Ege İlk atık getirme merkezi

İlk atık getirme merkezi

23.01.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

Karesi Belediyesi’nin hizmete açtığı tesis, kâğıttan metale, camdan plastiğe kadar toplam 14 grup atığı ayrıştırıp doğaya nefes veriyor.

İlk atık getirme merkezi

alıkesir’in ilk Atık Getirme Merkezi, Karesi Belediyesi tarafından faaliyete geçirildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkılarıyla Karesi Belediyesi Üçpınar Mahallesi’ndeki Temizlik İşleri Müdürlüğü alanı içerisinde inşası tamamlanan Katı Atık Getirme Merkezi açılışı törenle gerçekleşti.

Haberin Devamı

Karesi’ye daha güzel ne yapabiliriz düşüncesiyle projeler ürettiklerini belirten Başkan Dinçer Orkan, “Karesi Belediyesi’nin kardeş şehri Almanya’nın Schwaebischhall kentini ziyaret ettiğimizde oradaki katı atık çalışmalarını da gördüm. Bunu Karesimiz’de nasıl yapabiliriz diye düşündük. Ardından da çalışmalarımıza başladık. Oradayken bir araç geldi ve bir bayan arabanın arkasında getirdiği malzemeleri kağıtsa kağıt, cam ise cam, kendi eliyle tesise bıraktı. Daha o gitmeden ardından başka biri daha geldi. Bizim de kentimizde bu kültürü oluşturmamız lazım. Mülki erkânlarımız izin verirse, okullarımızdan öğrencilerimizi buraya getirelim ve tesisin işleyiş ve amacını gösterelim” dedi.

İlk atık getirme merkezi

4.5 milyon liraya maloldu

Haberin Devamı

Tesiste giysi kumbaraları olduğuna dikkat çeken Orkan, “Kullanılabilecek olanları ayırıp ihtiyacı olanlara ulaştırıyoruz. Plastik, cam, metal malzemeleri de toplayıp yeniden kullanılır hale getirilmesini sağlıyoruz. Tesis, toplamda 4.5 milyon liraya mal oldu. Yaklaşık 3 dönüm alana oturuyor. Bizlere destek olan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

İHA üssü kuruluyor

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi İnsansız Hava Aracı Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi inşaat çalışmaları başladı. Türkiye’de bir ilk olacak uygulama ile kent, İHA Eğitim Ve Uygulama Merkezi haline gelecek. Tesis, içinde kurulacak güneş enerjisi santrali ile elektrik ihtiyacını da karşılayacak. Başkan Dinçer Orkan, “Yerleşkede İHA teknolojilerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler, sertifika programları, İHA model üretimi ve uçuş yazılımları geliştirme gibi eğitimler söz konusu olduğu gibi, eğlence amaçlı İHA uçuşları, İHA yarışları, RC Model Araç yarışları, E-spor turnuvaları da gençlerimiz ile buluşacak. 

Yeni parklarla kente nefes

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi yeni çocuk oyun grupları, semt spor sahaları, oturma alanları ve yeşil alanlar için çalışmalara başladı. Maltepe Mahallesi 225. Sokak üzerindeki Okullar Bölgesi’ne 2 semt spor sahası, çocuk oyun parkı, oturma ve yeşil alanlar yapılacak. Yine yeni park ve spor sahaları çalışmaları Toygar ve Sakarya Mahallelerinde devam edecek. Sakarya Mahallesi’nde ise Menzil Sokak’taki parka basketbol sahası yapılacak. Yaylabayır Mahallesi’ne halı saha, oturma alanları kurulacak, Paşaalanı Mahallesi 180. Sokak’taki parkın zemini ise kauçuk ile kaplanacak. 

Haberin Devamı

Bir yılda 73 bin misafir

İlk atık getirme merkezi

2021 yılı 10 Kasım’ında hizmete açılan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin benzeri olan Karesi Atatürk Evi’ni bir yılda 73 bin kişi ziyaret etti. Anaokulu öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen anma töreninde misafirlere Atatürk’ün Nutuk eseri hediye edildi. Başkan Dinçer Orkan, evin geçmiş ile gelecek kuşaklar arasında bir bağ oluşturması açısından önemine değindi, “İnanıyoruz ki Karesi Atatürk Evi yaşayan, canlı bir mekan olacaktır. Dilerim Balıkesir’imize ve Karesi’mize değer katmayı başarmış olduk” ifadesinde bulundu.

Boş araziler bereketlendi

İlk atık getirme merkezi

Belediyeye ait boş arazileri değerlendiren ekipler 62 dönümlük iki alanı buğday tarlasına dönüştürdü.

Tarımsal kalkınmayı desteklemek ve boş arazileri değerlendirip, buğday ekerek halkın kullanımına sunmak için kolları sıvayan Karesi Belediyesi, Şamlı Mahallesi’nde bulunan toplamda 62 dönümlük 2 tarlaya ilk ekimini gerçekleştirdi. Elde edilen ürünler ihtiyaca göre tohumluk ya da un olarak ihtiyaç sahiplerine verilecek. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Mahallemizde kullanılmayan arazimize buğday ekimi gerçekleştirdik. Özenle seçtiğimiz tohumları toprakla buluşturduk. Buğday hasadımızdan sonra elde ettiğimiz ürünleri duruma göre tohumluk ya da un olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız ile buluşturacağız. Tüm imkanlarımızı halkımız için yararlı şekilde kullanmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Dönüşüm sürüyor’

İlk atık getirme merkezi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun destekleri, Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yapılan çalışmalar ile Edremit yol ayrımından Naipli Mahallesi’ne kadar 2.7 km, Kocaavşar Mahallesi’ne kadar olan 4.7 km ve 7 metre genişliğinde beton yol tamamlanarak hizmete girdi. Çalışmaları inceleyen Başkan Dinçer Orkan, “Mahallelerimizde dönüşüm sürecek” dedi.

