Eğitim Berzah Alemi Nedir? Din Kültüründe Berzah Alemi Nasıl Anlatılmıştır?

Berzah Alemi Nedir? Din Kültüründe Berzah Alemi Nasıl Anlatılmıştır?

02.03.2021 - 02:00 | Son Güncellenme:

Dinimizde imanın şartları, Allah, peygamberlere, Kuranı Kerime, meleklere, kadere ve ahirete imandır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir. İslam inancına göre ruhlar, kıyamet gününe kadar bu alemde bekletilecektir. Berzah alemi nedir? Din kültüründe berzah alemi nasıl anlatılmıştır? Merak edilen soruları sizin için derledik.

Berzah Alemi Nedir Din Kültüründe Berzah Alemi Nasıl Anlatılmıştır

Kuranı Kerim'de berzah alemi ve kabir azabı ile ilgili bir ayet yoktur. Bununla birlikte birçok hadiste bu alem ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. 

Haberin Devamı

 Berzah Alemi Nedir? 

 Arapça bir kelime olan berzah, dar geçit ve zorlu yokuş anlamına gelir. Ahiret hayatının ilk basamağı olarak tanımlanan berzah alemiyle ilgili farklı yorumlar yapılmıştır. Bazı din bilginlerine göre, dünya hayatında hayra yönelip haramdan kaçınanlar kıyamet gününe kadar uykuda olacaktır. Müminun Suresi'nin 112. ve 113. suresi de bunun delili olarak gösterilir: 

 ''Onlara dünyada ne kadar kaldıkları sorulduğunda: Sadece bir gün ya da onun yarısı kadar kaldık derler.'' 

 Din Kültüründe Berzah Alemi Nasıl Anlatılmıştır? 

 Din kültüründe berzah alemi, ruhların ahiret hayatına geçiş yeri olarak tanımlanır. Münker ve Nekir adlı iki sorgu meleği gelecek ve ruhlara Rabbiniz kimdir, Dininiz nedir soruları sorulacaktır. Allah'a şirk koşan ya da kul hakkı yiyen kullar kabir azabı çekerken mümin kulların ruhu melekut aleminde olacaktır. 

Haberin Devamı

 Bazı kaynaklara göre peygamber efendimiz ve onun soyundan gelenler hariç herkes kabir azabı çekecektir. Sadece bu azabın şiddeti farklı olacaktır. Küçük günahlar işleyenler ise sadece sıkıntı hissedecektir. 

 Mutasavvıfların büyük çoğunluğuna göre kabir azabı yoktur. Onlara göre tek kaynak olarak Kuranı Kerim alınmalıdır. Hiçbir ayette kabir azabından bahsedilmemesi de onun yokluğuna delalettir. 

 Buhari'nin naklettiği bir hadise göre, berzah alemi cennete gidecekler için bir bahçe, cehenneme gidecekler içinse derin bir çukurdur.