Ege İzmir'e yakışan projeler! Hizmet yağmuru...

İzmir'e yakışan projeler! Hizmet yağmuru...

13.06.2018 - 04:46 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Subuncubeli Tüneli’ni hizmete açarken aynı anda dört açılış daha yaptı. Torbalı-Bayındır arasındaki 48 kilometrelik bölünmüş yol, Bergama ve Adnan Menderes Havalimanı’ndaki kavşaklar hizmete girdi; İZBAN ve yük trenlerinin hizmet vereceği demiryolu projesinin de temeli atıldı

İzmire yakışan projeler Hizmet yağmuru...

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğu sırada açıkladığı 35 projenin en önemlilerinden birisi olan Sabuncubeli Tünelleri’nin açılışını yaptı. Açılış töreninde ‘İzmir Türkiye’nin gözbebeğidir’ diyen Başbakan Binali Yıldırım, “İzmir refahı, Türkiye’nin refahıdır. Ege’nin mutluluğu, Türkiye’nin mutluluğudur. Açılışını yaptığımız bu tüneller, İzmir’e Manisa’ya hatta İstanbul’a kadar olan bölgeye nefes aldıracak. Ege’nin insanlarına büyük kolaylık rahatlık getirecek. İzmir-Manisa yolunu günde 40 bin araç kullanıyor. Bu tünellerle beraber hem mesafe kısalacak, hem daha az yakıt yakılacak hem de daha az çevre kirliliği olacak” dedi. Sabuncubeli Tüneli’yle birlikte dört açılış daha yapıldı. Torbalı-Bayındır arası 48 kilometrelik bölünmüş yol, Bergama ve Adnan Menderes Havalimanı’ndaki kavşaklar hizmete girdi; İZBAN ve yük trenlerinin hizmet vereceği demiryolu projesinin de temeli atıldı. 5 projenin açılışı, canlı bağlantı kurularak yapıldı.

Haberin Devamı

‘Tüneller bedava olacak’

Geçen 16 yıl içinde birçok hizmet üretildiğini kaydeden Başbakan Binali Yıldırım, şu vurguları yaptı: “Milletin hayallerini yine milletten aldığımız güçle gerçeğe dönüştürdük. Yaptığımız yatırımlar aslında geleceğe yaptığımız yatırımlardır. Tünel hayata geçen yüzlerce projeden sadece bir tanesi. Çarşamba günü Türkiye’nin en uzun tünellerini, Ovit tünellerini, cumhurbaşkanımız açacak. Bir hayal daha gerçek olacak. Bu tünel hayat kurtaracak, rampalarda, virajlarda kazaların önüne geçilecek ve böylece trafik kazaları azalmış olacak. Yuvalar yıkılmayacak, insanlarımızın hayatı sönmeyecek. Bazıları orada burada iş yapamazlar. Yapılan işe de karşı çıkıyorlar. Tüneli yaptık. Artık bunu gözden kaçırmanın imkanı yok artık. Bu kez de ‘Yaptılar ama paralı’ diyorlar. Bu tüneller paralı olmayacak, bedava olacak.”

Haberin Devamı

7 yılda tamamlandı

İzmir-Manisa yolunun 580 rakımından geçen Sabuncubeli Geçidi’nde yürütülen Sabuncubeli Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi’nin temeli 9 Eylül 2011’de atıldı. Yapım çalışmalarına yap-işlet-devret modeliyle başlanan, 2015’ten itibaren de kamu olanaklarıyla devam eden projede her biri 4 bin 65 metre, toplamda 8 bin 130 metre uzunluğunda iki tünel inşa edildi. Ayrıca, 2 bin 530 metrelik Bağlantı Yolları tamamlandı. Sabuncubeli geçidinde yüzde 9,5 olan eğim, tüneller sayesinde yüzde 1,5’e düşürüldü, 14 viraj ortadan kaldırıldı. İzmir ile Manisa arasındaki zorlu geçitte yapılan tüneller, iki kent arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indiriyor. Tüneller, günde ortalama 40 bin aracın kullandığı İzmir-Manisa yolunda hem güvenlik hem hız hem de yakıt tasarrufu sağlayacak, kışın yaşanan ulaşım sorunları ortadan kalkacak.

İzmire yakışan projeler Hizmet yağmuru...

1 milyar 550 milyonluk yatırım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açılışı yapılan ve temeli atılan projelerin bedelinin toplam 1 milyar 550 milyon lira olduğunu söyledi. Bakan Arslan, “Halka hizmeti Hakk’a hizmet bilip sizlere hizmetkârlık yolunda dağları delen Sayın Başbakanımızı Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde başlattığı bir tüneli şimdi hizmete sunuyoruz. Sabuncubeli Tüneli, Egelilere, İzmirlilere, Manisalılara hayırlı uğurlu olsun” dedi. Bakan Arslan, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ve bu akşam açacağımız projelerin bedeli 722 milyon lira. Demiryolu projemiz de 830 milyon lira. Dolayısıyla İzmir’de bugün açılışı yapılan ve temeli atılan projelerin bedelinin 1 milyar 550 milyon lira. Sayın Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza himayelerinden dolayı müteşekkiriz” diye konuştu. Arslan, projelerde emeği geçenlere teşekkür etti.