Ege Laodikya yaşama döndü

Laodikya yaşama döndü

27.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olan Laodikya’nın gün yüzüne çıkarılması için uzun yıllardır büyük fedakarlıklarda bulunan Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2200 yıllık Batı Tiyatrosu’nu dünya kültür mirasına kazandırmanın mutluluğunu yaşadı.

Laodikya yaşama döndü

Batı Tiyatrosu, geçen pazartesi günü İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın verdiği açılış konseri ile 1690 yıl sonra yeniden bir kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı. Yüzde 97’si orijinal malzemesi kullanılarak ayağa kaldırılan Batı Tiyatrosu’nda yaşanan değişim ise göz kamaştırdı.
Tarihi bir gün
Tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “2008 yılında Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokolle Ladoikya Antik Kenti’nin kazı çalışmalarına destek vermeye başladık. Kazıları 12 aya yayarak binlerce eserin gün yüzüne çıkarılmasına vesile olduk. Bu gelişmelerle antik kentimiz 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Biz burada antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladık. Batı Tiyatromuzu da dünya kültür mirasına kazandırmanın mutluluğunu yaşadık” diye konuştu.