Ege Ezberleri bozan tasarımlara ödül

Ezberleri bozan tasarımlara ödül

15.10.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu. Öğrenci kategorisinde dereceye girenlere, yurtdışında 2 yıl süreyle eğitim ve staj imkanı da sunulacak.

Ezberleri bozan tasarımlara ödül

Türk tasarımcı ve mobilya firmalarının uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ezber Bozan Tasarım Yarışması tamamlandı. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl “SMART FURNITURE” teması ile düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın final gecesinde ödüller sahiplerini buldu. Toplam, 643 proje katıldı. Öğrenci kategorisinde, toplam 96 farklı üniversiteden alınan başvurular sonucunda, “Eskişehir Teknik Üniversitesi” 32 başvuruyla yarışmaya en çok katılımda bulundu. Öğrenci kategorisi birincisi “Leo” isimli projesiyle Berke Ali Altunay oldu, Yağmur Gürol ise “Benimle Oynar mısın?” isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılara verilecek nakdi ödüllerin yanısıra Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı sayıda finaliste nakanlık desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarından birinde 2 yıl süre ile eğitim hakkı verilecek. Bu yıl da Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği dereceye giren yarışmacılara staj ve iş imkanı konusunda da aracı olacak.  

Haberin Devamı

Hedef, ilk beşe girmek 

Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Mobilya sektörümüz 2003 yılında 456 milyon dolar ihracat yaparken 20 yıl sonra ihracatını 10 kattan fazla artarak 4.6 milyar doları aşmıştır” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç de, “Hedefimiz en kısa sürede ilk 5 ülke arasına girmek. İnanıyorum ki mobilya ihracatçılarımız önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarılara imza atacak” diye konuştu. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “Ülkemizde kuvvetli bir endüstriyel tasarım kültürünün oluşması, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmak için mobilya ihracatçısı firmalarımızdan tasarıma yönelik çalışmalara daha fazla destek olmalarını bekliyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

‘73 bin 388 ton kuru incir ihraç ettik’

Türkiye 2022/23 sezonunda 73 bin 388 ton kuru incir ihraç etti. Kuru incir ihracatçıları, 109 ülkeye dışsatım gerçekleştirdi, 260 milyon dolar döviz kazandırdı. Başarılı bir sezon geçirdiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru İncir Kurulu çalışmalarımız kapsamında, kalite ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik birliğimizce yaptırılan ekşilik böceği çekici yem tuzağı, ilek filesi, kurutma kereveti ve hasat filelerini üreticilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. 2023/24 sezonunda 75 bin ton ihraç ederek, 300 milyon dolar dövizi kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.