Ege İdrar kaçırmaya lazerli çözüm

İdrar kaçırmaya lazerli çözüm

25.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bu dönemin kadın yaşamının neredeyse üçte birini kapladığını belirten Op. Dr. Çiğdem Karas, “Sıklıkla rastladığımız idrar kaçırmada lazer tedavisi iyi sonuçlar veriyor” dedi

İdrar kaçırmaya lazerli çözüm

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “Kadın hayatının neredeyse üçte birini kaplayan menopozun bir kadın için sadece âdetten kesilme değil; bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu kaydetti, lazerle vajinal gençleştirme ve idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgiler verdi.
‘Problem olur’
Menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimleri anlatan Op. Dr. Çiğdem Karas, “Vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olur. Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında olabilecek ağrı, menopoz döneminin önemli sorunlarından biridir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kollajen yapısının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülmektedir” dedi.
‘Hasta için avantajlı’
Lazer tedavisinin hem hasta hem hekim içinde kolaylık sağladığını söyleyen Karas, “Lazer tedavileri çok kısa sürede tamamlanmaktadır. Günlük rutininizi etkilemez. Cerrahi bir kesi veya dikiş işleminin olmaması, hastalar için son derece kolay tolere edilebilir olması, anestezi gerektirmemesi, hafif-orta düzey stres üriner inkontinens ve mikst tipteki idrar kaçırmalarında oldukça başarılı olması ve aynı seansta boylu boyunca vajinal sıkılığın da sağlanabilmesi gibi avantajlı yönleri var. Aynı gün içinde hastanın kendi günlük hayatına devam edebilmesi de işlemin en önemli avantajları arasındadır” şeklinde konuştu.
‘Tek seans yeter’
Menopozda CO2 lazer ile vajinal yenileme ve idrar kaçırma problemlerindeki uygulamalarında genelde tek seansın yeterli geleceğini söyleyen Op. Dr. Karas, “ Ama tekrar gerekirse 4-6 hafta aralıklarla, toplam 2 veya 3 kez yapılmalıdır. Bir yıl sonra tek bir ‘hatırlatma uygulaması’ (touch up) da önerilmektedir” dedi.