Eğitim Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı

Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı

13.10.2023 - 13:18 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "2000 öncesi yapı stokumuzun neredeyse tamamını Türkiye genelinde tahkik işlemlerini yapmış bulunmaktayız. Türkiye genelinde 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapılmış durumda" dedi.

Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı

Yusuf Tekin, İl Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Tekirdağ'da Vali Recep Soytürk, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş, Çiğdem Koncagül ile protokol üyeleri tarafından karşılandı. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılan Tekin, burada gazetecilere konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'de 20 milyon öğrencinin bulunduğunu belirten Tekin, "1 milyona yakın öğretmenimiz var, 76 binin üzerinde de kurumumuz var. Böyle baktığımızda koskoca bir teşkilat. Bu teşkilatın da kendi içerisinde yönetilmesiyle ilgili hızlı karar alınması gereken ve sık sık kararların revize edilmesi gereken bir süreç yaşıyoruz. Bu süreci doğru yönetmek adına taşra teşkilatlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. 2002 yılında Türkiye'de 367 bin 145 derslik vardı. Bunlardan bir kısmı daha sonrası süreçte yıkılıp, yeniden yapıldığını da varsayarsak reel olarak 300 binin altında bir derslikle karşı karşıyayız. Ama şu an bizim Türkiye genelinde 742 bin 323 dersliğimiz var. Son 20 yılda derslik stokumuz 2,5 kat artmış durumda. Aynı göstergeler öğretmen açısından da geçerli. Dolayısıyla son 20 yılda eğitime yapılan yatırımlar ciddi şekilde, dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı

'SÜREKLİ REVİZE DİYORUZ'

Tekin, eğitimin dinamik bir süreç olduğunu, talep ve beklentilerin sürekli yenilendiğini belirterek revizelerin de yapıldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitim konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını belirterek, "Özellikle Türkiye'de 2000 yılından önce yapılan tüm binalarda deprem mevzuatına göre yapılmadığı için bazı sorunlar bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2000 öncesi yapı stokumuzun neredeyse tamamını Türkiye genelinde tahkik işlemlerini yapmış bulunmaktayız. 2013'ten itibaren özellikle bunlardan da ihtiyaç duyulanların güçlendirme işlemlerini yaklaşık 3 bin 602 okulda güçlendirme yapmışız. Türkiye genelinde 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapılmış durumda. Tekirdağ özeline geldiğimizde de burada tahkiki yapılan okul sayısı 252, bunlardan 118 tanesinde güçlendirme işlemi yapılmış, 64 tanesinin de yıkılıp yapılması gereken okul. Bunlardan 48 tanesi de yapılmış durumda. Dolayısıyla bu da bizim üzerinde çalıştığımız durumlardan bir tanesi" diye konuştu.

'TEKİRDAĞ HER GEÇEN GÜN GÖÇ ALIYOR'

Tekirdağ'ın eğitim açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Tekin, kentin çok hızlı göç alarak büyüyen bir il olduğunu söyledi. Tekin, "Özelde Tekirdağ'a geldiğimizde, şöyle rakamları paylaşmak istiyorum. Neden bahsettiğimizi bilmek açısından. Toplam Tekirdağ genelinde 13 bin 391 öğretmenimiz var. 213 bin öğrencimiz var. Tekirdağ'daki eğitim ile ilgili sadece öğrenci ve öğretmen profili üzerinden baktığımızda, ortalama bir Anadolu ili büyüklüğünde bir kitleden bahsediyoruz. Devasa bir büyüklük. Derslik sayımız itibarıyla baktığımızda 7 bin 982 derslik. Bitecekler ile 2023 yılı sonu itibarıyla, buradaki derslik rakamı 9 bin 991. 2002 rakamı üzerinden baktığımızda da Tekirdağ'da 3 bin 238 derslik var. Şu an itibarıyla 10 bine yakın dersliğimiz var. Bu da bizim açımızdan önemli bir gösterge" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı

