Ege Madalya avcısı Avrupa'da ilk peşinde

Madalya avcısı Avrupa'da ilk peşinde

09.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Madalya avcısı Avrupada ilk peşinde

Türkiye cimnastik tarihinde ilk defa olimpiyatlara katılmaya hak kazanan Türk sporcu olma unvanını elinde bulunduran ve madalyalarıyla ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden Ferhat Arıcan, Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası öncesi hedefini Milliyet Ege’ye anlattı.

Haberin Devamı

Artistik cimnastikte uluslararası ve ulusal alanda kazandığı madalyalarla göğsümüzü kabartan Milli sporcu Ferhat Arıcan, Polonya’nın Szczecin kentinde düzenlenecek olan Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası öncesi Milliyet Ege’ye konuk oldu. 2019 yılını dünya sıralamasında 1. olarak bitirmeyi garantileyen Arıcan, “En büyük hedefim paralel aletinde madalya alarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek” diye konuştu.

2019 yılını dünya sıralamasında 1. olarak bitirmeyi garantiledin. Peki, Avrupa Şampiyonası’nda hedefin ne ve nasıl hazırlandın?

Avrupa Şampiyonası’nın hazırlıklarını sorunsuz ve kapsamlı bir çalışma temposuyla tamamladım. Bu şampiyonanın öncesinde üç Dünya Şampiyonası’na katıldım ve 2 madalya aldım. Katıldığımız uluslararası ve ulusal turnuvalarda yine başarılar elde ederek madalyalar kazandım. Dünya Kupası mücadelelerinde Avrupa’daki rakiplerimle yarışma fırsatı buldum. Çoğunun başarı anlamında önüne geçtim. Tüm bu ön hazırlık ve yarış süreçleri boyunca Avrupa Şampiyonası’na iyi hazırlandım diyebilirim. Hedefimse bu şampiyonada da başarıyı yakalayıp ülkeme madalya ile dönmek.

Haberin Devamı

Son olarak Ukrayna Kiev’deki uluslararası müsabakalarda takım olarak 1. olurken bireyselde 2. oldun. Bu turnuvanın hikayesi nedir?

Kiev’deki yarışlar, takım ve bireysel olarak kendimizi denediğimiz ve Avrupa Şampiyonası öncesi doğru şekilde hazırlandığımız bir ortam oldu. Yer serisinde 3. oldum, paralelde 2. oldum ve barfiksde de 3. oldum. Avrupa Şampiyonası’nda paralel aletinde madalya hedefliyorum. Bu sebepten son olarak Kiev’de yarışıp kazandığım madalyalar bana Avrupa öncesi moral oldu.

Madalya avcısı Avrupada ilk peşinde

Türk cimnastiğine kazandırdığın başarılarla yıldızını kısa sürede parlattın. Bu başarılara Göztepe Kulübü kayıtsız kalmadı ve seni renklerine bağladı. Sarı kırmızılılarla olan yolculuğun nasıl başladı? Bu yolculukta neler hedefliyorsun?

Göztepe Spor Kulübü benim için şans oldu diyebilirim. Bornova stadında Göztepe-Fenerbahçe maçını izleme fırsatı bulmuştum. Orada yöneticiler ile bir araya gelme şansı yakaladım. İletişimimiz olumlu yönde olunca ertesi gün görüşmeye gittim. Kulüp olarak cimnastik şubesi açmayı düşünüdüklerini ilettiler. Bu beni hem onurlandırdı hem de heyecanlandırdı. Bu girişim sonrasında hem kulübü hem kendimi uluslararası ve ulusal anlamda temsil etme şansımı pekiştirecektim hem de benim gibi bu sporla ilgilenmek isteyen yeni nesillere idol olma şansı bulabilecektim. Göztepe gibi büyük bir camia ile birlikte yürümenin bana ve geleceğime olumlu şekilde yön vereceğine inancım tam. Bu camianın içinde bulunmaktan gururluyum. Mersin’de Göztepe adı altında 1 yarışmaya katıldım. Yarışmalarda 3 altın 1 gümüş madalya kazandım. Bu başarılar kulübün cimnastik geleceği için de iyi oldu. Şimdi önümüzde Göztepe ile Türkiye Şampiyonası kapsamında bir yarışımız daha var. Orada da madalyalar kazanarak kulübüme katkı sağlamak istiyorum. Türkiye Şampiyonası dışında Dünya ve Avrupa şampiyonalarında aldığım başarılarla kulübümün de ismini duyuruyorum. Onların desteği ve benim çalışmamın karşılığında aldığım başarılar, kulübüm ile bağımı yakınlaştırıyor.

