Eğitim Çağatay Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Çağatay Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

18.04.2023 - 16:17 | Son Güncellenme:

Cengiz Han’ın ikinci oğludur Çağatay Han, babası Çağatay Han’a ve kardeşine yönetmesi için yerler bölüştürmüştür. Tarihte önemli bir isim olan Çağatay Han kimdir ve neler yapmıştır sizler için ayrıntıları ile derledik.

Çağatay Han Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Cengiz Han’ın oğlu Çağatay Han, Cengiz kanunlarını çok iyi bilmesi ile tanınmaktadır. Babası ve kardeşi ile beraber birçok sefere katılmıştır. İşte Çağatay Han hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler.

Haberin Devamı

 

 Çağatay Han Kimdir? Kısaca Hayatı ve Ölümü

 

 Çağatay Han 22 Aralık 1183 yılında Khamag Mongol’da dünyaya gelmiştir. Cengiz Han’ın ikinci oğludur ve Ögeday’ın abisidir. Babası cengiz Han ile beraber Çin ve başka seferlere katılmıştır. Hayatı boyunca 3 kere evlenmiştir ve eşleri Yesulun Hatun, Togan Hatun ve Sevinç Hatun olduğu bilinmektedir. Yaşadığı sürede 3 eşinden 3 tane çocuğu dünyaya gelmiştir.

 

 Babası cengiz Han’ın dini yoktur ve oğlu Çağatay Han’ın Hristiyan olduğuna dair bilgiler vardır. Müslümanlara karşı olan Çağatay Han birçok Müslüman emirlerini de yasaklamıştır. Cengiz Han’ın ölümünden sonra savaşlara katılmamıştır. Kardeşi öldükten hemen sonra amansız bir hastalığa yakalanmıştır. 

 

 Çağatay Hanlığı Nedir ve Nerede Kurulmuştur? 

Haberin Devamı

 

 Doğu Türkistan’da kurulmuş bir Moğol devletidir. Çağatay Han cengiz kanununu çok iyi bilmektedir ve güzel yönetmiştir. Cengiz Han oğullarına yönetmeleri için yerler vermiştir ve Çağatay Han’a da doğu Türkistan tarafından bir kısım düşmüştür. Türk olduğu söylense de tam olarak bilinmemektedir. Yönettiği yerlerde Türklerin olduğu bilinmektedir. 

 

 Çağatay Han’ın Yaşamı Boyunca Yaptıkları 

 

 Cengiz Han’ın ikinci oğlu olan Çağatay Han babası ve kardeşiyle beraber Çin başta olmak üzere birçok sefere katılmıştır. Cengiz Han kanunlarını çok iyi bilen ve bu konuda uzmanlaşan Çağatay Han bu sayede devlete saygınlık katmıştır. Müslümanlara karşıdır ve Müslümanlık gereksinimi olan bazı şeyleri yasaklamıştır. Babası Cengiz Han vefat ettikten sonra savaşlara katılmayı bırakmıştır.

 

 Çağatay Han’ın Ölüm Yeri ve Nedeni

 

 Kardeşinin ölümünden kısa bir süre sonra amansız bir hastalığa yakalanmıştır. Yakalandığı bu hastalığa çare bulunamayıp 1241 yılında Özbekistan’ın Almalık şehrinde vefat etmiştir. Cengiz Han’ın oğlu Çağatay Han’ın ölümünden sonra Çağatay Hanlığı kurulmuştur.