Ege ‘Konut sektörüne can suyu olacak’

‘Konut sektörüne can suyu olacak’

06.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmirlilerin en fazla 3 milyon lira kredi çekebileceği ‘Yeni Evim’ kampanyasını ‘can suyu’ olarak tanımlayan sektör temsilcileri, gayrimenkul piyasasındaki durağanlığın sona ereceğini belirtti.

‘Konut sektörüne can suyu olacak’

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk kez konut sahibi olmak isteyenlere yönelik ‘Yeni Evim’ kampanyasının ayrıntılarını açıkladı. Kredide vade 15 yıl ve faiz oranı yüzde 0.69’dan başlayacak ve alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak. İzmir’de ise en fazla 3 milyon liraya kadar kredi çekilebilecek. 

Haberin Devamı

Sevindirici bir gelişme yaşandığını, durağan giden piyasanın hareketleneceğini ifade eden gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri, kampanyayı şu sözlerle değerlendirdi:

Pozitif gelişmeler sürecek

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: En temel ihtiyaçların başında olan konut sektörü gelişmeye devam ediyor. Nitelikli ve kaliteli konutlara olan talep arttı. Bir süredir açıklanmasını beklediğimiz kampanyayla birlikte konuk sektöründe hareketli bir döneme gireceğiz. Yeni yılla birlikte ekonomideki pozitif gelişmelerin devamını bekliyoruz.

Nefes aldıracak

‘Konut sektörüne can suyu olacak’

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman: Açıklanan bu kampanya sektöre ve vatandaşlara bir nefes aldıracak. Müteahhitler, fahiş fiyatlar nedeniyle konut üretiminde tereddüt ediyordu. Konut faizlerinin yüksek olması dolayısıyla en önemli sorun krediye ulaşmaktaydı. Bu paketle birlikte, konut üretimine başlayacak olan müteahhitler de artık hareket geçebilir.

Haberin Devamı

Stoklar eriyecek

GHO Genel Müdürü Özkan Yalaza: Açıklanan paket sıfır konutları veya tamamlanmak üzere olan konutları kapsıyor. Bu nedenle müteahhitlerin elindeki konut stoğunun eritilmesi anlamında faydalı olacak. Burada gerçek ihtiyaç sahipleri, bir diğer deyişle ilk defa ev alacaklar için avantajlı bir kampanya sunuluyor.

İyi değerlendirin

‘Konut sektörüne can suyu olacak’

Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü: Bu kampanyayla birlikte piyasalarda da canlanma yaşanacaktır. Ev almak isteyenlerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü bir daha bu rakamlara konut alabilmeleri çok zor görünüyor. Köprüden önceki son çıkış diyebilirim.

İkinci el de dahil olmalı

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Onur Durmuş: Aslında piyasanın beklentisi hem yatırımcı, hem de oturumcular için daha kapsamlı bir düzenleme getirilmesiydi. İlk kez ev sahibi olmak isteyenler için önemli olmakla birlikte ikinci el konutlar için de benzer kampanya hayata geçirilirse o zaman piyasa canlanır. Bu kampanya mevcutta yapımı devam eden inşaatların hızlanması konusunda da teşvik edici rol oynayacaktır.