Ege Muğla’nın yıldızları

Muğla’nın yıldızları

18.05.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

Muğla’nın ihracat şampiyonlarını ödüllendiren EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, “Bu yıl 1 milyar dolar barajını geçmelerini bekliyoruz” dedi.

Muğla’nın yıldızları

Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri konumunda olan Muğla, 2021 yılında 774 milyon dolarlık ihracata imza attı. Muğla, 2022 yılında 1 milyar dolar ihracat hedeflerken, Ege İhracatçı Birlikleri 2021 yılında Türkiye’ye 555 milyon dolar döviz kazandıran Muğla’nın ilk 5 ihracatçısı için “Muğla İhracatının Yıldızları Ödül Töreni” düzenledi.

Haberin Devamı

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye birinciliğini uzun yıllardır sürdüren Kılıç Holding şirketlerinden KLC Gıda Ürünleri İth. İhr. A.Ş. Muğla ihracat şampiyonu oldu. Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. Muğla’dan en fazla ihracat yapan ikinci firma olarak listeye adını yazdırırken, üçüncü basamakta Noordzee Su Ürün. İhr. San. ve Tic. A.Ş. yer buldu. Ermaş Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Muğla’dan en fazla ihracat yapan dördüncü firma olurken, Mikroman Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. beşinci sıradan listeye girdi.

Birlik önerisi

Bodrum Ticaret Odası’nda (BODTO) düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Muğla” toplantısının açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Muğla’nın Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni birleştiren; turizm, tarım, madencilik ve ihracat kenti olduğunu vurguladı. Muğla’nın, 2020 yılında 585 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 774 milyon dolara çıkardığı bilgisini veren Eskinazi, “Muğlalı ihracatçılarımızdan bu yıl 1 milyar dolar barajını geçmelerini bekliyoruz” diye konuştu. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon da, “Bacasız sanayinin ekonomideki katkısından dolayı Ege Bölgesi merkezli Hizmet İhracatçıları Birliğinin de kurulmasının önemli olacağını düşünmekteyim. Bu konuda bir adım atılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Dikili’deki model Seydikemer’e örnek

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz; Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar’ı ziyaret etti.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’nın tarımsal üretimini ve ihracatını artırmak için Seydikemer’de tarıma dayalı ihtisas OSB projesini hayata geçirmek için yoğun biçimde çalıştıklarını aktardı. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, aynı modeli İzmir’deki meslek kuruluşlarının iş birliğiyle Dikili’de hayata geçirdiklerini, yüzde 70’i hibe şeklinde olmak üzere AB fonlarından faydalandıklarını ve deneyimlerini paylaşabileceklerini ifade etti. Tavlı, Dikili modelini inceleyerek Muğla’da kurmak istedikleri TDİOSB’ye katkısı olacak yönlerinden kendilerinden faydalanabileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Arıcılığa katkı

Bedri Girit ise, ülkemizin şu an dünyada çam balı ihracatında lider olduğunu, bunun aslan payının da Muğla’ya ait olduğunu söyledi. Vali Tavlı da, 47. Uluslararası Apimondia Kongresi’nde Muğlalı arıcılar için tüm imkanlarını devreye soktuklarını ifade etti. Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ile yapılan toplantıda da, Bodrum’un turizm yani hizmet ihracatı dışında özellikle su ürünleri ve yaş meyve sektörü ihracatı açısından büyük önem taşıdığı, Bodrum’un bu yönünün de öne çıkarılması gerektiği belirtildi.