Ege Tedbirler alınıyor

Tedbirler alınıyor

15.02.2023 - 00:15 | Son Güncellenme:

Deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerinin sürdüğünü belirten Büyükşehir Başkanı Soyer, “Bayraklı ve Bornova ile başladık. 903 bin yapıya ulaşacağız” dedi.

Tedbirler alınıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremin ardından kenti dirençli kent haline getirmek için başlattığı çalışmalara aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini İzmir’de başlattıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’de yürütülen çalışmaların diğer kentlere de model olacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Güvende hissedeceğiz’

“İzmirlilerin öncelikle yaşadıkları kentte, yaşadıkları binalarda kendini güvende hissetmeleri gerekiyor” diyen Soyer, şöyle konuştu:

“Hem kentteki mevcut yapı stokunun envanteri için çalışmalara başladık hem de depremsellik araştırması ve zemin davranış modelinin çıkartılması için harekete geçtik. Kenti etkileme riski taşıyan deniz ve karadaki fay hatlarını incelemek ve tsunami tehlikesini modellemek için başlatılan çalışmalar sayesinde İzmir’in depremselliği ile ilgili somut ve net bilgilere ulaşılacak. İzmir’de 100 kilometre yarıçapında belirlenen alan üzerindeki tüm diri fayların haritalandırılacağı çalışmayla, İzmir’in gelecekteki afet güvenli mekansal planlama ve yapılaşma yol haritası belirlenecek.”

Haberin Devamı

Depremsellik araştırması ve zemin davranış modelinin çıkartılması için hem fay ve zemin hem de yapılarla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bayraklı’da 31 bin 146 yapının kimlik belgesi hazırlandı. Bornova’da 62 bin yapının incelemesi ile kenti etkilemesi düşünülen fay hatlarına ve zemine yönelik kapsamlı araştırma da sürüyor. Yapı envanteri çalışmaları ve bina kimlik belgesi sistemi Bayraklı ve Bornova’nın ardından İzmir’in tamamındaki 903 bin 803 yapıya yaygınlaştırılacak.

56 milyon lira destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesi için başlattığı destek çalışmaları büyüyor. Hatay Antakya’da kurulan çadır kent, bin 395 depremzedeye kapısını açtı. İzmir’den 3 tır, 4 kamyon ile yeni insani yardım malzemeleri de yola çıktı. Böylece 8 günde toplam 147 tır, 119 kamyon, 3 uçak, 2 gemi, 1 otobüs kargo ile tonlarca yardım malzemesi bölgeye gönderildi.

 Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı dayanışma kampanyaları “Umut Hareketi” ve “Bir Kira Bir Yuva” ile ulaşılan bağış rakamı ise 56 milyon 356 bin 24 lira oldu.

Büyükşehir, bir yandan da afet bölgesinden İzmir’e gelen misafirleri boş durumdaki tesislere yerleştirmeye başladı. İZELMAN A.Ş. bünyesinde yer alan Buca Sosyal Tesisleri ve Örnekköy Sosyal Tesisleri depremzedelerin konaklaması için hizmete açıldı.

Haberin Devamı

 İskenderun’un yüzde 25’i İZSU ile suya kavuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, 203 teknik personel, 72 araç ve iş makinesi ile deprem bölgesinde görev yapıyor. Susuzluk çeken bölgelerde çalışma yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve İZSU Genel Müdürlüğü, kent merkezlerinin yanı sıra 200’e yakın köye ulaştı. Çalışmalar kapsamında, İskenderun’un suyunun %25’ini karşılayan ve depremde zarar gören pompa kuyu istasyonu İZSU ekipleri tarafından güvenli bir şekilde onarıldı.
Yaklaşık 500 belediye personelinin deprem bölgesinde görev yaptığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir olarak biz belirlediğimiz 4 noktada üs kurmaya karar verdik. Hatay, Adıyaman, Maraş ve Osmaniye’de; İZSU, Fen İşleri, Eşrefpaşa Hastanesi burada ne yapıyorsa onu yapacak” diye konuştu.