Ege Teleferik de Sünger Kent’e katıldı

Teleferik de Sünger Kent’e katıldı

14.05.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin cadde ve sokaklara düşen yağmur suyunun yeraltında depolanmasını hedeflediği Sünger Kent projesi, Balçova’daki Teleferik Tesisleri’nde de başladı.

Teleferik de Sünger Kent’e katıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla mücadele için hayata geçirdiği Sünger Kent projesi, Balçova Teleferik Tesisleri’nde de uygulanmaya başlandı. Proje, 300 metrekarelik izdüşüm alanı olan tesis çatısında uygulanıyor. Çatının etrafını çevreleyen su oluklarından tahliye edilen yağmur suları 120 metreküp hacme sahip yangın suyu rezervuar deposuna bağlandı. Uygulamayla, çatıdan tahliye edilerek boşa akan su tesisin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Böylece şebeke suyu kullanımı azaltılacak. Yıllık yaklaşık 191.7 metreküplük su tasarrufu sağlanacak. Teleferik’te kullanılan suyun yaklaşık yüzde 20’sini yağmur suyundan hasat edebileceklerini belirten İZULAŞ Balçova Teleferik Tesisleri İşletme Sorumlusu Anıl Saygın Aydoğdu, “Başkanımızın kuraklıkla mücadele vizyonu doğrultusunda yer yüzeyinin üzerinde akan suyun yavaşlatılmasına dair bize de bir pay düştüğünü düşündük. Üst istasyonda çalışmalarımızı tamamladık, alt istasyonda çalışmalarımız sürüyor. Orman yangınlarında kullanılan rezervuar su deposunu yağmurdan hasat ettiğimiz suyla dolduracağız. Personelimizle ortak akıl, çaba ve emekle kolektif bir çalışma yürüttük. Onların hayatlarına dokunan bir işi de gerçekleştirmiş olduk. Burada görev alan personelimiz kendi çatılarında, köy evlerinde de bu projeyi uygulayacak. Amacımız gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak” dedi. Toplam çatı alanının yüzde 56’sını yağmur suyu hasadına uygun hale getirdiklerini kaydeden Aydoğdu, şu an ayda yaklaşık 10 hanenin harcayacağı kadar suyu tasarruf ettiklerini, tamamlandığında 20 haneye ulaşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, kentte kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen yağmur suyu hasadı çalışmaları genişletilerek Sünger Kent projesi başlatıldı. Yağmur suyu hasadına yönelik bir teşvik sistemi uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile İzmir’e 10 bin yağmur bahçesi kampanyası sürüyor. Projeyle, İzmir’in 5 yıl içinde sünger bir kent olarak inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının yüzde 70 oranında azaltılması planlanıyor. 

Uzundere’de üçüncü etap

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Uzundere Kentsel Dönüşüm projesinin üçüncü etabı için çalışmaları başlattı. Kooperatif modeliyle hız kazanan proje kapsamında 33 ayda bin 422 konutun teslim edileceğini belirten Başkan Tunç Soyer, “Hem çok gururluyuz hem çok heyecanlıyız. Biz Türkiye’ye İzmir modeli, kentsel dönüşümde yeni bir model sunuyoruz. Bunun başarısı da o modelin uygulanabilirliğinin güçlenmesi anlamına geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamusal gücüyle, vatandaşların talepleriyle, kooperatifin buluşmasıyla ortaya çıkan bir model. Böyle olduğu için ne kimse için rant yaratıyoruz ne kimse için ekstra bir kaynak yaratmış oluyoruz. Diliyorum ki Türkiye’de kentsel dönüşüm, bu modelin hayata geçirilmesiyle daha büyük ivme kazanacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Teleferik de Sünger Kent’e katıldı

18 bin işçinin yüzü güldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK/Genel-İş arasında İZELMAN ve İZENERJİ bünyesinde toplam 18 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı. Sözleşmede, İZELMAN’da örgütlü bulunan işçilerin taban ücretine yüzde 54, İZENERJİ personeline ise  yüzde 68 oranında zam yapıldı. Emekçiye seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ne mutlu bize bu kadar huzurla, güler yüzle, barış içinde, birbirimizi duyup dinleyerek, anlayarak, hakkını teslim ederek bir yol sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Altyapısı güçlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen Villakent bölgesindeki yeni yerleşim alanlarının güçlü altyapıya kavuşturulması amacıyla yapımına başladığı yeni kanalizasyon hattının imalatını tamamladı. 4 milyon 850 bin liralık yatırımla Villakent’e hizmet vermeye başlayan 1.2 kilometrelik kanalizasyon hattı, bölgede yaşanabilecek olası koku probleminin ve çevre kirliliğinin de önüne geçiyor.