'HAYIRSEVERLERİN YAPTIRDIĞI OKULLARIN AÇILIŞINA KATILIYORUM'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tekirdağ'daki programının ardından Malkara ilçesine geçerek, iş insanı Kaan Çelik'in kız kardeşi ve annesinin adını yaşatmak için yaptırdığı 12 derslikli Belkıs Emine Çelik İlkokulu'nun açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Okulun açılışını öğrencilerle birlikte yapan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok büyük bir aile olduğunu belirterek, "Sorumlulukları çok büyük bir aile. Dikkatinizi çekmek adına sadece küçük bir rakam vermek istiyorum Milli Eğitim Bakanlığının bünyesinde 1 milyon 100 bin civarında çalışanımız var. Yaklaşık 18-20 milyona yakın öğrencimiz var. Ve 76 bin tane kurumumuz var. Devasa bir yapıdan bahsediyoruz. Tek başına Milli Eğitim Bakanlığının her yıl bu kadar sayıda derslik yapması bu dersliklere öğretmen ataması yapması bu dersliklerin donatımının yapılması ciddi bir yük. Ben üzerimizdeki bu yükün bir kısmını almak için çaba sarf eden fedakarlık yapan hayırseverlere gerçekten içtenlikle teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. Hem kendiniz için sadakayı cariye olarak tanımladığımız arkanızdan hayır dua edecek bir eser bırakıyorsunuz hem de Türkiye'nin milletin toplumun eğitim ihtiyacına katkıda bulunuyorsunuz. Allah sizlerden iki kere razı olsun. Kaan beye isimlerine okul yaptıkları ablaları ve anneleri Emine ve Belkıs hanıma Allahtan rahmet diliyorum. Kaan beye de içtenlikle teşekkür ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Tekin, hayırseverlerin yaptırdığı okulların açışına katıldığını belirterek, "Ben bu büyük bir teşkilatın içerisinde, işlerimizi belki bir nebze bir tarafa bırakarak sadece ve sadece hayırseverlerin yaptırdıkları okulların açılışına katılıyorum. Bazıları eleştiriyorlar. Hayırseverlerin yaptırdığı küçük okulların açılışına gidiyor diye. Ben öyle yapıyorum, çünkü benim yetiştiğim coğrafya, benim yetiştiğim toplum ve milletin referans değerlerinde geleneklerinde ahde vefa ve yapılanlara saygı göstermek teşekkür etmek var. Ben o yüzden hayırseverlerin yaptırdığı okulların açılışlarına gidiyorum. Allah sayılarınızı arttırsın demek için buradayım. Tekirdağ'ı eğitim şehri yapacaksak hep birlikte yapacağız. Ben Çelik ailesi ve benzeri çokça aile olduğuna inanıyorum. İl Milli Eğitim Müdürümüzden, valimizden, milletvekillerimizden, siyasi parti teşkilatlarımızdan bu hayırseverlere ulaşmalarını ve katkı almak için çaba sarf etmelerini özellikle istirham ediyorum" diye konuştu.

Bakan Tekin, konuşmasının ardından okulda sınıfları ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi.

ÇORLU'YA GEÇTİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tekirdağ'da il merkezi ve Malkara ilçesindeki okul açılışının ardından Çorlu ilçesine geçerek iş insanı Aydın Kervancı'nın anne ve babasının adını yaşatmak için yaptırdığı 24 derslikli Necati Perihan Kervancı Ortaokulu'nun açılışına katıldı. Açılışta Kervancı ailesi adına konuşan Aydın Kervancı, babalarının en büyük arzularını yerine getirdiklerini belirterek, "Bugün bizim için çok mutlu bir o kadar da anlamlı bir gün. Rahmetli babamız Necati Kervancı'nın en büyük isteğini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Katılan ve bizleri yalnız bırakmayan başta Milli Eğitim Bakanımıza ve katılan herkese ailemiz adına çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Bakan Tekin, Tekirdağ'da bugün hayırseverler tarafından yaptırılan okulların açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Tekin, "Beni mutlu eden şey, hayırseverler, bizim bakanlık olarak eğittim yükünü taşımamıza yardımcı oluyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu kadar büyük bir yükü bakanlığımızın tek başına taşıması mümkün değil. Hayırseverlerimizin mutlaka desteğine ihtiyacımız var. Gelin eğitim öğretimle ilgili süreçte hep beraber ülkemize katkı verelim. Hayırseverler bu şekilde bizim eğitim yükümüzü alıyorlar. Eğer almazlar ise bizim her yıl ihtiyaç duyduğumuz derslik sayısını alt alta yazdığımızda ülkenin bütçesinin tamamını ayırsak neredeyse yetmiyor" dedi.

Bakan Tekin: 1583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapıldı



'ANNE- BABA OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPALIM'

Bakan Tekin, velilerin çocuklarıyla kitap okuyarak örnek olmalarını isteyerek, "Öğretmenlerden, çocuklarımıza annelik, babalık, ağabeylik ve kardeşi yoksa kardeşlik yapmasını bekliyoruz. Yani bizim yapamadığımız bütün toplumsal rolleri öğretmenlere yüklüyoruz. Üstüne bir de öğretmenlik yap diyoruz. Bu normal bir insanın kaldırabileceği yük değil. Lütfen hepimiz kendi çocuklarımıza eğitimin bizim kültürümüzde, geleneğimizde çocuğun doğduğu andan itibaren ailede başladığını çocuklarımıza hissettirelim. Biz çocuklarımıza iyi örnek olmak zorundayız. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek istiyorsak öğretmenlerimizden önce anne ve baba olarak üzerimize düşeni yapalım. Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak evde biz kitap okuyalım. Çocuk eve gittiğinde anne veya babasını televizyon karşısında, internette görünce o çocuğun kitap okumasını bekleyemezsiniz. Gelin hep beraber kendi çocuğumuza öğretmen olalım, öğretmenlerimizin yükünü biraz olsun alalım" diye konuştu.