bu durumu önemsememesi birçok ciddi hastalığın da geç tanı almasına ve tedavide gecikmelere sebep olabilmektedir” dedi.
“Tüm makattan kanamalar anormal olup, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir” diyen Prof. Dr. Terzi, toplumda oldukça sık görülen makattan kanamanın, erken teşhis edilmesi, önemsenmesi ve kaynağının araştırılarak ayırıcı tanısının yapılması gerektiğini dile getirdi. 
Hemoroid (basur-mayasıl hastalığı), makat ağzında çatlak (anal fissür), kalın bağırsak kanseri (kolon ve rektum kanseri), kalın bağırsak polipleri, bağırsak divertikülleri, irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu ve iltihabi bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn hastalığı) gibi birçok rahatsızlığın ilk belirtisinin dışkılama sırasında kanama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzi, “Makattan kanama hastada ağrılı veya ağrısız olabilmekle birlikte; kanamanın tipi, damla damla, pıhtı şeklinde, tuvalet kağıdında çizgi şeklinde gibi farklı şekillerde de görülebilmektedir. Hastalar dışkılama sırasında dışkı ile karışık veya dışkılama sonrasında tuvalet kağıdında çizgisel lekelenme tarzında kan görülmesi ile karşılaşabilirler” diye konuştu.