Eğitim Atatürk'ün Gittiği Okullar Ve Tarihleri Nelerdir?

Atatürk'ün Gittiği Okullar Ve Tarihleri Nelerdir?

10.05.2021 - 16:31 | Son Güncellenme:

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı gibi okuduğu okullar da büyük merak uyandırıyor. Ders kitaplarında öğrencilerin Atatürk'ü yakından tanımaları için detaylı bilgiler yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk hakkında her şey çok ilgi görülüyor. Okula başlayan her çocuğun okul hayatında Atatürk hakkında öğrendiği ilk şeylerden birisi de Atatürk'ün okuduğu okullardır. Atatürk'ün okuduğu okullar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Atatürkün Gittiği Okullar Ve Tarihleri Nelerdir

 Atatürk, pek çok farklı okulda eğitim görmüştür. Mustafa Kemal Atatürk, eğitim hayatına ilk kez mahalle mektebinde başladı. Ama gittiği mahalle mektebinden mezun olmayı beklemeden bu okuldan ayrıldı. Daha sonra ise, ilkokula başladı. İlkokuldan mezun olduktan sonra ise, ortaokula ve buradan mezun olduktan sonra da liseye başladı.

Haberin Devamı

 Atatürk'ün Gittiği Okullar ve Tarihleri Nelerdir?

 Mustafa Kemal Atatürk, hayatına pek çok okul sığdırmış olan bilgili bir liderdir. Atatürk'ün bazı özellikleri de pek çok okulda eğitim görmesinden geliyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün okuduğu başlıca okullar sırası ile şu şekildedir

Mahalle Mektebi: Mustafa Kemal, annesinin isteği üzerine bu okula gitmiş ve mezun olmayı beklemeden okuldan ayrılmıştır. Aynı zamanda Mahalle Mektebinde fıkıh gibi çeşitli dini dersleri görmüştür. Mahalle mektebi, geleneksel bir eğitim veren bir eğitim kurumudur. Atatürk, sadece birkaç hafta bu okulda okumuştur

Şemsi Efendi İlkokulu: Bu okulda daha çok Batı tarzında modern bir eğitim veriliyordu. Mustafa Kemal, babasının isteği üzerine bu okula gitmeye başladı. Okula giderken de babasını kaybetti.

Haberin Devamı

Selanik Mülkiye Rüştiyesi: Genellikle memur olmak için bu okullara gidilirdi. Askeri bir okul değildir.

Selanik Askeri Rüştiyesi: Mustafa Kemal, çocukluğundan beri asker olmak istiyordu ve bir komşusunu üniforma içinde görünce asker olmaya karar vererek Selanik Askeri Rüştiyesi'ne yazıldı. O dönemler sadece Mustafa ismini kullanırken bir matematik öğretmeni tarafından Kemal ismini aldı.

Manastır Askeri İdadisi: Mustafa Kemal, ilk defa doğduğu ve büyüdüğü şehirden ayrılarak bu okula 1893 – 1895 yılları arasında okumaya gitti. Bu okulda Ömer Naci ile tanışarak arkadaş oldu. Burada okurken Edebiyat ile yakından ilgilenmeye başladı. Aynı zamanda yabancı dilini geliştirme imkanı buldu. Bu okulda okurken tarihe ilgisi arttı.

İstanbul Harp Okulu: Mustafa Kemal, İstanbul Harp Okulu'nda 13 Mart 1899 – 10 Şubat 1902 yılları arasında okudu. Mustafa Kemal, teğmen rütbesi alarak bu okulu bitirmeye hak kazandı.

İstanbul Harp Akademisi: Mustafa Kemal, İstanbul Harp Akademisi'nde 1902 – 11 Ocak 1905 arasında okudu. Bu okulu ise, Kurmay Yüzbaşı unvanı ile bitirmeye hak kazandı.