Eğitim Bakan Tekin’in 100 günü yoğun tempoda geçti

Bakan Tekin’in 100 günü yoğun tempoda geçti

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, göreve atandığı 4 Haziran’dan bu yana 106 günü geride bıraktı.

Bakan Tekin’in 100 günü yoğun tempoda geçti

OZAN ÖMER KADÜKERBu süreçte birçok değişiklik yapıldı, yeni yönetmelikler yürürlüğe girdi, atamalar gerçekleştirildi. Açık liseye geçişten ilkokullarda sınavların kaldırılmasına, sınıfta kalmanın geri gelmesinden mülakatlara kadar farklı alanda gerçekleştirilen değişikliklerin kimi çok beğenildi kimi ise tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

Bakan Tekin’in atandığı günden itibaren öne çıkan gelişmeleri derledik:

* Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) görev değişiklikleri oldu. Celile Eren Ökten, Kemal Şamlıoğlu, Nazif Yılmaz ve Ömer Faruk Yelkenci bakan yardımcıları olarak atandı.

Ücretsiz kitaplar

* MEB tarafından illere gönderilen genelgede, okullarda obezite ve dijital bağımlılıkla mücadele edileceği, öğrencilere sınıflara geçmeden önce kültürfizik hareketleri yaptırılacağı, velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı duyuruldu. Öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alınacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı

*Milliyet’in gündeme getirdiği, özel okulların, devletin verdiği ücretsiz ders kitapları öğrencilere dağıtmadan geri dönüşüm tesislerine satmasıyla ilgili haber üzerine MEB harekete geçti. Konuya ilişkin inceleme başlatıldığını duyuran Bakanlık, ücretsiz dağıtılan kitapların aktif olarak kullanılması yönünde de uyarıda bulundu.

*Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklikler yapıldı. Okulların kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacağına karar verildi. Ayrıca çok tartışılan özel okullarda ücret artışlarıyla ilgili karar alındı. Buna göre ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücretin, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesindeki ücretin dikkate alınacağı duyuruldu.

*Yeni öğretmen atamalarının yapılacağının müjdesi verildi. Ekim sonunda öğretmen alım takviminin ve kontenjanların açıklanacağı duyuruldu.

*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde ‘Kaldıracağız’ dediği mülakat sürecinin öğretmen atamalarında devam edeceği açıklandı.

*Öğretmenlere beyaz önlük giymeleri teşvik edildi.

*Özel okullarla istişareler yapıldı. Servis ve yemek ücretlerinde kamuoyunu rahatsız edecek artışlar yapmamalarının garantisi alındı.

Haberin Devamı

*MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. MEB’in yeni yönetmeliğine göre ilkokullarda yazılı sınavlar kaldırıldı, diğer kademelerde ise sınavların ortak tarihlerde yapılması kararlaştırıldı.

*Deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki okulların 8. sınıflarında kayıtlı olan öğrenciler için LGS tercih döneminde, Türkiye’nin her tarafındaki sınavlı okullarda her şube için 2 ek kontenjan açıldı.

*Öğretmenler Odası Buluşmaları başladı.

Açık liselere geçiş zorlaştı

MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişi sınırlandırdı. Ayrıca yönetmelikle sınıfta kalma geri geldi. Buna göre ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.