Ege Ülkemizde bir ilk organik gelinlik

Ülkemizde bir ilk organik gelinlik

15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çok yakında sürdürülebilir gelinlik markası Friendly’nin lansmanını yapacak olmanın heyecanını yaşayan Trendworld, sektörde başarıyla tamamladığı 20. yılını yeni proje ve girişimlerle taçlandırmayı hedefliyor

Ülkemizde bir ilk organik gelinlik

Marka Portresi- Selen Deniz
Yirmi yıldan bu yana tekstil acenteliği hizmeti veren Trendworld’un mimarı Filiz Erel Tegge ve kızı İpek Emre, geçen sene hayata geçirdikleri organik gelinlik imalatı ve ihracatıyla ülkemizde bu alanda bir ilke imza attı. Yakında Friendly’nin lansmanını yapacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten firmanın başarılı temsilcileri, “Hedefimiz Türkiye’nin adını duyurabilmek ve köklü bir dünya markası olmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

- Firmanız ne zaman, kim tarafından kuruldu?

Trendworld (Filiz Erel Mümessillik Tekstil Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti) 2001 yılında, Filiz Erel Tegge tarafından tekstil mümessilliği hizmeti vermek amacıyla kuruldu. Yurtdışındaki prestijli hazır giyim markalarının üretimlerini Türkiye’de yaptırmak konusunda ve özellikle geniş ürün yelpazesindeki yetkinliği ile Ege Bölgesi’ndeki tekstil ihracatının artmasına büyük katkıda bulunmuştur.
Hansen&Jacob, Breuninger, Strenströms ve Brothers gibi özellikle İskandinav ülkeleri başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki A+ markaların bizzat Türkiye acenteliğini başarıyla sürdürmektedir. 2010 yılına kadar gösterdiği üstün başarılarına ek, gelinlik&abiye segmentinde de faaliyete başlamış ve daha sonra kendi markasıyla butik üretimini kurarak ihracatlarına devam etmiştir. 2015 yılında Erel Tegge’nin kızı İpek Emre tarafından kurulan ilk bohem konseptli gelinlik markası Knight&Bride hem yurtiçi hem yurtdışı satışlarında yenilikçi tarzı ile hizmet vermeye devam etmektir. Sürdürülebilirlik kaygısının giderek arttığı son yıllarda, 2020 yılından bu yana kendi bünyesinde organik gelinlik imalatı ve ihracatı yaparak ülkemizde de bu alanda ilk ve tek olmuştur. Çok yakında kendi sürdürülebilir gelinlik markası Friendly’nin lansmanını yapacak olmanın heyecanını yaşayan Trendworld, sektörde başarıyla tamamladığı 20. yılını yeni proje ve girişimlerle taçlandırmayı hedeflemektedir.

Haberin Devamı

- Sektörde kaç yıldır ne tür bir faaliyet veriyorsunuz?

2001 yılından bu yana sektörde tekstil acenteliği hizmeti veriyoruz. Avrupa’daki bilindik ve kaliteli markaların üretimlerinin Türkiye’de yapılması ile ilgili pazarlama çalışmaları yapıyor, bu markaları üretimlerini Türkiye’de yapmaları konusunda ikna ederek üreticilerle buluşturuyoruz. Koleksiyon öncesi, sırası ve sonrasında Ar-Ge çalışmalarında ve teknik detaylarda destek oluyor, üretim takibini yapıyoruz. Hazır giyim, dış giyim, iç giyim, erkek, bayan, çocuk, bebek, ev tekstili, gelinlik gibi geniş ürün yelpazesinde hizmetlerimize devam ediyoruz.
2010 yılından bu yana yurtdışındaki gelinlik firmaları için üretim yaptırırken 2015 yılında kendi markamız ile butik üretime İzmir’de devam etmekteyiz. 2017 yılında ilk yurtiçi perakende mağazamızı Alsancak’ta açtık. Fransa ve Barcelona gelinlik fuarlarında ülkemizi başarıyla temsil ettik. Hali hazırda Almanya, Fransa, Luxemburg, İsviçre ve Belçika’ya Knight & Bride markasıyla ürünlerimizi ihraç etmekteyiz.

Haberin Devamı

- Markanız altında ürettiğiniz gelinlik modellerinden bahsedebilir misiniz?

Aslında bu soruya Leonardo Da Vinci’nin bir sözüyle cevap vermek istiyorum; “Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir.” Biz de bu fikirden yola çıkarak Knight & Bride Wedding Concept olarak, abartısız şıklığı hedefleyen, gelinliğin değil gelinin ön plana çıktığı, kişinin tarzını yansıtan, bohem, minimalist ve modern çizgide gelinlikler tasarlıyoruz. Günün trendlerini kendi yorumumuzla harmanlıyor, vücudunuzla barışık hissetmenizi sağlayacak, özel detayları, kaliteli işçiliği ve sıra dışı kumaş kaliteleriyle sizi diğerlerinden ayıracak gelinlik modelleri sunuyoruz. Amacımız tek tipte ya da modanın dayattığı kurallara göre gelinlik üretmek değil. Farklı tarzdaki insanlara da ulaşmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir ürünler

- Sizi diğer markalardan ayıran detaylar nelerdir?

