Ege ‘İsrafı mutfakta önleyebilirsiniz’

‘İsrafı mutfakta önleyebilirsiniz’

05.05.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

En çok israfın, taze tüketme alışkanlığı nedeniyle ekmek ve sebze-meyvede olduğunu belirten Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Çiftçi, Gıdanı Koru kampanyası kapsamında mutfak atölyeleriyle farkındalık yarattıklarını belirtti.

‘İsrafı mutfakta önleyebilirsiniz’

Yaşar Üniversitesi Gıda ve Tarım Topluluğu ve Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü işbirliğinde, uzmanların katılımıyla “Başaktan Buğdaya, Undan Ekmeğe: Sürdürülebilir Üretim için Tahıl Sektörünün Değerlendirmesi” paneli düzenlendi. Gıda israfı, glüten, artizan ekmek, enzim, tarım ekonomisi gibi konulara değinildi.

Haberin Devamı

Gıda israfına dikkat çeken Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, “2050’de 10 milyar nüfus olacaksa gıdanın yetebilmesi için şu anki üretimin yüzde 60 artması gerekiyor. Dünyada 690 milyon insan açlıkla, 670 milyondan fazla insan ise obezite ile mücadele ediyor. Her 3 gıdadan 1’i çöpe gidiyor” bilgisi verdi.

Açık büfe tehlikesi

Türkiye’de günlük 4.9 milyon somun ekmek israf edildiğini dile getiren Çiftçi, “En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Üretilenin yaklaşık yüzde 50’si kayıp. Yılda 19 milyon ton gıda çöpe atılıyor. En çok israf edilen ürünün ekmek olmasının nedeni, taze tüketme alışkanlığımızın olması. Bölgemizde organik atıkları komposta dönüştüren duyarlı insanlar var. Kompost toprak zenginleştiricisi olarak tarımda da kullanılıyor. Bu konuda müdürlük olarak, Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında açık büfe kavramının toparlanması ve israfın önüne gecikmesinin üzerine gittik. Gıdanı Koru mutfak atölyelerinde, profesyonel bir mutfakta ev kadınlarını topladık ve israfı azaltmaya yönelik eğitimler verip yemekler yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yapay gıdaya hazırlanın’

İklim krizi, kuraklık nedeniyle tarımsal verimliliğin düşmesi sonucu tarımın geleceğinin Tarım 5.0 ve Metaverse tarım olduğundan bahseden Tarım Fütüristi ve Yazar Mine Ataman ise, “Bundan 10 yıl sonra yapay gıdalara bakışımız değişmiş, herkes yapay gıdalara olan önyargısını atmış olacak. Gerçek ekmek, avokado, domates sadece yüksek gelirli kişilerin sofrasında yer alacak. Düşük gelirliler yapay et türü gıdalarla beslenecek. Birçok kişinin tat kaynağı Metaverse gıda olacak” diye konuştu.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serdar Uysal da, “Dünyadaki sorunların çözümlerinde en önemli sac yaklarından birisi biyoteknoloji olacak. Enzimler gıda sektöründeki süreçleri hızlandırır, çok daha çevreci ve sağlıklıdır. Ülkemizde bu sektörün büyümesi, enzim, lipit, vitamin gibi teknolojik ürünlerin yerlileştirilmesiyle mümkün olur” dedi.

‘Buğdaydan kaçmayın’

Gluten intoleransı ve Çölyak hastalığı hakkında sunum yapan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, “Çölyak, teşhis edilene kadar bir hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimidir. Çölyak hastası değilseniz ve buğday tüketimini hayatınızdan çıkarırsanız birçok vitamin, mineral ve proteinden yoksun kalmış olursunuz. Çok pompalanan bir pazar var, söylenen birçok şeyin gerçeklikle alakası yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatlarda savaş etkisi

Ukrayna-Rusya savaşının tarıma etkilerine değinen Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman ise, “Rusya’dan Türkiye’ye toplam tarım ürünü ithalatı 4.3 milyar dolar, tarım ürünü satışımız ise 1.5 milyar dolar. Dış ticaret açığı söz konusu, doğal olarak fiyatlara yansıması kaçınılmaz olacak” ifadelerini kullandı.