Ege İşin içinde sevgi var

İşin içinde sevgi var

14.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 30 yıldır sektörün içinde olan Pet Shop Zoo dokuzuncu şubesini Mavişehir’de hizmete açtı. 20 binden fazla çeşidiyle her gün hem kendi şubelerine hem de tüm Türkiye’deki mağazalara ürünlerini gönderiyor istihdama katkı sağlıyor

İşin içinde sevgi var

Dünyada evcil hayvan ürün ve hizmet sektörünün büyüklüğü 300 milyar doları aştı. Türkiye’de sadece mama pazarı 2 milyar liraya ulaştı. Evde beslenen can dost sayısı, 8 milyonu geçti. Sektörün en önemli dinamiği pet mağazaları 5 bin 500’ün üzerinde. Bunlar arasında Pet Shop Zoo, sektörün öncüsü haline geldi. Dokuzuncu şubesi, Mavişehir’de hayvan severlerin büyük ilgisiyle kapılarını açtı. Yeni nesil teknoloji ürünleriyle dikkat çeken Zoo Elite Mavişehir’in açılışında Pet Shop Zoo Kurucusu Burak Külahlı, Zoo Elite sahipleri Ömer Gültekin ve Başat Külahlı ile sektörü değerlendirdik.

Haberin Devamı

- Öncelikle Zoo nasıl kuruldu?

Burak Külahlı: Aile şirketiyiz, 30 yıl önce adım attığımız sektörde, 2009 itibariyle Pet Shop Zoo adıyla devam ettik. Bornova, ardından Güzelyalı şubeleriyle başladığımız yolculukta bugün üç tanesi franchise olmak üzere dokuzuncu şubemizi Zoo Elite olarak Mavişehir’de açtık. Kurumsal yapımızı oturtmuş, İzmir ve Ege’nin sektördeki öncüsü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. 30 yıllık sektör tecrübemizle müşterilerimizle artık bir aile gibiyiz. Bin 400 metrekaresi kapalı, toplam 25 bin 500 metrekare alanlı Işıkkent depomuzdan 20 binden fazla ürün çeşidimizle her gün, hem kendi şubelerimize hem de ülke genelindeki diğer pet shop mağazalarına ürün gönderiyoruz.

- Sektör eskiden nasıldı, şimdi nasıl?

Haberin Devamı

Burak Külahlı: Pet sektörü dünyanın en büyük sektörlerindendir. 15 yıl önceyle şu an arasında inanılmaz fark var. Sadece İzmir’de 1000’e yakın ciddi bir işyeri topluluğu var. Günümüzde daha iyi olduğu görüşündeyim. Umarız profesyonel anlamda ortak bir platform üzerinde buluşarak benzer bir dil ve kaliteli hizmet anlayışına sahip yapıya kavuşabilir.

50 kişiye istihdam

- Bu hızlı büyümenin nedeni nedir?

Ömer Gültekin: İnsanımızın hayvan sevgisi bunu tetikleyen etken nokta olmakla birlikte ekonomik anlamda bağımsızlıkta ciddi anlamda insanları bir can dost sahiplenmeye itmektedir. Günümüzde daha bireysel ve sosyal anlamda daha dijital yaşadığımız için yalnızlığını gidermek için bir dost arayan insan sayısı hiç de azımsanamaz.

- 9 şube 50’yi aşkın çalışan var. Onların hayvanlarla iletişimi nasıl?

Ömer Gültekin: Hepsinin evinde kedi ya da köpeği mutlaka var. Bizimle çalışanlar kesinlikle hayvansever olmalı. Çünkü bu işi hayvan sevmeden yapamazsınız. Bu işin içinde sevgi var.

- Peki sizin evcil hayvanınız var mı?

Başat Külahlı: Köpeğimiz Herkül 14 yıldır, kedimiz Furby de 5 yıldır bizimle. İki kızımdan ayırmam onları. Çocuklarıma bir şey alırken nasıl dikkat ediyorsam, güvenilir yerlerden, güvenilir ürünler almak istiyorsam can dostlarıma da aynı şekilde dikkat ediyorum. Bu yüzden bizim gibi güvenilir pet shoplara ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Geniş ürün yelpazesi

- O kadar çok ürün görüyorum ki başım döndü. Neden bu çeşitlilik?

