Ege Kuşadası’nda Mavi Bayrak semineri

Kuşadası’nda Mavi Bayrak semineri

14.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Kuşadası’nda Mavi Bayrak semineri

TÜRÇEV’in Kuşadası’nda düzenlediği 12. Mavi Bayrak Semineri’nde doğanın korunmasına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Kuşadası, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) düzenlediği 12. Mavi Bayrak Eğitim Semineri’ne ev sahipliği yapıyor. Eğitime, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Kaymakamı Saadetin Yücel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Daire Başkanı Volkan Uzun, Çevre Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Şube Başkanı Hülya Çakır, Doğal Hayatı Koruma Vakfı adına Tolga Yücel katıldı. Açılış konuşmasını yapan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, vakıflarının 25’nci yılı olduğunu belirtti, kutlama yerine, elde edilen başarıya daha fazla katkının sağlanması için bu eğitimi düzenlediklerini söyledi. Gelecek kuşağın rezervlerinin kullanıldığını belirten Hülya Çakır da kaynakların tükenmeye başladığını belirtti, “Türkiye’de şu anda oluşan atık miktarımız 31 milyon ton. 2023 yılında bunun 38 milyona ulaşmasını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Plastik kirliliği

Çakır, bakanlığın geçen yıl başlattığı sıfır atık projesiyle 2 bin 57 ağacın kurtulduğunu kaydetti. Belediye Başkanı Özer Kayalı da, “Doğa onunla birlikte yaşamayı öğrenmez, ona zarar verirsek intikamını çok kötü alıyor. Kuşadası olarak, ekim ayında kasırga tehlikesi atlattık. 20’nci paralelin kuzeyinde bu tür kasırgaların oluşması bugüne kadar mümkün değildi. Bu çevreyi o kadar kötü kullandığımızın sonucu. Doğa artık bizden intikam almaya yelteniyor. İçinde bulunduğumuz doğa ve çevreyi koruyup kollamamız gerekiyor” diye konuştu.

Akdeniz’deki plastik kirliliğine dikkat çeken Doğal Hayatı Koruma Vakfı temsilcisi Tolga Yücel ise, yılbaşından itibaren uygulamaya konulacak ücretli poşet projesini desteklediklerini kaydetti. Dünyada her yıl 500 milyon ton atığın denizlere döküldüğünü hatırlatan Yücel, şunları söyledi:

“2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik atık olacak. Ne yazık ki bu korkutucu tablo sadece okyanuslarda değil, Akdeniz’de de başladı.’

Üç gün boyunca sürecek toplantıda katılımcılara, mavi bayrakla ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeler, konu uzmanları tarafından anlatılıyor.