Eğitim Abidin Dino Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Eserleri

Abidin Dino Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Eserleri

05.06.2021 - 03:34 | Son Güncellenme:

Türkiye'de ünlü olan pek çok sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılardan bir tanesi de Abidin Dino'dur. Abidin Dino aynı zamanda bir karikatüristtir. Çizmiş olduğu resimleri ile Türk ressamlığına ayrı bir hava katmıştır. Son yıllarda Abidin Dino eserleri araştırılmakta ve paylaşılmaktadır. Peki Abidin Dino kimdir? Abidin Dino kısaca hayatı ve eserleri nelerdir? İşte Abidin Dino ile ilgili tüm detaylar.

Abidin Dino Kimdir Kısaca Hayatı Ve Eserleri

Abidin Dino film yönetmenliği de yapmaktadır. Yönetmiş olduğu filmler ile de adından da söz ettirmiştir.

Abidin Dino Kimdir?

Abidin Dino İstanbul doğumlu olan bir Türk ressam ve aynı zamanda yazardır. Çizmiş olduğu karikatürist eserler de ye almaktadır. Aynı zamanda film yönetmenidir. Abidin Dino çok yönlü bir kültür adamı olarak adlandırılmaktadır. Türk resmine çağdaş bir boyut kazandırmıştır. Çizmiş olduğu eserler D grubu ressamları arasında yer almasını sağlamıştır. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri eyaletinden olan New York eyaletinde sanat dergisi danışmanlığı da yapmıştır. Bir takım siyasi düşünceleri nedeni ile Abidin Dino bir müddet ülkesinden uzak yaşamak zorunda kalmıştır.

Abidin Dino Kısaca Hayatı ve Eserleri

Abidin Dino 1913 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Saffet'tir. Babası ise Rasih Bey'dir. Ailesi de kendisi gibi sanata düşkün ve sanat ile uğraşan kişilerden oluşmaktadır. 5 ailenin sonuncu çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Doğduğu seneden sonra ailesi ile birlikte İsviçre'nin Cenevre kentine oradan da Fransa'ya yerleşmiştir. Bundan dolayı çocukluğunun büyük bir kısmı Avrupa'nın ülkelerinde geçmiştir.

1925 senesinde tekrardan İstanbul'a ailesi ile birlikte temelli dönüş yaptı. Eğitim hayatına burada Robert kolejinde devam etti. Robert kolejinde eğitim görürken önce babasını daha sonra da annesini kaybetti. Bu dönemde sanata ilgi duyuyordu bundan dolayı da okulunu sanatının önünde bir engel olarak görerek Robert kolejinde ki eğitimini yarıda bırakmıştır. Daha sonra şair olan abisi olan Arif Dino'nun da desteğini almıştır. Arif Dino ona resim ve karikatür alanında destek olmuş ona bu yolu teşvik etmiştir. Aynı zamanda abisinin de desteğini alarak yazarlık da yapmıştır.

Çizimlerini yapmaya başladıktan sonra bu alanda ki yeteneğini de fark etmiş oldu. Abidin Dino'nun eserleri Yarın adlı gazetede yayınlanmaya başlamıştır. Daha sonra da artist dergisinde eserleri yayınlanmış ve çok sevilmiştir. Abidin Dino'nun eserleri şu şekildedir;
- Kısa Hayat Öyküm
- Gören Göz İçin Fikret Mualla
- Nazım Üstüne
- Sinan Bir Düşsel Yaşamöyküsü
- Sensiz Her Şey Renksiz
- Yeditepe Öyküleri