Eğitim Aort Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Aort Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

24.05.2022 - 00:06 | Son Güncellenme:

Aort, Fransız bir kelimedir ve dilimizdeki TDK sözlük anlamı ise Ana atardamardır. Kalpten çıkan ve vücudun en büyük atar damarı olan aort kalbin son karıncığından çıkar. Aort ile beraber aort anevrizması hakkında ayrıntıları derledik.

Aort Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir

 Aort, kalbin son karıncığından çıkan bir ana atardamardır. Vücudun en büyük atar damarı olan aort kalpten çıkar ve temiz kan taşır. Aortun görevi de tüm organlara temiz kan taşımaktır.

Haberin Devamı

 Aort Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Aort, dilimizde özellikle tıp alanında kullanılan bir kelimedir ve sık sık duymak da mümkündür. Fransızca bir kelime olan Aort Türkçe olarak ana atardamar demektir. Aort damarı vücudun en büyük atar damarıdır ve kalpten çıkar.

 İçinde temiz kan taşıdığı için atar damar olarak kabul edilir. Temiz kan ise içinde oksijeni en çok olan ve kan taşıyan damar anlamına gelir. Aort damarı kalp organının sol karıncığından yani sol taraftaki ventrikülünden çıkar. Aort, 1 dakika içinde tüm organlara 3-7 litre arası kan taşır.

 Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

 Aort karın bölgesinde gelişir ve genelde gelişen anevrizma ilk olarak bir belirti göstermez. Bu nedenle de aort anevrizmasını ilk aşamada saptamak zor olabilir. Fakat ilerleyen dönemde anevrizmanın boyutu artınca belirtiler artar ve çevre organlara da baskı yapılır. Bu da şikayetlerin artmasına ve dolayısıyla belirtilerin de artmasına neden olur. Bu durumda sırta vuran bir ağrı, hazımsızlık gibi sindirim problemi ve bacak ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

 Aortun göğüs bölgesinde yer alan kısımlarında eğer anevrizma oluştuysa bu da öksürük, ses kısıklığı, göğüs ağrısı ve nefes darlığına neden olabilir. Aort anevrizması genelde rutin kontroller sırasında ortaya çıkar. Boyutu ve şiddeti ile ilgili yapılan tespitlerden sonra da tedavisine geçilebilir.