Ege Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doç. Dr. Aykas, 20 yaşından büyük kadınlara üç yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl meme muayenesi ve mamografi önerisinde bulundu

Meme kanserinde erken teşhis  hayat kurtarıyor

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Emot Plus Hastanesi’den Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aykas, “Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis tedavide başarıyı getirmektedir. Bu yüzden düzenli kontroller önem arz etmektedir” dedi.
40 yaştan sonra her yıl
“20 yaşından büyük kadınlara üç yılda bir meme muayenesi, 40 yaşından büyük kadınlara ise her yıl meme muayenesi ve mamografi çekilmesini öneriyoruz” diyen Aykas, şöyle konuştu:
“Erken evre meme kanserinde ameliyat ilk seçenek. İleri evre meme kanserinde ilaç tedavisi ile (kemoterapi) tümörün küçültülmesinden sonra ameliyatın yapılabilir. Ameliyatta memenin bir kısmı ya da tamamı alınabilir. Ameliyat sonrası oluşabilecek defektler, onkoplastik cerrahi prensipleri ile plastik cerrahi uzmanının da dahil olduğu ameliyatla hastanın kendisine ait dokular ya da implantlarla düzeltiliyor. EMOT Plus Hastanesi’nin bu konuda ciddi bir alt yapısı var.”
Sekiz kadından biri
Her sekiz kadından bir tanesinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanma riski olduğunu sözlerine ekleyen Aykas, “Genellikle menopoz başlangıcında ve menopozdan sonra kadınlarda meme kanserini daha sık görüyoruz. Meme kanseri için bir takım risk faktörleri var. Özellikle kadınlık hormonu olan östrojene çok maruz kalmak bunların başında geliyor. Erken yaşta adet görmeye başlayan, geç menopoza giren, doğum yapmamış kadınların östrojen etkisine daha fazla maruz kaldıkları için risklerinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Yine obez olan, sigara ve alkol tüketen kadınlarda meme kanseri riski artmakta. Bunlara ilaveten aile de meme kanseri öyküsü ve genetik yatkınlık da meme kanseri için ciddi risk faktörleridir” dedi.