Ege Susuzluk alarmı

Susuzluk alarmı

21.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılda üç kez mahsul alınan Gediz Havzası’nda 89 bin dönüm arazi kurudu. Kuraklığı sona erdirecek çalışmaların başlaması için DSİ’ye çağrı yapıldı

Susuzluk alarmı

Türkiye’nin en verimli arazileri arasında yer alan, yılda üç kez mahsul veren Gediz Havzası’nda tehlike çanları çalıyor. İzmir Ege Medya Platformu üyelerini konuk eden Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Aydın, “Türkiye’nin en verimli toprakları S.O. S veriyor” uyarısında bulundu.  “Tehlike büyük” diyen Aydın, “öl Marmara Gölü’nün kuruması ile bölgede yeraltı sularının azalmaya başladığını ve  89 bin dönüm alanın tamamen kuruduğunu açıkladı.
Gediz Havzasının büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve devletin acil eylem planı hazırlayarak harekete geçmesi için çağrıda bulunan Aydın, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Böylesi yaşanmadı

89 bin dönüm alan tamamen kurudu. Gölmarmara Gölü konusunda mutlaka acil bir çalışmaya ihtiyaç var. Gölmarmara’nın yeniden canlandırılması, bu suyun geri getirilmesi lazım. Biz daha önce böyle bir durum yaşamadık.  Bu kuraklığa karşı Gediz Havzası’nda damlama sulama sistemine geçtik. Diğer taraftan da bizim az su isteyen ürünlere yönelmemiz gerekir. Öte yandan bölgemizde tüm atıklar Gediz havzasına aktığı için sulama bile yapamıyoruz. Arıtma yok. Orada ki canlıları da bitirdi. Gediz havzası ve Gölmarmara Gölü konusunda DSİ ile görüşeceğiz.”