Ege Karot testinde ‘yetki’ çözülmeli!

Karot testinde ‘yetki’ çözülmeli!

28.02.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Ege Koop Genel Başkanı Aslan, bu çağrıyı yaptı, “Bir apartmanda, bir kişi bile istese karot testi yaptırılabilir diye düşünülüyor, ancak durum böyle değil” dedi.

Karot testinde ‘yetki’ çözülmeli

Deprem felaketinden sonra vatandaşlar, “Evim depreme dayanıklı mı?” sorusunun cevabını bulmak için uğraşırken, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti, “Bir apartmanda, bir kişi bile istese karot testi yaptırabilir sanıldığını, ancak durumun böyle olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Aslan, İzmir genelinde binlerce konutun riskli, birçoğunun 50-60 yıllık, demir ve çimento özelliğini yitirmiş durumda olduğunu söyledi. Bazı konut sakinlerinin apartmanlarının temelinin karot testine tabi tutulmasını istediğini, “Bir kişi bile istese karot testi yaptırabilir” diye bir algı olduğunu ifade eden Aslan, “Apartmanda oturanların yarısından fazlasının izin vermesi gerekiyor. Test için gerekli izni kendileri çözemediklerinde belediyelere gidiyorlar. Belediyelerde kentsel dönüşüm birimleri kuruldu. Ancak bu birimin kolluk kuvveti çağırma yetkisi yok. Durum böyle olunca da teste karşı çıkanlar, zabıta ve görevlilere test için izin vermiyor. Hükümet acil olarak bu birimlere kolluk kuvveti çağırma yetkisi vermeli. Bu öyle önemli bir konu ki, bir apartmanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyemezseniz, o apartmanda yaşayan herkesin yaşamını riski atarsınız” dedi.

Haberin Devamı

‘Denetim önemli’

Bünyesinde barındırdığı çeşitli meslek mensuplarından oluşan 200’den fazla konut kooperatifinin hükümet temsilcilerinin de hazır bulunduğu genel kurullarında ortaklarınca denetlendi ve her kuruşun hesabını vererek ibra edildi. Bununla da yetinmedi, kendisini ortaklarının ve kamusal denetimin dışında “özel” denetim kuruluşlarının da denetimine açık hale getirdi.

‘Dönüşüm geciktirilmesin’

Bu aşamada “imar barışı” adı altında kaçak binaların yasalaştırılmasının depremde can ve mal kayıplarına “davetiye çıkarmak” anlamına geldiğini sürekli vurguladığını belirten Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, “İzmir’de konutların yüzde 40’ının 1999 Marmara depremi öncesi imara aykırı ve depreme hazırlık yönetmeliğinden önce inşa edildiği gerçeğinin gözden uzak tutulmaması ve bu nedenle önceliğin kentsel dönüşüme verilmesi ihtiyacını kamuoyu ile paylaştım. Ancak İzmir’de bugün de kentsel dönüşümün adı var, kendisi yok” dedi.

Yazarlar