Ege Müziğiyle hayat veriyor

Müziğiyle hayat veriyor

20.08.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

Berklee College of Music’ten mezun olan İzmirli müzisyen Oğuz Can Özcanlı Hollywood yapımları için hazırladığı bestelerle beğeni topluyor dünyaya yeteneğini kanıtlıyor.

Müziğiyle hayat veriyor

Çocukluk hayali olan Berklee College of Music’ten mezun olan İzmirli müzisyen Oğuz Can Özcanlı, Hollywood yapımlarının müziklerini besteliyor, dünya müzik otoritelerine yeteneğini kanıtlıyor. Annesine ait piyanoda 5-6 yaşlarında müzikle tanışan Özcanlı, annesinin yarım kalan hedefini tamamlamaya karar verdi. İlkokul yıllarında org dersi alarak başlayan müzik serüveni, 11 yaşında Adnan Atalay’dan klasik piyano eğitimi ile devam etti. 6 yıllık klasik piyano eğitiminden sonra caz müziğine olan ilgisi nedeniyle Kurtalan Ekspres’in eski klavyecisi Ömür Gidel ile derslere başladı. Özcanlı, Amerika’da Berklee College of Music’te eğitim almaya odaklandı. Özel Türk Koleji’ndeki eğitimine devam ederken, her yıl Berklee’den başvuru formu talep etti. Bir yandan Ömür Gidel ile dersleri sürdürdü. Yakın arkadaşları Yaman Akdoğan ve Tuna Boylu ile lise yıllarında orkestra kurdu. Ancak üniversite hayatı onları farklı yönlere sürükleyince proje yarım kaldı. 

Haberin Devamı

Yılmadı, çalıştı 

Yaşar Üniversitesi’nde iç mimarlık okumasına rağmen hayalinden vazgeçmeyen Özcanlı, İzmir Kültür Sanat Vakfı’nın workshoplarına katıldı; Siena Caz Yaz Ustalık Sınıfları’na burs kazandı. Üç arkadaş, Berklee Umbria Yaz Okulu müzik kurslarında yeniden buluştu. Bu kurs onlara bir anlamda Berklee için de umut oldu. Atina’da Berklee için sınava giren üç arkadaş, kazandı, 4 yıllık eğitim için Boston’a gitti. Özcanlı, bir kurumdan aldığı bursla, çağdaş kompozisyon ve prodüksiyon bölümünü okudu. Berklee’nin çağdaş müzik alanında en iyi okullardan biri olduğunu ifade eden Özcanlı, “Arif Mardin ve Aydın Esen’in hocası Ray Santisi okulda benim de hocamdı. Çok iyi eğitim aldık. Mentorum olarak kabul ettiğim besteci Emir Işılay, ben mezun olurken müzik direktörlüğünü yaptığı bir müzikalden ayrılıyordu. Kendi yerine beni davet etti. İlk işim için Los Angeles’e gittim. 2014’te televizyonlara besteler yapan Reality Tune Şirketi’ne besteci olarak girdim. Discovery Channel ve National Geografic kanallarının yapımlarına eserler yapmaya başladım. Discovery Channel’da 15 tane diziye beste yaptım. Üstün yetenek vizesi alarak Amerika’da çalışmaya hak kazandım” dedi. 

Haberin Devamı

Müziğiyle hayat veriyor

Zamanla yarışıyor

Film müzikleri besteleme süreci hakkında da bilgi veren Özcanlı, zamanla yarışılan bu sancılı süreci şöyle anlatıyor: “Filmin gişe tarihine göre çekimler bittikten hatta montajı tamamlandıktan sonra bize geliyor. Yönetmenle ikili görüşmelerin yoğun olduğu bir tempoya giriyoruz. Bir yandan sahneleri izleyip, bir yandan da yönetmenin nasıl müzikler istediğini anlamaya çalışıyoruz. Besteleri gönderip, tepkiye göre yeniden besteler yapmak gerekebiliyor. Zamana karşı yarışılan, stresli bir süreç. Müzikleri tamamlamanın tatmin duygusu yüksek. Bir filmin müziklerini tamamlamak ortalama 2 ay sürüyor. Ancak, 3 hafta gibi kısa sürede tamamlanması gereken işler de geliyor. Bu süreçte yaklaşık toplam 60 dakikalık müzik yazıyoruz. Bu çalışmada yapıma uygun, yönetmenin, yapıcının kafasındaki vizyona uygun müzikler yazmak için elimizden geleni yapıyoruz.” Müziği meslek olarak seçmek isteyenlere de önerilerde bulunan Özcanlı, müziğin para kazanmayı amaçlayarak başlanacak bir iş olmadığını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Özcanlı Academy ile müzik dersleri başladı

