Ege İzmir’e yeni metro hattı

İzmir’e yeni metro hattı

02.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

32 kilometrelik, 24 duraktan oluşacak Karabağlar-Gaziemir metrosunu tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Kent tarihinin en büyük yatırımını yapıyoruz” dedi.

İzmir’e yeni metro hattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 6’ncı aşaması olacak Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı’nı tanıttı. 32.6 kilometrelik projenin İzmir’in en büyük yatırımı ve en uzun hattı olacağını söyleyen Soyer, “Dünyanın tüm çağdaş kentleri gibi, İzmir’in her karışını demir ağlarla örüyoruz, örmeye devam edeceğiz. Karşıyaka Tramvayı ile entegre olacak Örnekköy Tramvayı ve Otogar-Kemalpaşa Metro hatları için de hazırlıklarımız sürüyor” dedi. “İçinde bulunduğumuz konjonktürü düşünürseniz tarihi bir an yaşıyoruz” diyen Soyer, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

2.1 milyar euro

“Ok yaydan çıktı. Bugün o hedefe doğru ilk adımı atıyoruz. Heyecanımız gerçekten çok büyük. Yola çıktığımız zaman çalışma arkadaşlarıma İzmir’i demir ağlarla öreceğiz demiştim. Ülkemizin kurucu iradesinin bu evrensel vizyonuna sadık kalarak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında İzmir’i iki yeni metro hattıyla kavuşturuyoruz. Kendi rekorlarımızı kırmaya devam ediyoruz. Buca metrosunun ardından şimdi de 2 milyar 105 milyon euroluk yatırım ile sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en önemli rakamlarından birine imza atıyoruz. Üstelik bunu baştan sona Büyükşehir’in kaynaklarıyla başaracağız.”

Hatta 24 istasyon bulunacağını, günde 340 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Soyer, “Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı’nda Konak bağlantısının da General Asım Gündüz durağı ile kılçık hattı denen bir sistemle bağlanacak.

Haberin Devamı

Öte yandan, Karabağlar’da uzun yıllar yaşayan Neşet Ertaş’ın adını bir durağa vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Üç ilçede sevinç var

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, da “Gaziemir, Büyükşehir ile altın çağını yaşıyor. 100 yıllık hayal gerçek oluyor” dedi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, metro ie bölgenin kentsel dönüşümünü sağlayacak planların hız kazanacağını dile getirdi. Menderes Belediyesi Başkan Vekili Erkan Özkan ise, “İlçemizi de kapsayacak olan proje hem bölgeye değer katacak hem de hemşehrilerimizi konfora ulaştıracak” şeklinde konuştu.

Trafiğe nefes

Anketler yapılarak ve nüfus yoğunluğu fazla bölgeler belirlenerek çizilen hatla özellikle Karabağlar ilçesinin Eskiizmir, Bozyaka semtleri ile Gaziemir bölgesindeki ulaşıma ve trafiğe nefes aldırılması amaçlanıyor.

İstasyonlar nerelerde olacak?

24 istasyona sahip proje güzergahı mevcut metro hattının Stadyum İstasyonu’na entegre edilerek, bağımsız istasyonla başlayacak. Yeni metro hattı sırasıyla Konak, Halkapınar, Gıda Çarşısı, Tepecik, İstikbal, Gürçeşme, Yeni Yol, General Asım Gündüz, Çalıkuşu, Eski İzmir, Seniha Mayda, Dostluk Bulvarı, Atatürk A.T.M.L., Altan Aydın, Fuar İzmir, ESBAŞ, Gaziemir Eski Kaymakamlık, Abdullah Arda, Gaziemir Stadyum, Gaziemir Güvenpark, Adnan Menderes Havaalanı, Sanayi, Görece ve Menderes olacak.

Haberin Devamı

Sünger Kent başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kuraklık ve yoksullukla mücadele için hayata geçirilen Sünger Kent İzmir projesinin ilk kırsal uygulaması “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı” çalışmasını tanıttı. 

Yağmur toplayan şehirlerin dünyada birçok örneği bulunduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Sünger Kent’in ilk kırsal uygulamasını Ödemiş’ten başlatıyoruz. Türkiye’deki ilk sünger şehir İzmir. Bunun için 5 bin yağmur suyu deposunu, yağmur suyu çatılardan toplansın diye hibe ediyoruz. 10 bin tane yağmur suyu bahçesi yapıyoruz. Onun da bitkilerini biz veriyoruz. İlçelerimizde uygulamalar başladı” diye konuştu.

Ödemiş’e bir müjde de veren Başkan Soyer, “2 bin su filtresi ve su sarnıcı için gereken ekipmanı biz vereceğiz. Üreticimiz de bu işe sahip çıkmalı” dedi.