Eğitim Baltacı Mehmet Paşa Kimdir? Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Baltacı Mehmet Paşa Kimdir? Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

02.05.2023 - 15:00 | Son Güncellenme:

Baltacı Mehmet Paşa; Çorum’da doğmuştur. Genç yaşında ilim merakından dolayı Tunus, Cezayir ve Trablus’a gitmiştir. En sonunda İstanbul’a döndü ve Hacı Sefer Ağa lakabıyla saraya girdi. İşte, tüm detaylar.

Baltacı Mehmet Paşa Kimdir Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

 Baltacı Mehmet Paşa; sarayda yazıcılık, müezzinlik ve baltacılık görevlerindeydi. Sarayda yaptığı bu görevler sırasında Şehzade Ahmed ile yakın ilişki kurdu.

Haberin Devamı

 Baltacı Mehmet Paşa Kimdir?

 Baltacı Mehmet Paşa; Osmanlı döneminde yaşamıştır. 1612 yılında Çorum’da dünyaya gelmiştir. Baltacı Mehmet Paşa özel hayatından dolayı kendinden sıklık ile söz ettirmektedir. Baltacı Mehmet Paşa; sarayda ordunun balta ihtiyacını karşılamaktaydı. Bundan dolayı kendisine “baltacı” lakabı verilmiştir. Ayrıca Baltacı Mehmet Paşa’nın sesi güzel ve musikiye de oldukça meraklıydı.

 Bundan dolayı müezzin olup daha sonrada Mehmed Halife namını kazanmıştır. Daha sonra katipliğe heveslenmiştir. 1703 yılında Baltacı Mehmet Paşa yazıcılığa tahin edilmiştir. Ardından kaptan-ı derya daha sonra da sadrazam olmuştur. 1706 yılında Sakız adasına sürülmüştür. Ardından Erzurum valiliğine ve Sakız muhafızlığına getirilmiştir. En sonunda Halep valiliğine atanan Baltacı Mehmet Paşa daha sonra tekrardan sadrazam olmuştur.

Haberin Devamı

 Osmanlı Devleti’nin dış meselesi olan Rusya ile yakınlığın gerginleşesi ile ve o dönemde büyük devletlerden sayılan İsveç Osmanlıya ilticadaydı. Rusya’nın rahat durmayacağı anlaşıldıktan sonra devlete karşı savaş açıldı. Baltacı Mehmet Paşa başkomutanlığa getirildi.

 Baltacı Mehmet Paşa büyük bir ordu ile Çar I. Petro üzerine yürüdü. Rus imparatorluğunu kuşattı. Baltacı Mehmet Paşa çarı yok etmek için uğraşsa da Yeniçelerin itaatsizliklerinden dolayı bozgundan çekindi ve I. Çar’ın tekliflerini Osmanlı devletine götürdü. Osmanlı’nın lehine bir antlaşma imzalandı ve Baltacı Mehmet Paşa serbest bırakıldı.

 Baltacı Mehmet Paşa Hayatı ve Ölümü Hakkında Bilgiler

 Baltacı Mehmet Paşa; III. Ahmed’in emri ile sadaret mührü üzerinden alındı. Baltacı Mehmet Paşa daha sonra Midilli’ye sürüldü. Ardından da Limni adasına gönderildi. O yılların Eylül ayında da orada hayatını kaybetti.