Eğitim Coğrafyada Bakı Nedir, Neden Önemlidir? Bakı Yönü Nasıl Bulunur?

Coğrafyada Bakı Nedir, Neden Önemlidir? Bakı Yönü Nasıl Bulunur?

15.04.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:

Özellikle coğrafi açıdan bakının önemi oldukça büyüktür. Güneş ile yeryüzünün arasındaki bağlantı üzerinden güneş ışınları açısı ön plana çıkar. Peki, coğrafyada bakı nedir, neden önemlidir? Bakı yönü nasıl bulunur detayları ile derledik.

Coğrafyada Bakı Nedir, Neden Önemlidir Bakı Yönü Nasıl Bulunur

 Dağların üzerinde belli bir yön ile beraber bakı ön plana çıkar. Özellikle coğrafi konu hakkında bakıldığı zaman pek çok farklı fayda getirdiniz söylemek mümkün. Hem eğitim hem de bilimsel açıdan da önemli bir yer teşkil eder.

Haberin Devamı

 Coğrafyada Bakı Nedir, Neden Önemlidir?

 Bir bölgede yer alan dağların Güneş ışınlarını aldığı yön ya da güneşe bakan kısım bakı olarak ifade edilir. Özellikle enlem etkisi nedeniyle matematiksel konum üzerinden oluşan bir unsur olduğunu söylemek mümkündür. Tabii özel konum sonucunda yine meydana gelen bir coğrafi yapı oluşturduğunu eklemek gerekir.

 Coğrafyada Bakı Neden Önemlidir?

 Coğrafya açısından bakı aynı zamanda yön bulma konusunda özel bir fırsat verir. Böylece güneş ışınlarının doğrudan daha yansıdığı kısım doğu ve batı yönünü belirler. Bununla beraber sıcaklık ortalamasının geliş açısı noktasında daha yüksek olduğunu söylemek gerekir. Böylece aynı tür bitkiler çok daha kısa süre içerisinde olgunlaşma özelliği gösterir. Yani güneş alması üzerinden bitkiler açısından önemli bir yere sahiptir. Doğal olarak sıcaklık oranı yüksek olan bölüm olarak ön plana çıkar. Sağlamış olduğu bu özellikler ile beraber bakı coğrafi açıdan pek çok konuda önemli bir yer taşır.