Ege Yaz bakımı, aracın sağlığı için gerekli

Yaz bakımı, aracın sağlığı için gerekli

17.07.2010 - 00:17 | Son Güncellenme:

Kış boyunca zorlu koşullarda kullandığınız otomobilinizin, yaz aylarından da sorun çıkarmasını istemiyorsanız mutlaka tepeden tırnağa bakımı yaptırmalısınız

Yaz bakımı, aracın sağlığı için gerekli

Kışın yağmur-çamur demeden her türlü olumsuz hava ve yol koşullarında kullandığınız otomobilinizi, yaz boyunca da sorunsuz kullanmanın yolu, iyi bir bakım yaptırmaktan geçiyor. Oto servislerinin yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle ön takımların kontrol ettirilmesi gerekiyor. Bozuk yollar nedeniyle süspansiyon ve amortisörlerde arızalar olabiliyor. Aksın genel bakımının da yapılması gerektiğini belirten yetkililer, rot-balans ayarının unutulmamasını da hatırlatıyor. Ön takımların dışında fren bakımının da ihmale gelmeyeceğine dikkat çekilirken; balataların bakımının yapılması, gerekiyorsa değiştirilmesi, fren hidroliğinin seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor.

İşte yol haritanız...
Motor bakımında; bujilerin temizlenmesi, hava filtresinin 10 bin kilometreyi doldurmuşsa mutlaka değiştirilmesi isteniyor. Bunların yanı sıra motor yağı, polen filtresi, benzin filtresi, radyatör suyu, antifriz seviyesi ölçümü, elektrikli fanın devreye girme derecesi, kayışların kontrolü tavsiye ediliyor.
Akü bakımının da ihmal edilmemesine dikkat çekilirken, oksitlenen akü başlarının sıcak suyla temizlenmesi, akü suyu bitmişse saf suyla takviye yapılması gerektiği belirtiliyor. Lastiklerin uzun yollarda hayati önem taşıdığını belirten servis yetkilileri, kış lastiklerinin mutlaka çıkarılmasına işaret ediyorlar. Silecek lastiklerinin kontrolü, klima ve havalandırma sisteminin bakımı ve far ampulleri de dikkat edilmesi gereken diğer noktalar olarak gösteriliyor.
Direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmeli. Antifrizin seviyesi kontrol edilmeli. Akü başları kontrol edilmeli ve asit seviyesi ölçülmeli. Kuru şarjlı akülerde akünün şarjı ölçülmeli, voltajı düşükse şarj edilmeli. Bujiler kontrol edilmeli. Cam suyu fıskıyeleri kontrol edilmeli ve cam suyu eksikse tamamlanmalı. Silecek lastikleri kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmeli. Dört mevsim antifriz seviyesi kontrol edilmeli. Elektrikli fanın devreye girme derecesi kontrol edilmeli. Radyatör iç temizliği kontrol edilmeli. Hava filtresi kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Devir daim pompası ve onunla ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli ve kelepçeler yenilenmeli. Karbüratörlü bir otomobilse, karbüratör ayarı yeniden yapılmalı. Lastik havaları mutlaka kontrol edilmeli. Stepnenin de kontrol edilmesi gerekir. Motor yağı kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Kışın nem aldığı için fren hidroliği mutlaka değiştirilmeli. Fren balataları kontrol edilmeli, incelmişse yenilenmeli. Fren hidrolik borularındaki hava boşlukları alınmalı. Disk aynaları ısıdan dolayı çabuk eğilip bozulacağından, tornalanmalı veya değiştirilmeli. Radyatöre bağlı hortumlardaki hava boşluğu alınmalı. Ön konsoldaki eklemli hava akış sistemleri temizlenip yağlanmalı. Bagaj ve döşemeler kurutulup temizlenmeli ve kayışları yenilenmeli.

Haberin Devamı

Aracınız tatile hazır, ya siz?
Uzun yolculuklarda otomobil kullanmak daha fazla dikkat ister. Yolculuk öncesi yediklerinizin yağlı ve ağır olmamasına dikkat edin. Çay ve kahve, içerdiği uyarıcı maddeler nedeniyle tavsiye edilir. Bolca sıvı gıdalar almak yararlıdır. Otomobile bindiğinizde, önce doğru oturma ve sürüş pozisyonunu bulun, aksi taktirde sırt ve boyun ağrısı çekmeniz kaçınılmazdır. Bagajı yüklerken ağır yükleri arka koltuğa yakın, hafif yükleri de tampona yakın koyun. Böylece ağırlık merkezi otomobilin ortasına yaklaşır. Konvoydayken sollama yapmak için acele etmeyin. Araç yüklü olduğu için sollama mesafesi uzayacaktır. En azından iki saatte bir mola verin. Her molada tuvalete gidin ve kan dolaşımını düzenleyecek egzersizler yapın. Özellikle kol ve bacak kaslarınızı çalıştıracak eklemlerinizi açacak hareketler yapın.