Ege İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak

İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak

28.04.2024 - 00:20 | Son Güncellenme:

Bu yıl ikincisi düzenlenen Jeoloji Festivali -JEOFEST’24 Kültürpark’ta yapılıyor. Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’in Deprem Master Planı’na ihtiyacı olduğunu belirterek acil mikrobölgeleme çalışması yapılması gerektiği söyledi.

İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle bu yıl ikinci kez düzenlenen Jeoloji Festivali-JEOFEST’24 Kültürpark’ta başladı. Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir’in Deprem Master Planı’na ihtiyacı var. İzmir’in yer altını tanımamız gerek. 2020 depreminden sonra Karşıyaka’da mahalle mahalle zarar görmüş yerleri gezdim. Zemin bina ilişkisinin doğru kurulması gerektiğini bu depremde anladım. Bu sürecin bina zemin ilişkisi içerisinde yürümesi gerek. 6 Şubat depreminde de deprem bölgesine giderek orada yaşananlara yakından şahit oldum. İzmir’de acil olarak mikro bölgeleme yapılması gerek. Bina envanterlerinin çıkarılması gerek. Bunlar yapılırken aynı zamanda yer altı soğuk ve sıcak su haritası çıkarılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mühendis vurgusu

Jeoloji biliminin önemine değinen Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde jeoloji mühendislerinin sayısını artırarak onların ışığında çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Halkın ve özellikle gençlerin doğaya, insan haklarına ve bilime olan inancını korumak gerektiğinin altını çizen Tugay, “Bunu yapmazsak bir şeyleri düzeltemeyiz. Biz daha çok çalışarak şehrimize daha çok katkı sunmalıyız. Üçüncü JEOFEST’te daha büyük etkinlikler yapmalıyız. Bu bizim kentimize yakışır ve halkımızda mutlaka karşılık bulur. Doğa Tarihi Müzesi’nin kente kazandırılması konusunda talep var. Bu müze, kent kültüründe çok önemli bir yer tutacaktır. Bu konuda da çalışacağım. Size yoldaş olmak benim için gurur olacak” ifadelerini kullandı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan ise “Afet dirençli İzmir için ortak akılla çalışacağız” şeklinde konuştu. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan ise “JEOFEST çocuklarımızın doğayı ve temel bilimleri tanıması için bir fırsat. Amacımız her okuldan bir tane bilim insanı çıkarmak” dedi.