Eğitim Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Brakiterapi Kimlere Uygulanır?

Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır? Brakiterapi Kimlere Uygulanır?

03.02.2022 - 16:21 | Son Güncellenme:

Teknolojinin gelişmesi ile tıp alanında bazı hastalıklar için uygulanan tedavi yöntemlerinde de modern teknikler kullanılmaktadır. Son zamanlarda hızla yayılan kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de Brakiterapi yöntemi olmaktadır. Bu yöntem sayesinde hastalara 3 boyutlu bir tedavi imkanı sunulmaktadır. Peki, Brakiterapi nedir, nasıl uygulanır? Brakiterapi Kimlere uygulanır? İşte, brakiterapi yöntemi hakkında bilinmesi gereken detayları derledik.

Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır Brakiterapi Kimlere Uygulanır

Brakiterapi kanser hastalarında bulunan tümörleri çeşitli yöntemlerle tedavi eden bir yöntemin adı olmaktadır. Bu yöntem sayesinde diğer tedavi etme yöntemlerinin beraberinde getirdiği yan etkilerde oldukça az olmaktadır.

Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Brakiterapi yöntemi, radyoaktif kaynakların tümörlü bölgenin yanına getirilerek tedavinin uygulandığı bir yöntem olmaktadır. Bu tedavi yöntemi başta jinekolojik kanserler olan rahim, rahim ağzı, vajina kanserleri ile akciğer ve cilt kanserlerinin tedavisi sırasında kullanılmaktadır. Brakiterapi yöntemi 3 farklı şekilde uygulanmaktadır. Bunlardan ilki İntrakaviter brakiterapi olarak ifade edilmektedir. Bu yöntemde hastanın doğal boşluklarının içerisine aplikatörler yerleştirilmektedir. İkinci yöntem ise interstisyel brakiterapi olmaktadır ki bu yöntemde aplikatörlerin içine radyo aktif kaynaklar gönderilmektedir. Üçüncü ve son yöntemde ise radyoaktif kaynakların diğer organ ve dokulardan uzaklaştırılması ile uygulanmaktadır.

Brakiterapi Kimlere Uygulanır?

Brakiterapi yöntemi rahim ağzı kanserlerinde, vajina kanserlerinde, özellikle ciltte yüz çevresine yerleşmiş tümörlerin tedavisinde, akciğer kanserinin tedavisinde kullanılan farklı yöntemleri olan bir tedavi şekli olmaktadır. Hastalar bu tedavi sayesinde konforlu bir şekilde tedavi edilmektedir.