Eğitim Burkulma Nedir, Neden Olur? Burkulma Belirtileri Nelerdir?

Burkulma Nedir, Neden Olur? Burkulma Belirtileri Nelerdir?

25.07.2022 - 13:48 | Son Güncellenme:

Burkulma, el ya da ayak bileklerinin zorlanması ile doku bantlarının yaralanması sonucu ortaya çıkar. Hareket zorlaması ya da ters bir hareket ile burkulma meydana gelmesi mümkündür. Burkulmanın en fazla görülen belirtileri arasında şişlik, morarma ve acı hissi vardır. Burkulma nedir ve neden olur belirtileri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Burkulma Nedir, Neden Olur Burkulma Belirtileri Nelerdir

Burkulmanın en belirgin belirtisi şişliktir. Şişlik ile beraber bölgede morarma da meydana gelir.

Burkulma Nedir, Neden Olur?

Burkula, kemikleri ele ya da ayağa bağlayan sert doku bantlarının yaralanması sonucu ortaya çıkar. Genelde el ya da ayaklarda burkula olur ve bu da bilek kısımlarında gerçekleşir. Burkulan el ya da ayak bileği, normal hareket aralıklarının zorlanması ile de meydana gelebilir. Zorlama sonucu bilek eklemini bir arada tutan bağlarda yırtılma ya da esneme olabilir. En sık olarak da ayak bileğinin dış kısmında hasar meydana gelir. Burkulmanın en sık rastlanan nedenleri arasında ters hareket yapılması bulunur.

Zorlama sonucu bileklerdeki bağlardan bir ya da daha fazlası gerilir ve kısmen ya da tamamen bir yırtılma meydana gelebilir. Bileklerdeki bükülmelere neden olan düşmeler, spor aktivitelerinde başka birinin ayağa basması ya da elin yanlış hareketi sonucu el ya da ayak bileklerinde burkulma meydana gelebilir.

Burkulma Belirtileri Nelerdir?

Ayak bileği burkulmasının belirtileri arasında üzerine basınca hissedilen ağrı, ayak bileğinde hassasiyet, morarma, şişme, ayak bileğinde gevşeklik ve hareketlerde sınırlılık vardır. Ayrıca sertlik, ciltte renk değişimleri, yaralanma anında patlama hissi de ayak burkulmasının belirtilerindendir. El bilek burkulmalarının en sık rastlanan belirtisi ise ağrı semptomudur. Ağrı dışında el bileğinde morarma, hassasiyet, şişlik de olabilir. Ayrıca burkulmanın olduğu bölgede ısı artışı meydana geleceğinden içten yanma hissi ve sıcaklık ile de anlamak mümkündür.