Eğitim Bölme İşlemi Nasıl Yapılır? Bölme İşlemi Konu Anlatımı...

Bölme İşlemi Nasıl Yapılır? Bölme İşlemi Konu Anlatımı...

11.05.2021 - 15:25 | Son Güncellenme:

Bölme için olağan yazılı sembol (÷) biçimindedir. Elektronik tablolarda bir diğer tabiri ile hesap makinelerinde ve diğer bilgisayar uygulamalarında ise '/' (eğik çizgi) sembolü kullanımı söz konusudur. Bölme, matematikte çarpmanın tersi bir işlem olmaktadır. Sizin için Bölme işlemi nasıl yapılır? Bölme işlemi konu anlatımını detaylarıyla birlikte derledik.

Bölme İşlemi Nasıl Yapılır Bölme İşlemi Konu Anlatımı...

Bölme, çoğu zaman dört ana aritmetik işlevin en zoru olarak kabul görmektedir. Bölme, bir yanıt bulmak için sayıları bölme işleminin gerçekleştirmek ya da 'paylaşmamıza' olanak sağlar. Örneğin, 10 ÷ 2 (on bölü ikiye) işleminin cevabını nasıl bulacağımızı düşünelim. Bu, 2 kişi arasında 10 tatlıyı 'paylaşmak' ile benzer şekilde olmaktadır. Her iki kişinin de aynı sayıda şekerle bitmesi gerekmektedir. Bu örnekte cevap ise 5 olmaktadır.

Bölme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bölme işlemiyle alakalı bazı kurallar bulunur. Bu kurallar ise şunlardır;

0 sayısını başka bir sayıya böldüğümüz takdirde cevap her daim 0 olur. Örneğin: 0 ÷ 2 = 0. Bu, 2 kişi arasında eşit olarak paylaşılan 0 tatlı anlamına gelir. Buna göre her bir 0 tatlı alır.

Bir sayıyı 0'a böldüğünüzde aslında hiç bölmüyorsunuz (bu matematikte çok büyük bir sorundur). 2 ÷ 0 mümkün olmamaktadır. 2 tatlı var ancak onları ayıracak kişi yok. Bundan dolayı 0'a bölemezsiniz.
1'e böldüğünüzde ise cevap, bölmüş olduğunuz sayı ile aynıdır. 2 ÷ 1 = 2. İki tatlı bir bireye bölünür.
2'ye böldüğünüzde sayıyı yarıya indirmiş oluyorsunuz. 2 ÷ 2 = 1.

Aynı sayıya bölünmekte olan herhangi bir sayı 1'dir. 20 ÷ 20 = 1. Yirmi tatlı bölü yirmi kişi - her kişi bir tatlı alır. Sayıların doğru sırayla bölünmesi gerekir. 10 ÷ 2 = 5 oysa 2 ÷ 10 = 0.2. İki kişiye bölünen on tatlı, 10 kişiye bölünen 2 tatlıdan çok farklı olmaktadır.

Bölme, çarpmanın tersi bir işlemdir. Toplam 12 köpek, 4'lü 3 gruba yerleştirildi:
Şimdi 3 gruba ayrılmış olan 12 köpeğin grup başına 4 köpek olduğu söylenebilir. Bunu ise şu şekilde yapmak mümkündür.

12 / 3 = 4 (bu işlemde bölme sembolünü kullanıyoruz)

Bölme İşlemi Konu Anlatımı...

Bölünmenin bölümlerini tanımlayan dört ana terim mevcuttur. Temettü, bölünen sayı olmaktadır. Bölen, bölmeyi yapacak olan sayıdır. Bölüm ise cevaptır ya da bölenin temettüye girme sayısı olmaktadır. İşlemde, 12 /3 = 4, 12 bölünen, 3 bölen ve 4 bölümdür.

Temel gerçeklerin öğrenilmesinden sonra bölünme daha hızlı ve kolay olmaktadır. Bölünme olguları, çarpım gerçeklerinin tersi şeklinde olmaktadır. Örneğin, 9 x 6 = 54 ise, 54 /9 = 6. şeklindedir.
Bölme hesaplamaları yapabilmek için bir hesap makinesinden yardım alabilirsiniz. Özellikle de kafanızda hesaplanması çok zor olan daha büyük sayıları bölmeniz gerektiğinde hesap makinesi büyük kolaylık sağlayacaktır.Bunun beraberinde, bölme hesaplamalarının elle nasıl yapılacağını anlamak çok önemlidir.

Tüm matematik işlemlerinde olduğu gibi, bir örnek üzerinden çalışırsak anlamak bölme işlemini anlamanın en kolay yoldur:

Deniz'in arabasının yeni lastiklere gereksinimi var. Arabada bulunan dört lastiği ve yedeği de değiştirmesi gerekmektedir. Deniz, eski lastiklerin, takılması ve atılması için bir garajdan 480 TL'lik bir teklif aldı. Bu durumda her lastiğin maliyeti ne kadar olmuştur?

Burada hesaplanması gereken problem 480 ÷ 5'tir. Bu, 5'in 480'e kaç kez gireceğini söylemekle aynı olmaktadır.