Eğitim ‘Akademisyenlere baskı incelenmeli’

‘Akademisyenlere baskı incelenmeli’

15.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Avrupa’da Filistin halkıyla dayanışma gösterdiği için baskı gören akademisyenlere ilgili “Avrupa Yükseköğretim Alanında ifade özgürlüğü ve üniversitelerin özerklikleri konularının incelendiği mekanizmaların çalıştırılması ve akademisyenlere yönelik baskıların incelenmesi hususunda gerekli girişimlerimizi yaptık” dedi.

‘Akademisyenlere baskı incelenmeli’

Konunun gündemde tutulmasının önemini dile getiren Özvar, şunları söyledi: “Bir veya birkaç üniversitemizin ev sahipliği yapacağı bir bilimsel faaliyet düzenlenmesini teşvik ediyoruz. Akademik camiaya yönelik baskılar kabul edilemez. İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamlarının tüm veçheleriyle ve her vesileyle akademik camiada tartışılması önem taşımakta.” 

Haberin Devamı

Bazı Avrupa ülkelerinde Filistin halkına desteklerini bildiren akademisyenlere yönelik baskıların arttığına dikkat çeken Özvar, istifa eden akademisyenler olduğuna işaret etti. Son olarak Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill’in istifa etmek zorunda kaldığını belirten Özvar, uluslararası camiayı bu saldırılara karşı tavır almaya davet etti. Nazi Almanyası’ndan kaçan Yahudi bilim insanlarına Türk üniversitelerinin kapılarının açıldığını hatırlatan Özvar, baskıya uğrayan akademisyenlere çağrı yaparak Türk üniversitelerinin onlara açık olduğunu dile getirdi.

Yazarlar