Ege Kalıcı hale geldi

Kalıcı hale geldi

24.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de tüm zamanların en uzun süreli deniz marulunun görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Yaşanan durum, Körfez’in komaya girdiğinin bir göstergesi” dedi.

Kalıcı hale geldi

HANDE NAYMAN DHA - DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Ege Denizi’nde kirliliğe bağlı görülen ve halk arasında ‘deniz marulu’ olarak bilinen plankton patlamalarının bu yıl her zamankinden daha uzun sürdüğüne dikkat çekti. Tüm zamanların en uzun süreli deniz marulu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yaşar, nisanda başlayan görüntünün devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu durumun nedeninin kuraklık ve kirlilik olduğunu belirten Yaşar, “Kasım ayının sonunda halen deniz marullarının görülmesi, Körfez’in komaya girdiğinin bir göstergesidir. Bilimin dedikleri yapılmadığı sürece deniz marullarını görmeye devam edeceğiz” dedi.

Kirlilik 1930’larda başladı

Geçen yıl kasımın ilk haftasında hiç deniz marulu olmadığını anlatan Prof. Dr. Yaşar, “Daha önce hiç böyle olmamıştı. Türkiye’de ilk deniz kirliliği, 1930’larda İzmir Körfezi’nde başlamıştır. 1954’te ilk plankton patlaması yaşanmış ve binlerce balık ölmüştür. İzmir iç körfezi biyolojik olarak zengin olduğu için arıtılmadan su geldiğinde, hep patlamalar yaşanmıştı ama bu yıla kadar devasa boyutlarda ve hiç duraksamadan deniz marulu görmedik” diye konuştu. Son 80 yılın en kurak dönemlerinden birinin yaşandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Bu kuraklık olunca taze su gelmiyor ve su durağanlaşıp kirlilik artıyor. Ortamdaki azot fosfor çok daha zengin hale geliyor. Deniz marulları, İzmir Körfezi’nde eskiden nadir görülürdü ama 2010 yılından sonra giderek arttı. Son yıllarda kronikleşti” ifadelerini kullandı.