Ege Kanserin haritasıyla hedefe yönelik tedavi

Kanserin haritasıyla hedefe yönelik tedavi

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde kanser tedavisinde uygulanan kişiye özel yöntemler arttı.

Kanserin haritasıyla hedefe yönelik tedavi

 Yeni gelişmelerle kansere neden olan hücre tiplerine özel tedavilerin ön plana çıktığını dile getiren Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Petekkaya, “Kanser hücresinin genetik haritasını çıkaran testlerle, kanser hücresinin yapısı daha net görülüyor” dedi. “Yeni Nesil Dizileme” NGS (Next Generation Sequencing) olarak adlandırılan yöntemle, farklı kanser dokularının incelenebildiğini veya kandan tümör DNA’sı elde edilerek birçok testin yapıldığını söyleyen Petekkaya, şöyle konuştu:
Tümörün genleri inceleniyor
“Kanser tedavisinde yeni bir dönem başladı. Örenğin, meme kanseri olan bir hastadan alınan hücre veya kan örnekleri ile hastalığın genetik incelemesi yapılıyor. Kanserin hangi yoldaki bozukluğa bağlı olarak ortaya çıktığı ve hücreye ne kadar zarar verdiği tespit ediliyor. Sonrasında da bu bozuk yolaklara etki edecek hedefe yönelik akıllı ilaçlar verilecek şekilde tedavi planı yapılıyor. Hem daha etkili tedavi hem de yan etkileri az olan ilaçlar kullanılarak hastanın sağlığına kavuşmasının yolu açılıyor.”
NGS incelemesi sonucunda elde edilen verilere göre hastalara uygun tedavi seçeneklerinin sağlandığını ifade eden Petekkaya, “Bu inceleme aynı zamanda immünoterapinin ne kadar ekili olabileceğini de ortaya koymaktadır. İmmünoterapinin olumlu sonuçlar vereceği testler (PD-L1,MSI gibi) ile immün sistemi kullanarak ileri evre metastatik kolon kanseri, mide kanseri, akciğer kanseri, pankreas, safra yolları kanseri hastalarına yaşam sürelerini uzatacak tedavi seçenekleri sunuyoruz” dedi.