Öncelikle haute couture bir marka değiliz. Bu çoğu zaman karıştırılıyor. Biz her bir gelinliğin hikayesi olan, her sene tematik konseptlerle oluşturulmuş bir koleksiyonu üretiyoruz ve bu hikâyeyi tüm dünyaya duyurmayı hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz ürünlerin ve koleksiyonun hikayesini, ruhunu, anlamını gelin adaylarına ulaştırabilmek ve bu noktada evrensel değerler topluluğuyla buluşabilmek. Satış odaklı üretimdense, anlam ve müşteri odaklı üretimi tercih ediyoruz. Gelinlik tek sefer giyilen, en lüks kıyafet parçası ve aslında daha sonradan değerlendirilemediği için büyük bir israf söz konusu. Ürünlerimizin sürdürülebilir olması ve kullanımının tek seferle sınırlı kalmamasını sağlamak için daha sonradan kullanıma yönelik imkanlar sunuyoruz. Sanırız bu bizi diğer gelinlik markalarından ayıran en önemli özellik.

Haberin Devamı

- Tasarımlarınızda ne tür kumaşlar kullanıyorsunuz?

Gelinlik kumaşlarının çoğunda petrol bazlı sentetik lifler kullanılıyor. Polyester içerikli bu kumaşların kullanımını minimumda tutup, geri dönüştürülmüş polyesterden yani pet şişelerin özel bir işlemden geçirilerek liflere dönüştürüldüğü kumaşları kullanmayı tercih ediyoruz. Bu konuda geri dönüştürülmüş polyesterden kumaş üreten Türk kumaş firmalarıyla çalışıyoruz. Yine GOTS sertifikalı organik pamuktan üretilmiş brodeler tercihlerimizin başında geliyor. Bunun yanı sıra, ipek, keten ve deri gibi kalitelerden de değişik tasarımlar yapıyor, gerçek inci ve doğal taşlara da yer veriyoruz.

- Koleksi-yonunuzu neye göre şekillendiriyorsunuz?

Aslında biz her sene bir hikaye yaratıyor ve gelin adaylarına bu hikayeyi anlatıyoruz. Global ve yerel olaylardan beslenerek ve daha çok kişinin iç dünyasındaki anlam arayışına katkıda bulunabilecek felsefi yaklaşımlar kapsamında ürünler ortaya koyuyoruz. Dolayısıyla burada söz konusu ürün hem hikayenin kahramanı hem de baştan başa anlamlarla dolu bir eser. Dolayısıyla tasarlamış olduğumuz gelinlik ya da düğün günü kıyafeti kişinin bağ kurabileceği, iç dünyasına ve estetik algısına hitap eden onu bu kurgusal hikayenin içine sürükleyen yaşayan bir nesne olarak gelin adayının üstünde can buluyor. Doğallıktan yana olan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla aktivist olarak faaliyet gösteren bir gelin adayının ilgisini tabii ki de doğaya ile uyumlu, geri dönüştürülmüş liflerden ya da organik pamuktan üretilmiş gelinlik çekiyor. Bu bağlamda gelinliğin tarzı, materyali ve verdiği mesaj kişinin karakterini yansıtmış oluyor.

Ülkemizde bir ilk organik gelinlik
Sadelik ön planda

- Bu yılın modelleri nasıl olacak?

2020 ve 2021 yılları bizim için sürprizlerle dolu ve öngörülemeyen yıllar oldu. Küresel çapta yaşanan virüs salgını modayı da şekillendirdi. Modeller daha sade ve günlük tarza yaklaştı. Kare yakalar, drapeler, balon kollar, yırtmaçlar ön plana çıkıyor. Çıkarılıp takılabilir kuyruklar, tulumlar, mini gelinlikler, oversize ve rahat kesim elbiseler de post pandemi döneminin parçaları olarak hayatımıza yansıyor. Payetlerin, pulların, ağır taşlı işlemelerin, kabarık eteklerin yerini, daha salaş, uçuş uçuş etekler, saten, şifon gibi kumaşlardan üretilen kalıp özellikli modeller alıyor.

- Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar?

Öncelikli hedefimiz miktardan çok kaliteli üretim. Dolayısıyla ana sezonumuzun olan yaz aylarında üretim miktarımız minimum 1500 adetleri buluyor.

- Sektörde iç ve dış piyasadaki yeriniz nedir?

