Ege İlk ve tek kent müzesi

İlk ve tek kent müzesi

17.03.2024 - 00:05 | Son Güncellenme:

Başkan Osman Zolan, Denizli Kent Müzesi’nin açılmasını tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, “Bir ay boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecek” müjdesi verdi.

İlk ve tek kent müzesi

Denizlililerin uzun yıllardır hayalini kurduğu, taş binalar olarak bilinen eski Endüstri Meslek Lisesi restorasyon çalışmalarının ardından Denizli Kent Müzesi olarak törenle açıldı. Aşırı yağış dolayısıyla Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin ve Nilgün Ök, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve eşi Berrin Zolan ile davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberin Devamı

Kent müzelerinin bir şehrin belleğini, tarihini, kültürünü, ekonomisini ve geçmişini anlatan mekanlar olduğunu anlatan Başkan Zolan, “Kent belleği ve geçmişte yaşananların unutulmaması için kent müzemiz olmazsa olmazdı. Çok şükür bugün o güzelliğe kavuştuk. İstiyoruz ki yeni nesiller kentimizin öz benliğini, geçmişini ve kültürünü bilsin. Değerlerimizi kaybetmeden geleceğe bırakabilmek için kent müzemiz çok önemli. Ben bu konuda çok heyecanlıyım. İnşallah bu güçlü bir başlangıç olacak” dedi.

Emek verenleri unutmadı

Kent Müzesi’nin ortaya çıkarılmasında emek veren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci, Denizli Valisi Coşkun ile müzede yer alan eserlerin seçimi ve tanzimi konusunda görev yapan Danışma Kurulu üyeleri ile emek veren herkese tek tek teşekkür eden Başkan Zolan, binanın koruma altına alınması için çalışma yapan merhum mimar Cüneyt Zeytinci’yi de unutmadı. Başkan Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten tarihi bir gün, anlatmaya belki kelimeler yetmiyor. İnşallah başka güzelliklerimizi açmayı da Allah’ım bizlere nasip etsin. Kent Müzemiz şehrimize, geleceğimize hayırlı, uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

En şanslı şehirlerinden biri

Denizli’nin dünyanın en şanslı şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Bizim hayalimiz Denizli’ye otoyol gelsin değildi. Bizim hayalimiz İzmir’den Antalya’nın otoyol ile birbirine bağlanması, yaklaşık 25 milyonluk turist potansiyelinin harekete geçmesi. Bu coğrafyada hareket eden turistlerin şehrimizde konaklaması ve ekonomi olarak da bunun tam orta yerinde olduğumuzun farkındaydık. Bizim hayalimiz Antalya ile İzmir’in hızlı trenle buluşmasıdır. Hayallerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ise Denizli Kent Müzesi’nde Denizli’nin geçmişini ortaya yansıtan eserlerin hem dijital olarak hem de eserlerle sergileneceğini ifade etti.

1 ay ücretsiz ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Denizli Kent Müzesi’ni tüm vatandaşların 1 ay boyunca ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğinin müjdesini vererek, “Denizli’nin gözbebeği Hierapolis’te ‘Geleceğe Miras’ çalışmalarımızı da yürütmekteyiz. Kararlıyız, kendi yüksek medeniyetimizin ve varisi olduğumuz Anadolu Medeniyetlerinin emaneti olan her bir kültür varlığını koruyacak, ihya edecek ve bizden sonraki kuşaklara aktararak nesiller boyu yaşatılmasını sağlayacağız” diye konuştu. Denizli Kent Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Valiliği ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 05 Şubat 2021’de imzalanan protokolle restorasyon çalışması başlayan Denizli Kent Müzesi, 1940’lı yıllarda Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin uygulama birimleri olarak atölye binaları şeklinde inşa edildi. Erken Cumhuriyet Dönemi’nde inşa edilen Denizli Kent Müze’sinde restorasyon laboratuvarı, 3 adet çalışma ofisi, depo, hediyelik eşya, danışma ve bilet satış birimi bulunuyor. Projesi Efekta Mimarlik/Yüksek Mimar Kayhan Çakanel tarafından hazırlanan Denizli Kent Müzesi’nde 9 sergileme salonu yer alıyor.