Haberin Devamı

Yolda kalmaya son

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi hizmet binası önüne Engelli Aracı Şarj İstasyonu kuruldu. Başkan Dinçer Orkan, “İlçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımız, bu çalışmayla artık hiç kimseye ihtiyaç duymadan, ‘yolda kalırım’ kaygısı olmadan gönül rahatlığıyla günlük yaşantılarına devam edebilecek” dedi.

Mobil kütüphane sevildi

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırladığı Karesi Mobil Çocuk Kütüphanesi hizmete girdi. İlk olarak Turplu Mahallesi’ndeki çocuklarla buluşan Mobil Kütüphane, okul bulunan kırsal mahallelerde hizmet verecek. Çocuklar hem okuma imkânı bulacak hem de birbirinden renkli oyunlar ile öğrenip, eğlenecek. Kütüphanede 650 kitap, internet erişimi bulunan iki bilgisayar bulunuyor. Ayrıca video kütüphane de hizmet veriyor. Bilgisayarlara ve telefonlara bağlanabilen projeksiyon cihazı ve ayaklı projeksiyon perdesi ile kütüphanenin içinde ve dışında toplu video izleme uygulamaları yapılabilecek. Çocuklar ve aileleri Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’a teşekkür etti. 

Hedef, konforlu ulaşım

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi’nin mahallelerde yol, asfalt yama ve parke taşı döşeme çalışmaları hızlandı. Kırsal mahallelerdeki cami, okul, cem evi, sağlık ocağı, kursan kursu, müze, yemekhane, tuvalet ve köy çeşmesi gibi yerlerde tadilattan geçiriliyor. Bunların yanında Karesi Belediyesi okul önlerinde eskimiş ve silinmeye yüz tutmuş trafik uyarı işaretlerini de boyayarak yeniliyor. Başkan Dinçer Orkan, “Vatandaşlarımızın isteklerini birebir dinliyor, elimizden geldiği ölçüde talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Karesi’de daha geniş ve güvenli bir ulaşım ağı sistemi için gerekenleri yapıyoruz. Fen İşleri Müdürlüğümüz çalışmalarını hızlandırdı. Mevcut yolları ve kırsal mahallelerimiz sokak yollarını yenileyerek ulaşımı daha konforlu hale getiriyoruz” dedi.

Her mevsimin ‘Karesi’

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Her Mevsimin Karesi” temalı Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren fotoğraflar sergilenecek. Karesi Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’ndeki sergi 19 Aralık saat 14.00’de açılacak. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) ve Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) iş birliği ile gerçekleşen, Türkiye’den 145 yarışmacının başvuru yaptığı 6. Karesi Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda toplam 542 fotoğraf jüri üyeleri tarafından değerlendirmeye alındı. Birinci ‘Sis’ isimli fotoğrafıyla Serkan Çolak, ikinci ‘Çaypınar Mahallesi’ fotoğrafıyla Caner Başer, üçüncü ise ‘Süpürgeci’ fotoğrafı ile Nuri Çoban oldu. Esengül Alıcı, Salih Kuş ve Seyit Konyalı TFSF Mansiyon ödülüne layık görülürken, Yahya Engin ise Karesi Belediyesi Özel Ödülü aldı.

Karesi’nin yıldızı parlıyor

İlk atık getirme merkezi

Karesi Belediye Başkanı/ Dinçer Orkan- Karesi’de geçmişten gelen köklü mirasımızı geleceğe en güzel şekilde aktarmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yaşam standartları yüksek, tarihi ve kültürel değerlerini yaşatarak geleceğe uzanan, yerelde kalkınmayı gerçekleştirmiş, hemşehrilerimizin beklentilerini en üst düzeyde karşılayan kişilikli ve kimlikli bir Karesi için tüm paydaşlarımızla uyum içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları gerçekleştirirken değişen ve gelişen çağın tüm gerekliliklerini analiz ederek doğru şehircilik planlamalarıyla yarının Karesi’sinin temellerini bugünden atıyoruz.

Göreve başladığımız günden bu yana Karesi’mizde yaşayan ve bir şekilde vakit geçiren herkesin hayatını kolaylaştırmak ve kentimizin yaşam standartlarını yükseltmek için yoğun çaba harcadık. 180 bin vatandaşımızın her birine ayrı bir değer veriyorum. Gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz tüm projelerle şehrimize değer katacağımıza ve sizlerin de desteğiyle Karesi’yi şehrin yıldızı haline getireceğimize yürekten inanıyorum.

Kültür ve sanat faaliyetlerinden sağlık hizmetlerine, çevresel hizmetlerden sosyal hayatın canlandırılmasına, alt yapı çalışmalarından üst yapı çalışmalarına kadar hemşehrilerimizin memnuniyetini esas alarak merkezine insanı alan birçok projeyi hayata geçiriyor gönül belediyeciliğini Karesi’mizde layıkıyla uyguluyoruz. “Benim şehrim Karesi” diyen tüm hemşehrilerimizle huzurun ve güvenin kenti Karesi’yi inşa ediyoruz.