Şu an için 10 senedir Avrupa’ya hazır giyim titizliğinde toptan gelinlik üretimi yapan sayılı üretici firmalardanız. Aynı zamanda ilk bohem konseptli alternatif gelinlik markasının kurucusu ve sektör temsilcisiyiz. Yine 2019 yılından beri gelinlik satışımızı birkaç popüler internet mecrası üzerinden online olarak gerçekleştiren sayılı markalardan biriyiz. 2020 yılından bu yana Avrupa’ya organik/sürdürülebilir gelinlik ihracatı yapan ilk ve tek firmayız. Bunun dışında toptan üretimimiz ve B2B ticari ortaklıklarımız, çeşitli damatlık firmaları ile partnerliklerimiz devam etmekte. Perakende olarak şu an için sadece İzmir’deki şubemizde hizmet veriyoruz.

- Hedefleriniz nedir?

Öncelikli hedefimiz yurtdışında kendi markamızla diğer prestijli markaların yanında yer alıp Türkiye’nin adını duyurabilmek ve coğrafi açıdan daha geniş bir alana yayılmak, köklü bir dünya markası olmak. Kezer Mimarlık tarafından büyük bir titizlikle tasarlanan yeni üretim alanımız için BSCI sertifikası almayı planlıyoruz. Eğer gerçekleşirse bu sertifikayla üretim yapan ilk gelinlik firması olacağız. Burada yeni geliştirmekte olduğumuz organik gelinlik markamız olan Friendly’nin üretimini yapmayı planlıyoruz.

Yılda 600 bin evlilik

- Organik gelinlik niçin tercih ediliyor?

Öylesine bir tüketim toplumu içinde yaşıyoruz ki, sürekli daha fazlası, daha yenisi, daha iyisi, daha moda olanı alıp hızlıca tüketip çöp yapıyoruz ve her geçen gün dünya üzerindeki çöp miktarı giderek artıyor. Ayrıca sürekli tüketimin sebep olduğu üretim dünyanın kirletilmesinde başrol oynuyor. Özellikle tekstil sektörünün bunda payı ne yazık ki oldukça fazla. Tonlarca su kullanımı, kimyasal madde oranı, zehirli gazlar da cabası... Dolayısıyla tüm dünya olarak özellikle pandemi ve beklenen ilkim değişikliği de bize gösterdi ki yaşayacak başka bir dünyamız yok ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak daha bilinçli davranmalıyız. Böylece birçok marka sürdürülebilirlik kapsamında tüketim ömrü uzun, fonksiyonelliğin ön planda olduğu, doğal kaynaklarla üretilmiş ürünler üretmeye başladı. Gelinlik sektörü henüz bebek adımlarıyla bu sürdürülebilirlik akımına dahil olmaya başladı. Bu tabii ki de ham madde tedarikiyle paralel yürütülen bir süreç. Şu anda sertifikalı olarak üretilmiş kumaşlar fiyat olarak daha pahalı, minimumları yüksek ve tedariki normal kumaşlara göre daha sıkıntılı ama ilerleyen günlerde iplik fiyatlarının ucuzlaması, organik hammaddelerin üretiminin artmasıyla geri dönüşümlü ve organik kumaşlar daha kolay tedarik edilebilir hale gelecektir. Buna paralel olarak da organik tekstil taleplerine daha kolay yanıt verebilir hale geleceğiz.

Aslında “organik” ve “sürdürülebilir” aynı şey değiller fakat kesiştikleri nokta doğaya zarar vermeme amacı gütmeleri. Biz hem organik hem de sürdürülebilir gelinlikler üretiyoruz. Bu sene 30 parçalık hem organik hem sürdürülebilir bir koleksiyon hazırlayıp Almanya’ya ihracatını gerçekleştirdik. Türkiye’de bu konseptte üretim yapan ilk firmayız. Liderliğimizi “sürdürülebilir/organik” gelinlik markamız olan Friendly ile bir adım daha öteye taşımayı planlıyoruz. Bu konuda bize destek olup organik aksesuarlar, kumaşlar tedarik eden çözüm ortaklarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Kullanılan kumaşlar natural fibrelerden dokundukları için vücudu terletmiyor ve rahatsız etmiyor. Ayrıca doğada tamamen dönüşebiliyor. Tasarladığımız modeller daha sonradan kullanıma elverişli üretildiği için, kullanıcı düğün sonrasında gerekli tadilatları yaptırarak gelinliğini abiye olarak değerlendirebiliyor ve böylece ürünün kullanım süresini uzatarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. İstatistiklere göre sadece ülkemizde yılda 600.000 çiftin evlendiğini düşünürsek, en az 600.000 farklı gelinlik bir kereye mahsus giyiliyor ve daha sonra çöp oluyor. Bunun önüne geçmek için farkındalıklı bir adım attığımızı düşünüyorum. Avrupalı zaten bunun çok farkında ve bu yüzden daha sade ve sonradan giyilebilecek modelleri tercih ediyor. Aynı yaklaşım, çevre bilinci gelişen Türk gençleri arasında da yaygınlaşmaya başladı bile. Herhalde bu son cümle organik gelinliğin niye tercih sebebi olduğunu açıklıyor.