Eğitim Cesur Yeni Dünya - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Cesur Yeni Dünya - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

13.04.2023 - 09:21 | Son Güncellenme:

20. yüzyılın ortalarından beri distopik romanların artmasıyla kısa sürede birçok bu türde roman yazılmaya başlandı. Distopik romanlar, güncel toplum gerçeklerini ve bireysel sorunları da oldukça başarılı şekilde ortaya çıkarır. Cesur Yeni Dünya kitabı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Cesur Yeni Dünya - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 Cesur Yeni Dünya da distopik olarak yazılmış başarılı romanlardan biridir. Aldous Huxley tarafından yazılan ve kısa sürede birçok kişiye ulaşan bu eser, hala tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

 Kitap Özeti Oku

 İnsanlar kategorilere ayrılmış bir halde Ford'un fabrikasında üretiliyor. 4 adet kast sistemi vardır. Buradaki bebeklerin durumlarına göre oksijen, hormon, zehir, vitamin ve takviyeler verilir. Doğum yapmanın yasak olduğu bu dünyada, şişelenen bebekler, kast sistemlerin uygun hale getirilir. İşçi sınıfı sürekli çalıştırılarak oyalanırken, üst sınıfların ise tüketim yapmasına teşvik edilir. Mutsuzluk hissedenlere ise soma ismi verilen ilaç verilir. 

 Bu yeni cesur dünyaya gelen John önce herkesin mutlu olduğu dünyaya hayranlık duyar. Ancak zamanla bilimden uzak, üretimin sınırlı olduğu, özgürlüğün kısıtlandığı ve birçok temel kavrama yer verilmeyen bu dünyaya isyan eder. Sık sık isyanları olmasından dolayı John bir odaya kapatılır. Burada yaşadığı mutsuzluk, dışarıda yaşanan sahte mutluluktan daha iyi gelir ve bunu tercih ettiğini belirtir. 

Haberin Devamı

 Herkesin daha bebekken zihinlerine verilen ilaçlar yüzünden aile kurma, bağlılık gibi kavramlar yok edilmiştir. Bu yüzden insanlar sorgulamaz, mücadele etmez ya da herhangi bir şeye istek duymaz. Bu da zaten olumsuz durumların olmadığı dünyada mutsuzluğu da ortadan kaldırır. John gibi düşünen bireyler, bu toplumun Tanrısı olan Ford tarafından da tehdit olarak görülür.

 Konusu

 Distopik bir dünyayı ele alan bu eser, tam bir ütopik dünyayı ele alır. 26. yüzyılı anlatan bu eserde, eşitlik vardır, haksızlık ve savaş yoktur, hastalıklar yoktur, teknoloji oldukça gelişmiştir. Fakat tüm bunlar, aile, kültür, insan ilişkileri gibi birçok kavramı da olumsuz etkilemiştir. Oldukça çarpıcı bir şekilde anlatılan bu romanı bir çırpıda okuyacaksınız.

 Karakterleri ve Sayfa Sayısı

 332 sayfadan oluşan bu eser, karakterleri ile de ön plana çıkıyor:

 Bernard Marx: Psikolog

 John the Savage: Thomas ile Linda'nın oğlu

 Lenina: John'un sevdiği kız

 Fanny: Lenina'nın arkadaşı

 Henry Foster: Lenina'nın partneri

 Tüm baş karakterler ve daha fazlasının isimleri de aslında gerçek hayattaki bazı isimlere dayanır. Örneğin Bernard Marx; George Bernard Shaw ile Karl Marx'tan esinlenmiştir. Ütopik bir kurgu ile anlatılan roman, sorgulayan toplumun ve sorgulamayan toplumun yaşadıklarını ve maruz kaldıklarını tüm gerçekliği ile gözler önüne serer.