Başat Külahlı: Ürün çeşidimiz son yıllarda ciddi anlamda artmış durumdadır. Çoğunluğunu kedi, köpek, kuş, balık, sürüngenler gibi yelpazeye oturtabiliriz. Fakat hizmet anlayışı nedeni ile talebin geldiği her yerde tedarik zinciri oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Arz talep doğrultusunda tüm marka model ve bütçeye göre ürün bulunduruyoruz. İnsan üzerine olan ne varsa inanın hayvanlar içinde var. 20 bin kalemden fazla ürün yelpazesi ile hizmet veriyoruz. Kalite ve fiyat oranı uygun olan ürünlere öncelik vermeye çalışıyoruz. Bizim gibi kısmi olarak daha büyük işletmelerde “Bu ürün bizde bulunmuyor” deme lüksümüz yok. Özellikle bizim hizmet anlayışımızda da bu ürünü tedarik edemiyoruz gibi bir yaklaşım bulunmuyor.

- Kapıdan giren herkes detaycı. Bu kadar soruyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Başat Külahlı: Dediğim gibi sevmiyorsanız, mümkün değil. Bize gelen tüm can dostlarımızın adını, huyunu, suyunu ezbere biliriz. Biz her zaman telefonun ucundayız. Hafta sonu, yılbaşı, bayram fark etmez. Sorulan her soruya büyük bir zevkle cevap veririz. Buraya gelen herkes bizim ailemizin bir parçası. Onlarda sonuçta kendi evlatları için bizi tercih ediyor, durum böyle olunca detay bizim asıl işimiz oluyor.

Haberin Devamı

- Yeni nesil ürünler görüyorum. İnsanların da ilgisi yüksek. Kediye bir top yün atsak oynasa olmaz mı?

Ömer Gültekin: Yün top elbette güzel bir oyuncak ama yenilikçi ürünlerle hem evcil hayvanları hem insanları ileriye sürüklemek istiyoruz. Çünkü hedefimiz, patili dostlarımızın yaşamını daha da iyileştirmek, onlara yüksek kaliteli mama ve yemler, yeni nesil aksesuarlar sunmak.
Burak Külahlı: Sadece ürünlerle de değil, bakım standartlarının da yükselmesine öncülü ediyoruz. Can dostların beslenmesi, sağlığı ve bakımı için en iyi ürünleri sağlamak bizim tutkumuz. Ama şuna özellikle dikkat ediyoruz. Dostlarımız için gereksinim duyulan tüm ürünler, uygun fiyat politikası sunulmalı. Çünkü bunlar birer ihtiyaç.

Haberin Devamı

İşin içinde sevgi var

İlk pet kuaförü Mavişehir’de

- İçerde birilerinin keyif yaptığını da görüyorum. Sanırım bir hanımefendi güzelleşmek istiyor..

Başat Külahlı: Evet, Mavişehir şubemizde bir pet kuaförü alanımız var. Çok talep oldu, kırmak istemedik. Şubelerimiz arasında bir ilk. Yıkama, traş ve tüm bakımlar olacak.

- Raflardan ışıklandırmaya kadar herşey, klasik pet shoplardan farklı. Özel bir çalışma mı var, yoksa ben geldim diye mi?

Başat Külahlı: Burada mimar arkadaşlarla çalıştık. Hem kendi hem de can dostlarımızın sağlığı için hijyen çok önemli. Kalite ve hijyenden asla ödün vermiyoruz. Zaten doğrusu da bu.

- Şehir dışına açılma planınız var mı?

Burak Külahlı: Biz bu yola çıkarken Türkiye’de fark yaratan bir marka olma hedefini benimsedik. Şehir dışından çok fazla talep var. İnternet üzerinden satışlarımızla zaten tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz. Ancak İstanbul, Ankara, Konya, Fethiye gibi birkaç şehirle daha franchising verme sürecindeyiz.

- Can dost sahiplerine tavsiyeleriniz neler?

Ömer Gültekin: Üreticilerin birçoğu hayvan sağlığını önemsiyor ancak ben can dost sahiplerinin bu konuda çok daha fazla araştırmacı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Özellikle çocuklu ailelerin mutlaka evlerinde bir patili dostu olmalı. Çocuklarımıza, hayatın başında canlıları sevmenin, onların sorumluluklarını üstlenmenin ne kadar önemli olduğunu öğretmek inanın ki çok değerli.