Eğitim 129 lisans diploması AB’de hızlı tanınacak

129 lisans diploması AB’de hızlı tanınacak

24.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Düzenlemeyle 129 programın mezunu, diplomalarında TYÇ ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer alması hakkını kazandı. Böylelikle mezunların yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkânı artacak, öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak.

129 lisans diploması AB’de hızlı tanınacak

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) edinilen bilgiye göre, logolu diplomalar, mezunlarına yükseköğretim ve üst ortaöğretim ile staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak otomatik tanınmasını ve yurt dışında mesleklerini icra etmelerini ya da istihdam olmalarını sağlayacak; Lizbon Antlaşması gereği akademik yeterliliklerin Avrupa'da ve Avrupa dışında tanınmasına da imkân verecek.

Haberin Devamı

YÖS yerine TR-YÖS

YÖK, yurt dışından öğrenci kabulünde uygulanan Öğrenci Kabul Sınavı’nı (MYÖS) da kaldırdı. Onun yerine Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) yapılmasına karar verdi. ÖSYM tarafından düzenlenecek TR-YÖS’ün ilki Ocak 2023’te gerçekleştirilecek. TR-YÖS sonuçlarının yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılması ise YÖK tarafından yükseköğretim kurumlarına tavsiye edilecek. Sınav, Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça dillerinde yapılacak.