Yetenekli müzisyen, Amerika’da Çinlilere İngilizce dersleri vererek deneyim kazandı. İzmirli iş insanı Ali Kızıltan’ın çevirmen kızı Sezin Kızıltan ile evlenen Özcanlı, pandemi döneminde Özcanlı Academy adıyla müzik okulu açtı. Berklee mezunu 20 öğretmenle Zoom üzerinden online dersler veriyorlar. Okulun, 15 bölümü bulunuyor. Enstrümandan orkestrasyona, film müziklerinden prodüksiyona kadar farklı alanlarda 6-60 yaş aralığında öğrencileri var. Okulun yönetimiyle ilgilenen Sezin Kızıltan da, müziğe uzak değil. Bas gitar ve piyano çalıyor.

Hollywood serüveni

Survivor Show’un yaratıcısı ünlü yapımcı Mark Burnett’in oğlu ile Berklee’de birlikte okuyan Özcanlı, bir süre sonra onun açtığı müzik şirketinde çalışmaya başladı. Burada Netflix, CBS, HBO kanalları için müzikler hazırladı. Şirket, Amerika’da kalabilmesi için sponsor oldu. 2017-2020 yılları arasında burada besteci olarak çalıştı. Aynı süreçte 2018’de ilk single’ını çıkardı.  

Haberin Devamı

3 Grammy Ödülü’ne sahip olan bas gitarist John Patitucci ve 2018 Latin Jazz Grammy Ödülü sahibi gitarist Claudio Ragazzi, Özcanlı’nın Sunset Bossa isimli bestesini seslendirenler arasında yer aldı. 

Yetenekli müzisyen, meslek hayatının dönüm noktasını ise yönetmen Farham Alam’ın Why isimli filmi olarak tanımlıyor. Filmin müziklerini üstlenen Özcanlı, ilk uzun metraj deneyimini kazandı. Çalıştığı diğer filmler arasında orkestratör olarak da görev aldığı, Morgan Freeman ve Robert De Niro’nun başrolde oynadığı The Comeback Trail de bulunuyor. Şu anda Emir Işılay’ın müzik takımında yer alıyor. Takım arkadaşları arasında Ece Müniroğlu ve Can Canel de yer alıyor. Life Time Channel için 10’dan fazla filme müzikler besteledi.  

Özcanlı, şimdi de 2 parçalık bir albüme hazırlanıyor. Bu albümde gitarda Claudio Ragazzi, piyanoda kendisi olacak. Yeni albümdeki bestelerinden biri Sailing Along. 

Haberin Devamı

Jüri üyeliği yapacak

Özcanlı, Hollywood Bowl ve Disney işbirliğiyle yapılan Encanto konserlerinde prodüksiyon asistanı olarak çalıştı. Berklee Müzik Online Programı, ODTÜ Caz Derneği, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Caz Ana Sanat Dalı ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Caz Ana Sanat Dalı sponsorluğunda gerçekleşecek olan Outstanding Türkiye Enternasyonel Müzik Yarışması’nda jüri üyeliği yapacak. Yarışmanın birincisi Berklee’nin online programındaki bir bölümü seçerek, bir dönemlik eğitim bursu alacak. 2023’te ilki düzenlenecek olan müzik yarışmasına Türkiye ve Amerika genelinde katılımlar son hızıyla devam ediyor. Yarışmanın jürisinde Grammy ödüllü Berklee profesörlerinin yanında ülkemizi yurtdışında temsil eden dünyaca ünlü sanatçılar ve profesörler de yer alıyor. Jüri üyelerinden bazıları Yaman Akdoğan, Esin Özlem Aydıngöz, Berk Ağar, Alper Tuzcu, Oscar Stagnaro ve Mark Walker. 

Hedefi Grammy ve Oscar ödülü

Çocukluk hayali olan müzisyenliği, Berklee College of Music’te okuyarak gerçekleştirmenin büyük mutluluk olduğunu söyleyen Oğuz Can Özcanlı, “Bu benim için gurur verici. Bir Türk olarak, rekabetin büyük olduğu bir yerde, Hollywood’da kendimi kanıtladım. Sektörümüzde var olmak çok zor. İlk büyük adımım Berklee’de okumaktı. O okulda okumak size zaten birçok kapı açıyor. Çağdaş ve popüler müzik konusunda Berklee dünyada bir numara. Bundan sonra daha ses getiren filmlerin müziklerini yapmak istiyorum. Büyük bütçeli film projelerinde yer alarak, Grammy ve Oscar’ı hedefliyorum” diyor.