Eğitim Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Yazarlar Kimlerdir? Eserleri Ve Özellikleri

Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Yazarlar Kimlerdir? Eserleri Ve Özellikleri

04.06.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Bireyin iç dünyasını esas alan eserler veren sanatçılar edebiyatta ders olarak anlatılmaktadır. Bu yazarlar önemli olmaları ve tarihe iz bırakmaları nedeni ile sınavlarda sıklıkla sorulmaktadır. Bireyin iç dünyasını esas alan yazarlar kimlerdir? Eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Yazarlar Kimlerdir Eserleri Ve Özellikleri

 Bireyin iç dünyasını esas alan yazarlar eserlerini yazarken psikoloji ve psikoanalitik gibi bilimlerden faydalanmıştır. Bu eserlerde kişilerin iç dünyası farklı bir bakış açısı ile okuyucuya aktarılmıştır. Konular genelde bireyin iç dünyası ile alakalı olarak yazılmıştır.

Haberin Devamı

 Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Yazarlar Kimlerdir?

 Bireyin iç dünyasını esas alan yazarlar, kişileri sosyal yönlerinin dışında psikolojik olarak ele almışlardır. Türk edebiyatında özellikle Cumhuriyet Döneminde bir takım sanatçılar da kişilerin iç dünyalarını anlatan eserler vermişlerdir.

 Eserlerinde kişilerin iç dünyalarını ele alan yazarlar, öncelikle olay örgüsünde konuları insana özgü olan bir içtenlikle ele almışlardır. Psikolojik eserler veren yazarlar insan gerçekliğini farklı bir boyutta ele almayı amaçlamışlardır. Olaylar ve insanları baz alıp kişilerin psikolojik durumlarını anlatmaya çalışmışlardır. 

 Psikolojik anlamda eserler veren yazarlar, kişilerin topluma karşı yabancılaşmasını sosyo ekonomik olaylara değil kişilerin iç dünyalarına bağlamışlardır. Bu nedenle bu yazarlar olay örgüsüne pek dikkat etmemiştir. Merak konusu her zaman ikinci planda tutulmuştur. Daha çok insanın içsel çatışmaları ile iç dünyası ele alınmıştır. 

Haberin Devamı

 Çehov'un eserlerine benzer niteliklerde eserler ortaya koymaya çalışmışlardır. Birey kavramını ön planda tutmuşlardır. Bu nedenle de bireysel çözümler sunmuşlardır. Eserlerde genellikle sıkıntı, bunalım, yalnızlık, yabancılaşma gibi konular ele alınmıştır.

 Eserlerde kişilerin psikolojik durumlarının kişiler üzerindeki etkileri üzerinde durmuşlardır. Psikolojik eserler vermeleri nedeni ile psikoloji ile psikiyatri bilimlerinden çokça faydalanmışlardır. Yabancılaşma, ruhi bunalımlar, toplumsal hesaplaşmalar, yalnızlık, kendini sorgulama, iç sıkıntılar, kozmik alem, bilinçaltı, gibi konular bu eserlerde işlenmiştir.

 Psikoloji türünde olan eserlerde çoğunlukla bilinç akımı ile iç konuşma gibi tekniklere yer verilmiştir.

 Eserleri ve Özellikleri Nelerdir?

Payami Safa; eserlerinde genellikle az kahraman ile basit olay örgülerini ele almıştır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Yalnızız, Matmazel Noralya'nın Koltuğu eserleri arasında yer almaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar; Yazarın eserlerindeki karakterler oldukça karmaşık ruh durumlarına sahiptir. Eserleri; Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Mahur Beste, Sahnenin dışındakiler

Haberin Devamı

Mustafa Kutlu; hikayelerinde yeni biçim ve üslup denemeleri ile dikkat çekmiştir. Eserleri; Yoksulluk İçimizde, Hüzün ve Tesadüf, Ortadaki Adam, Beyhude Ömrüm

Tarık Buğra; Genelde aşk ya da aile hayatı gibi konuları ele almaktadır. Eserleri; İbiş'in Rüyası, Osmancık, Küçük Ağa