Ege Sorunlar da büyüyor

Sorunlar da büyüyor

25.05.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından 2021 yılı üretimden satışlara göre 100 büyük sanayi kuruluşu listesi açıklandı.

Sorunlar da büyüyor

Listede üretimi ve merkezi İzmir’de olan firmaların Türkiye genelindeki üretim rakamları değerlendirmeye alındı. Sıralamada STAR Rafineri A.Ş. geçen yılki liderliğini sürdürürken, sırayı TÜPRAŞ ve PETKİM A.Ş. takip etti. Daha sonra listenin ilk 10’unda sırasıyla İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philsa Philip Morris, Abalıoğlu Lezita, JTI Tütün, Kocaer Haddecilik, Özkan Demir Çelik firmaları yer aldı.

Haberin Devamı

2021 yılında 100 büyük firmaya ilişkin reel ve finansal temel göstergelerin 2020 yılına göre daha olumlu geliştiğine dikkati çeken EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, şöyle konuştu:

Finansman ve borç

“Pandemi döneminde artan dış talep karlılığa olumlu yansıdı. 100 büyük firma, 2020 yılında yüzde 15 azalan ihracatını, 2021 yılında yüzde 40 artırmayı başardı. Öte yandan yüzde 158 oranında artan ithalat, ihracatın ithalata bağımlılığını çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Finansman yükü, KOBİ’lerimizde olduğu gibi 100 büyük firma için de en önemli sorun. Yüksek oranda artan kur, artan maliyetler ve istikrarsız talep gelişmeleri mali açıdan kırılganlığı artırırken, borçlanmayı beslemekte. Bu koşullarda firmalar daha büyük bir enerji ve zamanı, üretim ve pazarlamaya değil, finansal yönetime ayırmak zorunda kalmaktadır.”