Haberin Devamı

”2016 yılında olimpiyatlara gitme hedefim vardı ve gittim. Şimdi de 2020 olimpiyatlarına gidip madalya almayı hedefliyorum” şeklinde bir açıklama yaptın. Bu hedef doğrultusunda neler yaptın ve olimpiyat hazırlıkları nasıl gidiyor?

Haberin Devamı

2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde olimpiyatlara giden ilk Türk sporcu oldum. Önümüzdeki 2020 Tokyo Olimpiyatları’na madalya hedefi için gideceğim. Şu anda dünya cimnastiğinde paralel aletinde 1. sıradayım. Potansiyel olarak da dünya cimnastiğinin takip ettiği bir sporcuyum. Olimpiyatlarda madalya almak her sporcunun hayalidir. Ama olimpiyatlardan önce Avrupa ve Dünya şampiyonalarında madalyalar elde etmeyi hedefliyorum. Bu madalyaları topladığım taktirde olimpiyatlara gidiş yolumdaki pürüzler eriyecek. Bizler turnuvalara gittiğimiz zaman “Türkler geliyor” diyorlar. Rusya, Ukrayna, İngiltere gibi cimnastiğin ekol ülkelerinin bile bizler üzerindeki bakış açıları değişti. Bizleri artık rakip olarak görüyorlar. Biz bir duvar yıktık artık onlarlayız. Onlarla beraber mücadele edip onların arasından başarılar çıkarıyoruz.

Haberin Devamı

‘Bu yolda yalnız kalmamalıyım’

Cimnastikteki başarılarına ilgi nasıl? Sponsor desteğin ne durumda?

Acı ama gerçek, sponsor desteğim yok. Göztepe Spor Kulübü’nün sporcusuyum. Milli takımla da çalışıyorum ama sponsor olarak büyük eksiklik çekiyorum. 2019’un başından bu yana 11 madalya kazandım. Buna dünya kupaları, uluslararası kupalar, Türkiye şampiyonaları dahil. İstediğim şey hak ettiğim değerin görülmesi. Sponsorluk desteği sağlayacak güzel bir anlaşma olursa,kariyerim adına daha olumlu olacağını düşünüyorum.

Türk cimnastiği denince akla gelen ilk isimlerden olmaya devam ediyorum.

Bu yolda yalnız kalmak istemiyorum. Bu sporu yaparken daha motive ve hazır olabilmek için desteğe ihtiyacım olduğunun altını çiziyorum.

Geleceğin Ferhat’ları Kolektif Akademi’de

Coşkun Boncuk ile çıktığımız yolda ilk hedefimiz bizim yetiştirdiğimiz sporcuların bayrağı taşıdığımız noktadan almaları ve daha ileri götürmeleri oldu. Bünyemizde cimnastik başta olmak üzere Bale, Zumba, Crossfit gibi dallarımız da mevcut. 3-12 yaş arası temel cimnastik eğitimi ile başlıyoruz. Coşkun Boncuk ile ortak Buca da Kolektif Spor Merkezi işletiyoruz. Boncuk hem milli takım arkadaşım hem eniştem olur. Onunla 2-3 yaş arası çocukların bedenlerinin sağlıklı gelişimi için de çalışmalarımız sürüyor. Anne çocuk eğitimi içinde birlikte eğitime başlıyoruz. 2-3 yaşlarında başlanan şeye cimnastik adı verilmemeli. Hareket eğitimi adı altında toplanan kordinasyon, esneklik, motorik becerilerin temeli atılmalı o yaşta. Bize gelen 4-5 yaşındaki çocuğa asla sen cimnastikçi olacaksın demiyoruz. Motorik becerilerini kazandırmak istiyoruz. Kolektif Akademi, haftanın 6 günü, 2-12 yaş arası temel cimnastik dersleri, yetişkin cimnastiği ve fonksiyonel antrenmanlar ile çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.